#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Dietní faktory a riziko rakoviny prsu – studie u žen v jižní Francii

Léčba rakoviny 30.6.2008

O stravě se mluví jako o jednom z nejdůležitějších faktorů ovlivňujících vznik nádorového bujení, znalosti o jejím vlivu na jednotlivé typy nádorů jsou však dosud velmi vágní. V letech 2002 až 2004 byla provedena studie zkoumající vztah mezi stravovacími zvyklostmi a rozvojem rakoviny prsu.

Jídlo, oběd, dieta, kuchařka,recept
Jídlo, oběd, dieta, kuchařka,recept
V letech 2002 až 2004 byla provedena studie zkoumající vztah mezi stravovacími zvyklostmi a rozvojem rakoviny prsu. O stravě se mluví jako o jednom z nejdůležitějších faktorů ovlivňujících vznik nádorového bujení, znalosti o jejím vlivu na jednotlivé typy nádorů jsou však dosud velmi vágní.

V rámci uvedené studie (zveřejněné na jaře v časopise Nutrition and Cancer) bylo sledováno 437 žen s rakovinou prsu a 922 žen kontrolních. Obě skupiny byly vyvážené co do věkového zastoupení a místa bydliště. Stravovací zvyklosti byly zjišťovány pomocí validizovaného dotazníku.

#IMG#

Je souvislost mezi množstvím zkonzumovaného jídla a rakovinou prsu?

Získaná data byla vyhodnocena pomocí dvou odlišných statistických metod. Ani jedna z těchto metod neshledala souvislost mezi absolutním množstvím zkonzumovaného ovoce a zeleniny a vznikem rakoviny prsu. Nesignifikantní snížení rizika vzniku rakoviny prsu se jevilo při vyšším příjmu vařené zeleniny a také ryb a luštěnin v potravě.

Pouze jedna z metod ukázala statisticky významně zvýšené riziko rakoviny prsu při minimálním příjmu syrové zeleniny a také mléčných výrobků. Stejně tak pouze podle jedné metody zpracování se jeví zvýšený příjem cereálií a olivového oleje jako protektivní faktor, zatímco zvýšený příjem masa jako faktor zvyšující pravděpodobnost rozvoje rakoviny prsu.

Lze se před rakovinou chánit jídlem?

Zmiňovaná studie podporuje již vžitou představu, že konzumace zeleniny, mléčných výrobků a luštěnin je „zdravá“, zatímco přílišná konzumace masa „škodí“. Přesné zhodnocení vlivu jednotlivých složek potravy na rozvoj nádorového bujení však není jednoduché.

Podobné studie byly v minulosti prováděny například také v USA (vztah vzniku rakoviny prsu a konzumace zeleniny a ovoce) a v Řecku (vztah mezi rozvojem rakoviny prsu a konzumací olivového oleje). Výsledky nebyly zcela přesvědčivé, avšak vysoký obsah ovoce a zeleniny v potravě se dá považovat za protektivní faktor v rozvoji rakoviny prsu.

(vek)

Zdroj: Bessaoud F. Dietary factors and breast cancer risk: a case control study among a population in Southern France. Nutr Cancer 2008;(March).

Doporučujeme

Čtěte více

Diagnóza srdečního selhání začíná u praktika a pokračuje na kardiologii

Stanovení diagnózy srdečního selhání a jeho typu je založeno na více vyšetřeních...

Diagnóza žloutenka: Co kromě barvy napoví?

Virová hepatitida typu A (lidově „nemoc špinavých rukou“) je onemocnění, které...

Diagnóza žloutenky typu C neznamená konečnou

Když odezní prvotní šok, zoufalství a fáze popírání, nastane chvíle, kdy je...

Diagnóza: rakovina, ALK-pozitivní. Co přesně to znamená?

Diagnostikovali vám rakovinu plic a jedná se o nemalobuněčný karcinom, podtyp ALK-pozitivní?...

Dieta bohatá na mastné kyseliny snižuje riziko poklesu kognitivních funkcí

Doktor S. Kalminj z University Medical Center Utrech v Holandsku se svými kolegy...

Dieta pro silné kosti

Správná strava je při osteoporóze jedním z nejdůležitějších faktorů ovlivňujících...

Dieta při cukrovce: Co jíst a jak najít rovnováhu

Dieta a cukrovka prostě patří k sobě. Pro některé cukrovkáře je změna stravovacích...

Dieta při ulcerózní kolitidě musí být ušitá na míru

Neexistuje univerzální dieta, která by byla vhodná pro všechny pacienty s ulcerózní...

Dieta při ztukovatění jater představuje způsob stravování, který by měli dodržovat všichni

Játra jsou většinou prvním orgánem, který je při hromadění tukové tkáně v organismu...

Dieta u osteoporózy – více vápníku, ale bez tloustnutí

Lidé s osteoporózou i bez ní stále podceňují příznivý vliv vápníku na jejich...

Dietou ke zdravým průduškám?

Fyzická zátěž je silným spouštěčem příznaků astmatu. Téměř 90 % astmatiků se...

Diety lupénku nezaženou, přesto mohou pomoci

Neexistuje žádné jednoznačné spojení určité diety se zlepšením lupénky. Nicméně...

Díky biologické léčbě můžu dnes s ekzémem žít obyčejný šťastný život, říká mistr republiky v supermoto

Člověku, který neví, jak se s atopickým ekzémem žije, se to dá vysvětlit poměrně...

Díky biologické léčbě se tělo může lépe bránit

Biologická terapie používá v boji proti rakovině nebo autoimunitním zánětům...

Díky hitu skupiny Bee Gees si zapamatujete nová pravidla resuscitace i vy

Zjednodušení návodů na první pomoc a resuscitaci vede ke zvýšení počtu úspěšně...

Díky klíštěti můžete mít vřed i ochrnout

To, že nám klíšťata sají krev, je sice nepříjemné, ale není to ještě to nejhorší....

Díky léčbě mohla i s nejtěžším typem von Willebrandovy choroby studovat, cestovat a porodit tři děti

I když je von Willebrandova choroba jedním z nejčastějších krvácivých onemocnění...

Díky moderním pomůckám a odborné pomoci je život stomiků dnes jednodušší

Zvyknout si na umělý vývod (stomii) a naučit se s ním fungovat nebývá lehké....

Díky peru zvládá vést farmu plnou zvířat

Kdyby se Jitce Vurmové (38) dostalo před dvanácti lety takové léčby, jakou má...

Díky pravidelnému dárcovství krve zjistili panu Jaroslavovi rakovinu včas

V polovině minulého roku se pan Jaroslav z jihomoravských Dolních Bojanovic...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#