Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Kancerofobie

Psychiatrie Matěj 2.12.2018

Dobrý den, ještě bych se chtěl zeptat.
Myslíte, že JT děláné před měsícem můžu považovat za směrodatné? Není to už pozdě? Na kontrolní JT jdu asi až za týden.
Myslíte, že je třeba dělat např. sono břciha nebo něco takového? A chci se zeptat na tu jaterní dietu - jak moc se má ta dieta řešit (před měsícem zvýšené AST a ALT kolem 1.4). Viz přílohy.

A co se týče uzlin, když mají cca 1 cm, jsou nebolestivé, a nezmizí, značí to něco vážného?

Bojím se té rakoviny slinivky, nechci nic zanedbat, ale i tak vím, že je to konečná... Je možná rakovina slinivky v mém věku - 20 let? Mám z toho velký strach... jestli s tím nesouvisí to zhubnutí 2 kg (jak jsem psal v předchozím dotazu - zhubl jsem 2 kg od vypuknutí přízbaků mononukleozy před měsícem, nyní jsem snad zas 1 kg přibral). Ale bojím se, protože hubnutí je příznak rakoviny a prý hlavně slinivky...

Děkuju za odpověď.


Předchozí dotaz:

Dobrý den,

již v minulosti jsem zde řešil mé obavy z rakoviny slinivky a lymfomu. Jak jsem četl její příznaky, tak jsem si všiml, že někteří pacienti si stěžovali na svědění kůže na různých místech a tak nějak od té oby také pociťují velmim írné svědění v nepravidelných intervalech na různých částech těla - někdy na zádech, někdy na břiše, někkdy na hlavě, někdy na krku... a nyní si nejsem jistý, jestli je to fakt jen psychické nebo to znamená nějakou vážnou diagnózu... Bojím se zejména, aby se nejednalo o rakovinu slinivky.
Před měsícem mi diagnostikovali infekční mononukleozu a nařídili jaterní dietu (tím, že mi vyšly JT velmi mírně zvýšené - ALT i AST okolo 1.4, jinak vše v pohodě - bilirubin apod.), tak nedžím tak pevnou dietu - vlastně jím cokoli kromě smaženého, přepálených tuků a nepiji alkohol. Mohlo by svědění způsobovat i postižení jater virem, nebo už když je tomu měsíc, tak by měla nemoc odeznít? Mám strach, jestli to nesouvisí s rakovinou slinivky...
Také jsem si nahmatal uzliny cca do 1 cm v podpaží - ale nevím ,jak je tam mám dlouho, a ty prý taky někdy u rakoviny slinivky bývají... 10.12. jdu na kontrolní odběry, tak se bojím, co vyjde...

Prosím, myslíte si, že to svědění je způsobeno rakovinou slinivky? Ono vlastně pozoruji, že to mírné svědění se objevuje spí jen když si na to vzpomenu - když jsem zaměstnaný, tak to ani nevnímám... tak nevím, jestli objektivně to svědění tam je , i když ho nevnímám nebo ne... Jedná se o jakési lechtání, zasvědění - chvilkové na různém místě na těle a pak to na chvíli odezní a zas třeba po chvíli (jak kdy) se to na chvíli objeví jinde... přijde mi to divné a bojím se, aby to neznamenalo něco vážného..

Doporučujete mi nějaká další vyšetření? Nebo postačí kontrolní JT + KO a diferencál kvůli mononukleoze, na které jdu asi za týden?

Taky jsem od počátků příznaků 2 kg zhubul, ale včera i dnes uý mám zas o kilo více, tak myslíte si, že to bylo v důsledku infekce? Začal jsem hubnou cca 4 dny po vypuknutí příznaků mononukleozy (povlaky na mandlích, čepy - výtěry negativní --> poté EBV odběry pozitivní).

Děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, ano, JT před měsícem jsou směrodatné. Potvrdili dg. infekční mononukleosy, proto jaretní dietna, kterou nyní dle mého už moc řešit nemusíte (pouze se vyhýbát smaženému, tučnému jídlu). Kontrola JT za týden je zcela dostačující. Žádné další vyšetření nejsou a velice pevně doufám ani nebudou indikována. Jenom by dále prohlubovali Vaši závažnou psychopatologii, s kterou se již několik měsíců zde všichni potýkáme. LU jsme řešili v posledních měsících denně opakovaně, řada mých kolegů i já, takže opět, LU jsou zvětšeny z důvodu infekční mononukleosy, do normálu se vrátí s odstupem několika týdnů. A velikost LU do 1 cm na krku je velikost zcela normální. Hubnutí není příznakem rakoviny, Vy totiž progresívně nehubnete, zhubnul jste 2 kg za dlouhou dobu z důvodu recentně překonané infekční mononukleosy. K další částí, která obsahuje předchozí dotaz se nebudu vyjadřovat, zodpověděla Vám ho již moje kolegyně předemnou. Opět naléhavě doporučuji, vyhledejte psychiatra, po somatické stránce jste zcela vpořádku. S pozdravem, Dr. Horáková

Související dotazy

KAncerofobie
Dobrý den, zapomněl jsem ve zprávě, kterou jsem posílal...
Kancerofobie
Dobrý den, při mém předchozím dotazu jsem se zapomněl...
Kancerofobie
Dobrý den, mám potíže se zvládáním paniky, jelikož...
Kancerofobie
Dobrý den, jak jsem minule psal o hubnutí, tak se...
Kancerofobie
Dobrý den, 1. ještě jsem se chtěl zeptat. Četl jsem,...
Kancerofobie
Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit o pomoc v mém...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Kanavit a Vigantol

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co se zbylými léky Kanavit a Vigantol. Mám...

Kanavit novorozenec


Kanavit u nekojených dětí

Dobrý den, mám dotaz na podávání Kanavitu u nekojených dětí.Je toto správné...

Kancerofobie

Dobrý den, už několikrát jsem zde psal, že jsem zhubl za 3 týdny 3 kila, aniž...

Kancerofobie

Dobrý den, včera jsem sem psal dotaz - viz níže. Já se omlouvám, že zase píšu,...

Kancerofobie


Kancerofobie

Dobrý den, mám potíže se zvládáním paniky, jelikož se strašně bojím nádoru...

Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Hnědé skvrny na penise

Dobrý den, trápí mě skvrny, které mám na penisu. Na žaludu a hlavně na předkožce...

Nachlazení


Sloupávání kůže na žaludu

Dobrý den chci se zeptat jestli to nebude zánět nebo něco jiného ale sloupava...

Retrográdní ejakulace

Dobry den,manzel bere asi rok lek omnic tocas 0.4 a cetla jsem v letaku,ze z...

Bolestivá uzlina v podpaží


Tlak pod žebry

Dobrý den paní doktorko, neděje se mi snad žádné drama, ale mám odletět na...

Bolest zad a varlete

dobrý den , už asi týden me bolí záda v bederní částí společně s levým varletem,...

Močový katetr

Dobrý den, mám dotaz k otci, ročník 1946 s diagnózou pokročilý Parkinson, vysoký...

Bodavá bolest

při prudkých pohybech mi vždy vystřelí do pravé zadní části hlavy vždy bolest...

Popraskaná kůže na penisu

Dobrý den, mam popraskanou předkožku a divně zbarvená. Problém mam už měsíc...

Antikoncepce a antibiotika


Bolest a otok patra


Nyní již druhý den mám hlen ve stolici, před 10 dny jsem dobrala ATB Biseptol 480

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně hlenu ve stolici. Před 10 dny...

Nateklý/zbytnely stydky pysk

Dobrý den,včera večer jsem zjistila,když mě nějak pálilo přirození,že mi natekly...

Vodnaté pupínky rukou

Dobrý den. Jsem skoro tři týdny po porodu a na rukách se mi objevily tyhle vodnate...

Skvrny na penisu

Dobrý den, vzhledem k tomu že jsem v pubertě tak mi již začíná růst ochlupení....

Dávkování antibiotik


Bolest břicha


Pohlavní nemoc

Dobrý den, mohu se zeptat, zdali je možné,že jsem se se nakazil pohlavní nemoci...

Regurgitace

Dobrý den, chtěla bych se ještě zeptat, zda je v pořádku výsledek ECHA: Stopová...

Reklama