Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Štítná žláza

Endokrinologie Vladimír 7.6.2016

Předepsání léku při free T4 13,5(12,0-22.0) a protilátky ATPO 191,6

Dobrý den, paní doktorko, je mi 41 let, M. Gilbert, steatóza jater, 94kg, TK140/80, dislipidémie,

RA: oba rodiče žijí, otec hypertenze, matka v r2008 úspěšně léčena na CA prsu, v současné době užívá léky na hypothyr., sestra 6 měsíců užívá na Hashimota(hypoteriózu) léky – autoimunitní(již poškozená žláza) synovec hypothyr. od dětství.
Na alergologii mě byla zjištěna dne 16.2.16 aTPO > 1300.

Výsledky z endokrinologie ze dne 12.4.16, TSH 2,69(0,34-5,60) T4 volný 10,7 (7,9-17,2)AntiTPO 191,6
Sonografie laloky tyreoidey v obvyklé lokalizaci, ohraničené, trachea ve střední čáře bez deviace, uzliny nezvětšeny, echogenita lehce snížená, textura homogení bez lož. Změn, téměř normální nález na UZ šž, kontrola za ½ roku, bez medikace.

Příznaky, které pozoruji: citlivost na chlad, ráno ztuhlé tělo, po probuzení naměřena teplota 35,2(po 10-ti minutách 35,6), ospalost, těžké nohy neunesou do schodů.

Dne 2.6.16 jsem si nechal udělat test jako samoplátce v Endokrinologickém ústavu. TSH 2,16(0,27 – 4,2), free T4 13,5(12,0-22.0), Free T3 5,69(3,1-6,8)

Pro snížení cholesterolu potřebuji sportovat. Nedochází díky nízké free T4 k únavě, horšímu spalování, metabolismu?

Předem děkuji za odpověď

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé, Centrum ambulantní gynekologie a primární péče, Brno

Dobrý den, hladiny hormonů štítné žlázy jsou v normě. Nasazení léků v tomto případě není vhodné. Pro lidský organismus je přirozenější, když nedostatky nebo výkyvy řeší přirozenou cestou. Substituční léčba nevyřeší únavu, ospalost. Doporučila bych Vám raději zaměřit se na detoxikaci jater. Jaterní čaje s kořenem pampelišky a řepíkem jsou vhodnější než samostatný ostropestřec mariánský. Velmi dobře působí šťáva z červené řepy, jablek, mrkve a řapíkatého celeru. Existují přírodní preparáty na zvýšení energie. V současnosti jsou v oblibě chia semínka. Zvýšený cholesterol souvisí se špatnými stravovacími návyky a stresem. Pravidelná strava, několikrát za den a vyvarování se polotovarům a různě chemicky upravovaným potravinám a dostatek čisté vody např. jsou vhodné pro každého... Sportování či pohybové aktivity by měli vést k uspokojení. Jestli cítíte únavu, zvažte, jestli jsou pro Vás tyto aktivity vhodné.
MUDr. Dagmar Doležalová

Související dotazy

Štítná žláza
Dobrý den, 9.12.16 mi byla vyoperována štítná žláza...
Štítná žláza
Dobrý den, 12 měsíců jsem podstupovala intenzivní...
Zvětšená štítná žláza
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co znamená nález...
Štítná žláza hubnutí
Dobry den. Mám dotaz ohledně štítné žlázy už dva roky...
Štítná žláza
Dobrý den, prosím o přeložení nálezu pro laika. viz...
Neplodnost, štítná žláza
Štítná žláza. Dobrý den, je mi 26 let a snažíme...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Štítná žláza

Dobrý den, byl mi dělán rozbor krve, kde vyšel výsledek tsh 4,8. Po měsíce se...

ŠTÍTNÁ ŽLÁZA

dOBRÝ DEN ,PROSÍM VÁS MÁM ZVÝŠENOU ŠTÍTNOU ŽLÁZU PREJ HYPO..MÁM LÉKY LETROX...

Štítná žláza

Dobrý den, asi před měsícem jsem začala pozorovat silné tlaky v hlavě, nejdříve...

Štítná žláza

dobry den jsem po punkci uzliu v SZ je to 10dni raekce je takova ze se mi spatne...

Štítná žláza

Dobrý večer.Mám nález na štítné žláze.ŠTÍTNÁ ŽLÁZA JE NEZVĚČENA,LEHCE NEHOMOGENNÍ,DIFUZNĚ...

Štítna žľaza

Príjemný dobrý deň, pri odbere krvi na hormóny štítnej žľazy som mala zistené...

Štítná žláza

Dobrý den, mám takový dotaz. Chodím se léčit se štítnou žlázou (snížená funkce)...

Štitná žláza

mam problémi s křečemi v těle moje hodnoty štitné žlázy jsou TSH 0.741 T4 60-180...

Štítná žláza

Přeji hezký den Moje manželka 49let se léčí se štítnou žlázou - zvýšenou....

Štítná žláza

Dobrý den. mám takový problém. jsem 3 měsíc po uměle vyvolaném potratu, respektive...

Štítná žláza

Dobrý večer,chtěla jsem se Vás zeptat- léčím se se štítnou žlázou od mých cca...

Štítná žláza

Dobrý den,před rokem mě bylo zjištěno TSH 5,1 a lékařka mě nasadila letrox 50...

Štítná žláza

Dobrý den, léčím se na hypotyreosu již od 18 let, nyní mi doktor indikuje letrox...

Štítná žláza

Dobrý den, velice Vám děkuji za odpověď akorát co jsem se dočetla o Euthyroxu,...

Štítná žláza

Byla jsem na odběru krve kde se zhoršily výsledky štítné žlázy, před tím byly...

Štítná žláza

Dobrý den. Ještě bych ráda k předchozímu dotazů ohledně štítné žlázy doplnila,...

Štítná žlaza

Dobrý den , byla jsem po IVF a přestala jsem brat leky na štítnou žlazu , protože...

Štítná žláza

Dobrý den, je mi 26 let, jsem výrazně obézní. V nedávné době můj lékař zjistil...

Štítná žláza

Dobrý den,do přílohy jsem vložila výsledky vyšetření,na kterých jsem byla. Paní...

Štítná žláza

Ultrazvukové vyšetření Š.Ž.-nález : Š.Ž normálně uložená, lehce asymetrická-pravý...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Hormonální léčba

Dobrý den, užívám Norethisteron na oddálení menstruace, je riziko,že se menstruace...

Pláč ze spaní

Dobrý den, mám 4 měsíčního sny,který od narození krásně spal. V noci se mi budil...

Hysterektomie a zvýšení tlaku a cholesterolu

Dobrý den pane doktore. Chtěla jsem se zeptat, zda operace Hysterektomie muže...

Stálá erekce

Pane doktore,můj kamarád má problém se stálou erekcí,nemá přítelkyni,nepomáhají...

Růst penisu

Dobrý den, je mi za pár dní 18 let, již nějakou dobu to pozoruji, že jsem opozdilý...

Hormonální léčba

Dobrý den,před 1 rokem jsem vysadila HA,během této doby jsme menstruaci dostala...

Foliculitis hlavové části

Dobrý den. Mám kožní problém v hlavě. Několik let se mi tam tvoří boláky (folukulitidy)....

Svědění bradavek

Dobrý den, už pár měsíců mám problém s nesnesitelným svěděním bradavek, mám...

Chronická rýma

Dobry den,potrebovala bych poradit. Mala (3,5 roku) ma posledni dobou casto...

Hormonální léčba

v roce 2007 jsem prodělala sterilizaci vaječníků a kónizaci čípku.Přestala jsem...

Yaz a Klacid 500, Codein a Aescin Teva

Dobrý den, užívám měsíc HA Yaz, trápil mne dráždivý kašel, na který mi lékař...

Stav po konizaci čípku, bolesti v podbřišku

Dobrý den. Jsem 5tydnu po konizaci čípku s lokálním anestezii. Občas mám bolest...

Opakované bolesti kolene

Dobrý den, v nepravidelných intervalech se mi vrací bolesti kolene. Stává se...

Hormonální léčba

Já velice dekuji za dobrou a hlavne rychlou odpoved. . Jen taková doplňující...

Hormonální léčba

Vážená paní doktorko, je mi 45 let a jsem po operaci dělohy a vaječníku.Hned...

Hormonální léčba

Dobrý den, je mi 21 let, a nedávno jsem se nechal vyšetřit na hormony, byla...

Krev ve spermatu

Dobry den..obcas se mi objevi cervene zbarveni sperma ..byl jsem pred pul rokem...

Onkomarkery

Dobrý den už jsem se na vaši poradnu obracela v souvislosti nadýmáním. Byla...

Podrážděná slinivka břišní

Dobry den,pred dvemi tydny nevolnost,bolesti bricha,ktere byly na prave i leve...

Svědění stydkých pysků

Dobrý den, už několik dni mě neskutečné svědí stydké pysky. Je to k nevydržení....