Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Kancerofobie

Psychiatrie Matěj 3.9.2018

Dobrý den,
Posledních pár dní pociťuji občasný mírný tlak, někdy mírné píchnutí z mé strany na pravé části břicha v rovině pupku, skoro až u pravého boku. Není to pod žebry, ještě níže to je. U pravého boku. Někkdy to je i trochu výše těsně pod žeberním obloukem. Nejsou to přímo bolesti, je to spíše tlak, který je nepravidelný. Taky zjišťuji, že ho pociťuji více, když na to myslím. Ten tlak není závislý na příjmu jídla či tekutin... Jo a taky mě tam někdy jakoby chvíli píchá někdy. Taky jsem zjistill, když jsem se promačkával, jestli mě někde ještě něco nebolí, že když smáčknu místo těsně pod "trojúhelníkem" u hrudní kosti z mého pohledu na pravé straně mezi žebry, tak cítím takové píchnutí vzadu na zádech v rovině toho místa. Plus trochu píchání pod hrudí...
Bojím se, aby to nemohl být třeba nádor žlučníku, slinivky, plic nebo slepák... mám velký strach...co bych měl prosím dělat? Mám si dojít na vyšetření? UZ, CT? Na konci dubna mi byl kvůli jiným problémům dělán UZ celého břicha s negativním nálezem, ale není to už dlouhá doba? Je to stará informace, že mi dělali na konci dubna ultrazvuk? Třeba nádor v tu dobu nebyl na UZ vidět a za tu dobu povyrostl, a nyní už by tam vidět byl... mám velký strach, že mám nádor na žlučníku nebo slinivce, protože ty jsou prý strašně špatně léčitelné, ba až neléčitelné... Chtěl bych předejít nějakým problémům, ale nevím, co dělat. Docela dlouho (několik let) jsem se nestravoval moc dobře... Akorát alkohol moc nepiju. Sem tam si dám jedno až dve piva, ale spíše třeba 1-2x měsíčně. Jedl jsem hodně sladkého a tučného, pil hodně slazené nápoje, jedl málo ovoce a zeleniny... Navíc už dlouhé roky žiju docela ve stresu a nyní se dozvídám jak od Vás, tak z internetu, že stres má na vznik rakoviny vliv veliký.. takže se bojím, že nyní je už pozdě a mám nádor na žlučníku nebo na slinivce...nebo že prostě kvůli špatnému životnímu stylu a stresu to u mě propuklo.
Jo a ještě si všímám, že posledních docela dost měsíců mi přijde, že mám větší plynatost... hlavně večer. Plynatost je prý taky jeden z příznaků rakoviny slinivky či žlučníku, takže mám velké obavy, aby to spolu nesouviselo...

Prosím, co bych měl dělat? Měl bych zopakovat ultrazvuk? Nebo co? Už fakt nevím, jsem v koncích a nechci jako mladý umřít na nádor... zítra mám se zase stěhovat na kolej, začít se připravovat na další semestr, ale zas strach a mé obavy, že se jedná o nádor, že skončím někde v nemocnici na chemoterapii a pak mi řeknou, že se to nedá vyléčit, tak prostě to je hrozná představa, k pláči... a nedokážu se soustředit plně na nadcházející povinnosti... u psychiatra jsem byl, zajdu tam asi znovu.

Achjo, já už se tohoto chci zbavit, už nevím, co dál a ty obavy mě docela dělají nešťastným, ale nesesypu se z toho díky Asentře (antidepresiva, které beru). Nevím, jestli nad tím mám definitivně mávnout rukou, nebo to opravdu řešit. Vím, že je asi malá pravděpodobnost, že se jedná o nádor, ale prostě co když já jsem zrovna ta výjimka nešťastná.. proto asi prostě přehlížím tu větu, že jsem na to moc mladý... ale prostě, co když zrovna JÁ jsem výjimka... Zkouším se uklidňovat tím, že mi udělali ultrazvuk, ale to bylo již před 4 měsíci, takže se bojím, že už to není relevantní v současnosti...

Děkuji za případnou odpověď a hezký zbytek dne.

Odpovídá lékař:

mjr. MUDr. Denisa Gottvaldová


Dobrý den,

vidím, že jste již zcela vyčerpal otázku střev, tak se nyní zaměřujete opět na jinou obast...
Opakovaně Vám zde v poradně píš - o nádorové onemocnění se jistě nejedná. Ve Vašem případě máte psychický problém a to fobickou poruchu, konkrétně kancerofobii a tento stav je potřeba řešit s psychiatrem.
Ultrazvuk břicha nemá smysl opět opakovat, žádný nádor se tam jistě neobjevil, Vaše potíže jsou z největší části psychické. Eventuelně může jít o myoskeletální obtíže (svalově kosterní), kdy může být mnoho obdobných projevů v důsledku špatného životního stylu, nedostatku pohybu, sedavý životní styl atd.
Pokud na zopakování ultrazvukového vyšetření trváte, můžete jej samozřejmě absolvovat jako samoplátce, to platí o všech vyšetřeních, ale to už jsem Vám také psala.
Pokud tedy chcete mít poklidný a bezstarostný život, svůj stav řešte zejména intenzivně s psychiatrem.

S pozdravem, MUDr. Gottvaldová

Související dotazy

KAncerofobie
Dobrý den, zapomněl jsem ve zprávě, kterou jsem posílal...
Kancerofobie
Dobrý den, při mém předchozím dotazu jsem se zapomněl...
Kancerofobie
Dobrý den, jak jsem minule psal o hubnutí, tak se...
Kancerofobie
Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit o pomoc v mém...
Kancerofobie
Dobrý den, poslední dobou se mi stává, že pozoruji,...
Kancerofobie
Asi nebudu sama, kdo se splaší při každém článku nebo...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Kanavit

Dobrý den, dostala jsem od své gynekoložky k užívání kapky Kanavit na zmírnění...

Kanavit

Dobry vecer, Prosim o radu Cele sestinedeli jsem synovi davala jednu kapku...

Kanavit a Vigantol

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co se zbylými léky Kanavit a Vigantol. Mám...

Kanavit novorozenec


Kanavit u nekojených dětí

Dobrý den, mám dotaz na podávání Kanavitu u nekojených dětí.Je toto správné...

Kancerofobie

Dobrý den, už několikrát jsem zde psal, že jsem zhubl za 3 týdny 3 kila, aniž...

Kancerofobie

Dobrý den, včera jsem sem psal dotaz - viz níže. Já se omlouvám, že zase píšu,...

Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bílé tečky na penisu

Dobrý Den chtěl jsem se zeptat,vlastně jsem docela spanikaŕil když jsem viděl...

Autoimunitní onemocnění a Preventan Akut

Dobrý den, mám již dvě autoimunitní onemocnění - celiakii a autoimunitní...

Stav po zánětu močových cest, nyní opět zakalená moč

Dobrý den, Chtěla jsem se zeptat na jeden dotaz. Před cca 3 týdny jsem dobrala...

Hypermenorea

Dobrý den, koncem října jsem vysadila antikoncepci, od té doby mám pravidelně...

Operace žlučníku a žlučovodu

Před týdnem byl otec operován se žlučníkem a byly mu svedeny žlučovody do střev,...

Cysta nebo fibrom

Dobrý den, chci se zeptat jaký je rozdíl mezi cystou a fibromem na vaječníku?...

Vyrážka z horka

Normálně pupínky nejsou tak vidět,kdyz ale vylezu ze sprchy či sportuji a zahreju...

Kolonoskopie a irrigo CT střev

Vážený pane doktore, je mi 39 let a v rámci prevence při pozitivní rodinné anamnéze...

Růst penisu


Srdeční arytmie , extrasystoly

Dobrý den, mám dotaz, již 7 měsíců, mě trápí extrasystoly. Bohužel, se mi stává,...

Zvýšené svalové enzymy

Dobrý den,chtěl jsem se vás zeptat na zvýšenou hladinu svalových enzymů. Je...

Vaporizace čípku

Dobrý den, po kontrolním stěru z děložního čípku jsem byla objednána na vaporizaci...

Menstruace, koupání bez tampónu

Dobrý den, jsem na dovolené a dostala jsem menstuaci. Tampony jsem nikdy nepoužívala,...

Naražený nebo zlomený prst


Prohýbání zad

Prosím, ještě bych se Vás zeptala, doma mě neustále okřikují, že se často prohybám,...

Modřina pod nehtem

Dobrý den, už delší dobu při zmáčknutí prstu u nohy (nehtu) pocituji bolest,...

Užívání hormonální antikoncepce

Dobry den, Začala jsem brát antikoncepci Emona, omylem jsem ji začala brat...

Krvácení z konečníku

Dobrý den, dneska jsem šla na záchod a poprvé se mi stalo, že při utření jsem...

Rotaviry

Je známo, že počátkem jara se objevují často úporné střevní a žaludeční obtíže...

Stafylokok v moči a krvi

Dobrý den, je mi 26let a před 14-ti dny mne řezalo a pálilo při močení, každých...

Reklama
Zavřít