#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Šest tipů pro zdravější přípravu barbecue

Trávení s lehkostí MUDr. Brigita Marhefková 15.6.2015

Možná se Vám už stalo, že jste po příjemném posezení s opékáním masa proleželi pár dní v posteli s trávicími problémy. Kromě těchto přechodných potíží přináší nesprávné grilování i riziko vzniku rakoviny. Díky našim radám však veškerá nebezpečí snížíte na minimum.

Možná se Vám už stalo, že jste po příjemném posezení s opékáním masa proleželi pár dní v posteli s trávicími problémy. Kromě těchto přechodných potíží přináší nesprávné grilování i riziko vzniku rakoviny. Díky našim radám však veškerá nebezpečí snížíte na minimum.

Nutkání na zvracení, pocit plnosti, nafouklého břicha, plynatost a průjem. To vše jsou projevy nadměrné zátěže slinivky břišní a následné nedostatečné tvorby trávicích enzymů (amylázy na trávení cukrů, lipázy na trávení tuků a proteázy na bílkoviny). Špatně upečené maso může způsobit kromě běžných trávicích obtíží i pankreatický záchvat, často vyžadující hospitalizaci. Průzkum ukázal, že lidé, kteří pravidelně konzumují grilované, smažené nebo opečené maso, mají navíc vyšší pravděpodobnost vzniku rakoviny pankreatu, žaludku, plic a prsů. Úprava masa při vysoké teplotě totiž podporuje tvorbu rakovinotvorných látek (karcinogenů) – a ne v zanedbatelném množství. Je proto vhodné dbát na následující doporučení.   

1. Udělejte marinádu

Nešetřete červenou paprikou, pikantní marinády snižují tvorbu karcinogenů. Pomůže také přidání tymiánu, šalvěje nebo česneku. Obzvlášť silný je rozmarýn. 

2. Přidejte alkohol

Při budoucím barbecue nezapomeňte na pivo a víno. Hovězí maso marinujte na červeném víně, je plné antioxidantů, které brání vzniku karcinogenů. Vyzkoušejte i pivní marinádu, hodí se pro grilování ryb.

3. Nepečte při vysoké teplotě

Raději obdělávejte maso déle a při nižší teplotě, nejlépe pod 163 °C. Zajistěte ale minimální teplotu pro pečení. Můžete ji kontrolovat teploměrem – vnitřní teplota masa musí být alespoň 75 °C.

4. Předvařte pokrm

Jídlo, které plánujete grilovat, dejte na jednu až dvě minuty do mikrovlnné trouby a nastavte na střední výkon. Za 2 minuty v mikrovlnce se sníží obsah karcinogenů o 90 %. Nezapomeňte vylít šťávu, ta obsahuje nejvíc nebezpečných látek.

5. Grilujte zeleninu

Zelenina je skvělou, vydatnou a hlavně zdravou variantou grilování. Když si neumíte odepřít maso, zkuste spojení masa a zeleniny a připravte si třeba kebab.

6. Připravujte krátce  

Nemá smysl marinovat přes noc. Nálev nepronikne hluboko do masa, takže chuť výrazně nezmění. Stačí pár hodin. Krátce před podáváním odstraňte z povrchu masa nadbytečnou šťávu, ta je největším zdrojem karcinogenů.         

Zdroj: www.health.com

Autor článku: MUDr. Brigita Marhefková
Líbil se vám článek?
0
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Šest tipů, jak zatočit s podzimní únavou

Stejně jako na jaře i na podzim nás sužuje únava, která ale umí leckdy potrápit...

Osm tipů, jak zvládat bezlepkovou dietu

Nesnášenlivost lepku je jedna z diagnóz, při které je nutné dodržovat bezlepkovou...

Šest tipů, jak si zvyknout na nové léky

Dostali jste nové léky k pravidelnému užívání? Nebo dokonce celou hromadu léků?...

Osm tipů, jak zefektivnit kontrolu u lékaře

Jak vyřídit kontrolu u lékaře nejen v RS centru rychle a efektivně? Přinášíme...

Každodenní tipy pro zdraví vašeho srdce

Možná i vy ve skrytu duše přemýšlíte o tom, udělat něco pro zdraví svého srdce....

Šest tipů, jak udržet játra v kondici

Játra jsou nepostradatelnou součástí zažívacího systému. Vše, co sníte či vypijete,...

Sedm tipů, jak hladce zvládnout návrat z dovolené

Už při cestě z dovolené domů vás přepadají chmury? Vybalit, vyprat, brzké ranní...

15 tipů na posílení imunitního systému

Pozitivní myšlení, redukce stresu, správná výživa, čas jen pro sebe, … To vše...

Sedm tipů, jak si usnadnit život s roztroušenou sklerózou

Život s roztroušenou sklerózou přináší řadu nástrah. Proč si ho tedy trochu...

Deset tipů, jak skončit s cigaretami jednou provždy

Po celém světě se každý den pokouší skoncovat s kouřením desítky tisíc lidí....

Doporučujeme

Čtěte více

Šedý zákal: ohrožuje i vaše oči?

Katarakta, šedý zákal je onemocnění oční čočky způsobující ztrátu její průhlednosti....

Šéfe, mám chřipku!

Stalo se vám někdy, že na vás chřipka udeřila tak zákeřně, že i přes pracovní...

Šest faktorů ovlivňujících úspěch umělého oplodnění

Nedaří se vám otěhotnět a přemýšlíte o tom, že si necháte pomoci od odborníků?...

Šest chyb, kterých se vyvarovat, když máte Crohnovu nemoc

Crohnova nemoc je chronické onemocnění, kde se střídají období, kdy jsou pacienti...

Šest mýtů o závislosti, kterým byste určitě neměli podléhat

Závislost je nesmírně složitý a těžce uchopitelný jev. A právě proto o ní koluje...

Šest nejčastějších mýtů o křečových žilách. Slyšeli jste o nich?

Pouze ženy trpí křečovými žilami. Za jejich vznikem stojí časté křížení nohou...

Šest nemocí, před kterými chrání hexavakcína, a jejich výskyt v Česku

Záškrt, tetanus, černý kašel, dětská obrna, žloutenka typu B a onemocnění vyvolaná...

Šest přípravků pro zdraví vašeho srdce

Srdce neúnavně přečerpává životadárnou krev a žene ji do všech tepen lidského...

Šest rad pro bezpečné sportování bez zranění

Dostatek pohybu – to je heslo moderní doby. Ovšem vrhnout se náhle a bez přípravy...

Šest rad pro klidnou dovolenou v Thajsku

O pohodu bez zdravotních komplikací a problémů s úřady se musí každý turista...

Šest tipů, aby dítě zvládlo noc mimo domov v suchu

Pomočování čili enuréza je problém, který se týká téměř každého pátého dítěte....

Šest tipů, jak „svépomocí“ zlepšit kvalitu spermií

Počet mužů, kteří mají problém s plodností kvůli nízkému počtu spermií, se výrazně...

Šest tipů, jak pomoci dětem překonat bolest při očkování

Injekce mohou být zdrojem stresu pro rodiče i dítě. Je ale dobré si uvědomit,...

Šest tipů, jak přežít ve zdraví horké letní dny i s nemocným srdcem

Parné léto je tady a zatím nic nenasvědčuje obratu směrem ke studenějšímu počasí....

Šest tipů, jak se oblékat, aby citlivá pleť byla spokojená

Svetry koušou, trička štípou a pod těsnějším oblečením vám rudne kůže? Máte-li...

Šest tipů, jak si zvyknout na nové léky

Dostali jste nové léky k pravidelnému užívání? Nebo dokonce celou hromadu léků?...

Šest tipů, jak správně užívat léky

Aby vám léky opravdu pomáhaly a měly minimum nežádoucích účinků, musejí být...

Šest tipů, jak udržet játra v kondici

Játra jsou nepostradatelnou součástí zažívacího systému. Vše, co sníte či vypijete,...

Šest tipů, jak zatočit s podzimní únavou

Stejně jako na jaře i na podzim nás sužuje únava, která ale umí leckdy potrápit...

Šest tipů, jak zvládnout alergickou rýmu v těhotenství

Jakékoli zdravotní problémy v těhotenství jsou svízelné. Spektrum léčiv vhodných...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#