#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Střevních zánětů stále přibývá. Proč?

Střevní záněty MUDr. Lucie Kovářová 4.8.2016

Hledáním příčin rostoucího trendu ve výskytu nespecifických střevních zánětů se zabývá mnoho odborníků. Výzkumů, spekulací a hypotéz spojených s tímto tématem existuje spousta, ovšem s jistotou nelze tvrdit takřka nic… Nebo snad zní lépe „možnou příčinou může být leccos“?

Dvakrát více než před 30 lety…!!

Crohnovu chorobu a ulcerózní kolitidu, společně označované jako nespecifické střevní záněty, zná v dnešní době každý odborník, a dokonce i velká část běžné populace. Nebylo tomu tak ale vždy. Proč se dříve vzácné a málo známé nemoci nyní dostaly do centra pozornosti? Odpověď je jednoduchá: protože jich přibývá. Například případů Crohnovy choroby je nyní dvakrát více, než tomu bylo před 30 lety. Zároveň čím dál tím častěji postihuje děti a mladistvé. Teorií, proč tomu tak je, je mnoho. 

Hranolky a limonáda…??

Může se za nárůstem střevních zánětů skrývat špatné stravování? Tato myšlenka se samozřejmě nabízí. A vědecké důkazy ji podporují.

  • Lidé se dnes hodně stravují v tzv. rychlých občerstveních. Mnozí konzumují hamburgery, párky v rohlíku, hranolky a sladké limonády minimálně dvakrát týdně. Takto se stravující osoby mají podle jedné švédské studie 3,4× větší riziko vzniku „crohna“ a 3,9× větší nebezpečí nástupu kolitidy.
  • Roli hraje i příjem cukru: Více než 55 gramů denně zvyšuje riziko Crohnovy choroby 2,6×.

Záplava antibiotik…??

Další zajímavá teorie dává do souvislosti nárůst případů střevních zánětů a užívání antibiotik. To za posledních 50 let také raketově vzrostlo. Antibiotiky nešetříme ani v lidské medicíně, ani u chovných zvířat. Jejich přítomnost v organismech vede k vyvinutí odolnějších, nebezpečnějších bakterií. Tito „mutanti“ pak možná obývají naše střeva namísto přirozené mikroflóry. Svou přítomností dráždí imunitní systém až do chvíle, kdy se tento obrátí proti celé střevní sliznici.

Nejistý vliv očkování…??

Jedna britská studie na velké skupině pacientů sledovala souvislost výskytu nespecifických střevních zánětů s očkováním živou vakcínou proti spalničkám. U lidí, kteří byli v dětství očkováni, byl výskyt Crohnovy choroby trojnásobný, ulcerózní kolitidy 2,5násobný. Zda by mohla být na vině přímo vakcína, či spíše odlišnosti v životních i stravovacích návycích, které se často vidí u lidí odmítajících očkování, je otázkou k diskuzi.

Výdobytky moderní civilizace…??

V posledních 50 letech jsou běžnou součástí našeho každodenního života například chlorovaná voda, fluoridované zubní pasty, zubní plomby se rtutí, léky na pálení žáhy s obsahem hliníku, potravinová chemie a mnoho dalšího. To vše se dostává do našeho zažívacího traktu a může dráždit sliznice těch jedinců, kteří jsou od přírody citlivější. Důkazy o tom existují, ovšem ne dostatečné.

Výzkumy hovoří také o zavedení ledniček do domácností a o možném vlivu bakterií, které se zde množí v dlouho skladovaném jídle. Nesporný vliv má předčasné ukončení kojení a krmení kojenců alergenními potravinami, jako je kravské či sójové mléko a ovocné šťávy. S nadsázkou řečeno, ke každému alespoň trochu rozumnému nápadu lze nalézt studii, která prokázala nějakou souvislost. Je možné, že se nám pravá příčina přibývání nespecifických střevních zánětů stále ukrývá. Pravděpodobnější však je, že se jedná o kombinaci faktorů – zde zmíněných i dalších. Některé z nich můžeme omezit, abychom riziko vzniku choroby snížili. U jiných musíme bohužel doufat ve vrozenou odolnost našeho organismu a také v jistou dávku štěstí.

Zdroje: http://www.medscape.com/viewarticle/756899

http://drhoffman.com/article/inflammatory-bowel-disease-update-2/#sthash.NKUsrH5y.dpbs

Autor článku: MUDr. Lucie Kovářová
Líbil se vám článek?
+1
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Nespecifických střevních zánětů přibývá. Může za to život ve městech?

Za posledních 40 až 50 let se výskyt nespecifických střevních zánětů rapidně...

Změny ročních období – mohou za vzplanutí střevních zánětů?

Relaps neboli vzplanutí může u střevních zánětů nastat kdykoliv. Důvodů je celá...

Potenciálních cílů biologické léčby střevních zánětů je mnoho – a lékaři stále nachází nové

Přesná příčina nespecifických střevních zánětů (inflammatory bowel disease,...

Dvě zásadní rady, jak si pochutnat na „střevní“ dietě

S diagnózou některého z nespecifických střevních zánětů přichází pro pacienta...

Potravinová „éčka“: možná příčina střevních zánětů

Zmrzlina, sladkosti, majonéza nebo margarín. Všechny tyto výrobky obsahují přídatné...

Vláknina v jídelníčku? Při střevních zánětech se jí raději vyhýbejte

Pro naše zdraví je důležitá strava bohatá na vlákninu. Toto však neplatí, pokud...

Probiotika – nová naděje pro pacienty se střevními záněty

Idiopatické střevní záněty jsou autoimunitním onemocněním, které vzniká přehnanou...

Střevních zánětů celosvětově neubývá. Proč a kde je nárůst nejvyšší?

Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida jsou stále na vzestupu. Alespoň podle nejnovějších...

Léčba střevních zánětů již otěhotnění nebrání

Onemocnění spadající do skupiny tzv. nespecifických střevních zánětů, ke kterým...

Střevním zánětům nesvědčí stres a špatné jídlo

Crohnova choroba a ulcerózní kolitida – tyto nemoci začínají většinou již v...

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#