Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Deset důvodů, proč zařadit ryby do jídelníčku

Cévy a srdce Dominika Šťastná 2.1.2018
redakce uLékaře

Rybí maso a výrobky z ryb patří mezi nejzdravější potraviny vůbec. Jsou přímo nabité zdraví prospěšnými látkami. Přinášíme 10 důvodů, proč byste měli rybám vyhradit čestné místo v jídelníčku.

  1. Představují nejlepší zdroj omega-3 mastných kyselin. Rovněž jsou plné vysoce kvalitních bílkovin, jódu, vitaminů a minerálů. Bez omega-3 mastných kyselin nemůže správně pracovat mozek, srdce ani další orgány.
  2. Snižují riziko srdečního infarktu a cévní mozkové příhody. Řada rozsáhlých studií potvrdila nižší riziko těchto „civilizačních zabijáků“ u lidí pravidelně konzumujících ryby. V jedné ze studií například výzkumníci dospěli k závěru, že konzumace alespoň 1 porce ryb týdně snižuje riziko onemocnění srdce o 15 %!
  3. Obsahují látky klíčové pro zdravý růst a vývoj. Již zmíněné omega-3 mastné kyseliny hrají během vývoje plodu v děloze i po narození nezastupitelnou roli ve správném utváření mozku a očí. Těhotné a kojící ženy by proto měly ryby jíst zvlášť důsledně.
  4. Prospívají mozku. Pravidelná konzumace ryb dokáže zpomalit zhoršování mozkových funkcí vlivem stárnutí. Lidé, kteří zařazují do svého jídelníčku ryby pravidelně, mají také víc šedé hmoty v centrech mozku řídících emoce a paměť.
  5. Pomáhají předcházet depresi a léčit ji.
  6. Jsou výborným zdrojem vitaminu D. Přibližně 40 % lidí trpí nedostatkem vitaminu D. Ryby ho obsahují velmi mnoho.
  7. Podílejí se na snížení rizika vzniku autoimunitních chorob, jako jsou diabetes 1. typu nebo revmatoidní artritida.
  8. Mohou snížit riziko rozvoje astmatu u dětí. Bylo zjištěno, že děti, které častěji jedí ryby, nepostihuje toto nepříjemné onemocnění tolik jako jejich vrstevníky, kteří se rybám vyhýbají.
  9. Chrání zrak. Lidé, kteří jedí více ryb, mají mnohem menší riziko tzv. makulární degenerace. Toto onemocnění se týká hlavně seniorů. Ničí sítnici a je nejčastější příčinou slepoty.
  10. Zvyšují kvalitu spánku. Některé výzkumy naznačují, že konzumace ryb (například lososa) může zmírňovat spánkové poruchy.

Aby se všechny tyto skvělé účinky týkaly i vás, dávejte si rybu na talíř aspoň dvakrát týdně.

(dos)

Zdroj:
www.healthline.com/nutrition/11-health-benefits-of-fish#section1

Autor článku: Dominika Šťastná
Líbil se vám článek? +11 ANO NE
Reklama

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související články

Eskymáci díky konzumaci ryb nevědí, co je infarkt myokardu

Rybí maso má řadu blahodárných účinků na lidský organismus. V naší zeměpisné...

Omega3 mastné kyseliny: zdraví nejen pro vaše srdce

Pokud tvoří rybí maso standardní součást jídelníčku a dopřáváte si ho alespoň...

Je vám padesát? Nejvyšší čas na změnu jídelníčku!

Některé rizikové faktory a příznaky spojené se stárnutím a menopauzou není možné...

Ryba na vašem talíři bojuje proti civilizačním chorobám

Národy, které se proslavily typickou kuchyní s nápaditým využitím rybího masa...

Ryby pro nemocná játra

Jaterní dieta je doporučována pacientům s různými typy jaterních onemocnění....

V rybách číhá pro alergiky nebezpečí

Alergie na ryby hrála také významnou roli v historii celého oboru alergologie,...

Pití vína jako nebezpečná činnost? Pro někoho možná ano

V Evropské unii i ve Spojených státech amerických jsou výrobci potravin povinni...

Bojíte se o své srdce? Je na čase změnit jídelníček

Jídelníček bohatý na ovoce, zeleninu a ryby snižuje riziko úmrtí na infarkt...

Jezte s dětmi ryby, zabráníte tak vzniku alergie

Alergie na jídlo a potraviny patří mezi nejčastější alergie vůbec. Často vzniká...

Sluneční paprsky mohou nahradit některé léky

Staří lidé trpí mnohem častěji nedostatkem vitamínu D než mladší populace. Může...

Doporučujeme