Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Výhody a nevýhody polotovarů – kupujte ty „jednoduché“

Jídlem ke zdraví Veronika Hanzlíková 30.12.2017
Polotovary a průmyslově zpracované potraviny mají několik výhod. Jsou doma snadno a rychle po ruce. Šetří náš čas
redakce uLékaře

Je to tak snadné… Nakoupit jídlo, které se rychle nezkazí a vydrží ideálně měsíce. Do zásoby nějakou tu konzervu, předpřipravené hotovky, sušenky, oplatky a nějaké ty chipsy. Prostě polotovary a průmyslově zpracované potraviny. Jenže mají vůbec nějakou výhodu?

Polotovary a průmyslově zpracované potraviny mají několik výhod. Jsou doma snadno a rychle po ruce. Šetří náš čas. Některé jsou skvělou variantou na cesty a v případě sterilované zeleniny a ovoce také na zimu. Často však mohou jejich nevýhody převážit to pozitivní.

Zdravotní nevýhody polotovarů
 

  • Obsahují velké množství soli nebo cukru – Pokud bychom si takové jídlo sami připravili doma, rozhodně je nepřisolíme ani nepřisladíme nehorázným množstvím jednoho nebo druhého. Sůl je sice nad zlato, ale ne v takových potravinách.
  • Obsahují aditiva, tzv. éčka – Ať už v podobě konzervačních látek, barviv, látek zlepšujících chuť a strukturu, nebo aromat. Samozřejmě existují éčka zcela přírodní, nebo alespoň s identickou přírodní strukturou, ale jsou tu i ta umělá. Navíc nejméně čtyřicet aditiv je podezřelých z nejrůznějších negativních účinků na zdraví. Bohužel velká část patří do skupin barviv, která se používají ve sladkostech pro děti.

Obecně platí, že všechny látky, které jsou do polotovarů a průmyslově zpracovávaných jídel přidávány nad rámec běžných kulinářských úprav, mají své možné nežádoucí účinky na zdraví. Často se vědci nemůžou shodnout ani na prospěšnosti látek a živin pocházejících z přírody, natož u těch, které z přírody rozhodně nepochází. A co tedy s tím?


 

Navštivte naši sekci Konzervované potraviny



V jednoduchosti je základ… A zdraví


Pokud si své jídlo připravíme ze základních surovin a sníme je ihned nebo během pár hodin a dní po jejich přípravě, nemusíme do nich používat žádné nepřirozené konzervanty, barviva a dochucovadla.

Samozřejmě, že příprava jídel ze základních surovin od nás něco vyžaduje: naši energii, chuť a vůli vařit a přemýšlet nad jídlem. Na oplátku nám však přináší mnohem víc možností pokrmů, mnohem víc přirozené chuti a mnohem víc zdraví.

Pokud však potřebujeme využít výhod zpracovaných potravin, sáhněme po těch „jednoduchých“.

  • Tedy takových, které nejsou konzervovány aditivy, ale sterilací, tepelnou úpravou nebo kyselým pH. Patří sem třeba sterilovaná nebo nakládaná zelenina nebo ovoce (například lahůdková kukuřice, kyselé okurky, sušená rajčata, olivy, brusinky, broskve), rajčatový protlak, hořčice, tuňák v oleji nebo ve vlastní šťávě.
  • Dále pak takových, jako jsou instantní obilné kaše bez přídatných látek a cukru. Patří sem například všechny kaše české firmy Nominal nebo pohanková kaše Šmajstrla. Takové kaše se výborně hodí na dovolené nebo rychlou snídani v zaměstnání. Stačí si k nim pořídit rozinky, oříšky a třeba i banány. Výživné a rychlé jídlo je na světě.

Povzbuzení

Pokud nakombinujete ve své stravě základní potraviny s těmi „jednoduchými“ průmyslově zpracovanými potravinami, rozhodně neprohloupíte. Jen vždy čtěte složení všech potravin, ať víte, co jíte. Navíc se vyhýbejte takovým potravinám, které obsahují ztužené tuky, hodně éček, cukru a glukózovofruktózového sirupu. To obzvlášť platí u sušenek, sladkostí a dezertů. Raději si kupte mouku, cukr, máslo, kakao, vajíčka, ovoce a připravte si sladké pečivo nebo dezert doma.

Citace odborníka:

Ing. Veronika Hanzlíková

Výživová poradkyně, terapeutka celostního poradenství pro zdravotní prevenci a výživu

http://veronikahanzlikova.cz/

Autor článku: Veronika Hanzlíková Autorka je výživová poradkyně, terapeutka celostního poradenství pro zdravotní prevenci a výživu.
Líbil se vám článek? +4 ANO NE
Reklama

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související články

Kdo by se neměl očkovat

Pokud přemýšlíte o očkování sebe nebo své rodiny proti klíšťové encefalitidě,...

Moderní antikoncepce a klady s ní spojené

Přestože je hormonální antikoncepce užívána především jako účinná metoda plánovaného...

Očkování proti chřipce – mýty a fakta

Každá nemoc je něčím záhadná. Problém, který si nedokážeme vysvětlit a o kterém...

Chemoterapie má výhody i nevýhody. Znáte je?

Pro a proti má každá léčba, včetně léčby rakoviny. Důležité je být o nich předem...

Antikoncepce? Vyřeší více problémů, než tušíte!

Hormonální antikoncepce nepředstavuje pouze účinnou ochranu proti neplánovanému...

Biologická léčba přichází aneb Když klasická terapie nefunguje

V současné době se v léčbě Crohnovy nemoci používá několik různých skupin léků,...

Stejně jako život i očkování má svá rizika. Výhody však převažují

O očkování se vášnivě diskutuje na celém světě. Když o vakcinaci hovoří lékaři,...

„Drátkem“ na křečové žíly

Možností, jak se zbavit křečových žil, je celá řada. Jednou z těch, které vám...

Chcete vědět pravdu o své prostatě? Jděte na testy!

Rakovina žlázy předstojné postihuje velké procento mužů. Existují však již speciální...

Tři jednoduché tipy, aby vaše kůže byla v pohodě

Kůže je obranná bariéra proti vnějším nečistotám a možným alergenům. Pomáhejte...

Doporučujeme