Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
ulekare.web.text.forgotten_password.forgotten_password

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Svatomartinské hody – jak si je užít a netrestat žaludek

Jídlem ke zdraví 10.11.2017
redakce uLékaře

Na den svatého Martina hospodář a jeho družina husy jedí, víno pijí, štědrého Martina opěvují… Sice už neslavíme sv. Martina ze stejných důvodů jako naši předci, přesto jsme si z dob minulých svatomartinskou tradici podrželi. Dá se dokonce říct, že tahle tradice v posledních letech prožívá svoji renesanci.

Proč byl právě 11. listopad přisouzen hodům s husou, vínem a svatomartinským pečivem? „Jak k husám svatý Martin přišel,“ to je předmětem několika legend. V českých zemích však v tuto dobu končila děvečkám a čeledínům služba a dostávali svoji mzdu. Po žních a všech letních a podzimních pracích na statku tak mohli všichni konečně odpočívat a užít si svoji odměnu i v podobě hodování.

Jenže my už tolik fyzicky nepracujeme a už dávno jsme ztratili přirozený rytmus roku, kdy se přes zimu jedla tučnější jídla, chodilo se brzy spát a nabírala se energie do dalších měsíců. Proto mám pro vás tipy, jak si užít svatomartinské hody zdravěji nebo jak si je alespoň osvěžit zajímavými potravinami, z nichž některé by se mohly honosit přezdívkou „superpotravina“.

Požitek z dlouho pečené husy asi jen tak nenahradíte, a pokud je jednou za rok, je možné tento výživový „hříšek“ odpustit. Můžete však vyzkoušet zajímavou obměnu husích hodů s pokrmem se zajímavým názvem bejlík.

Což takhle dát si bejlík…

Bejlík je původně prvorepublikovou záležitostí středních Čech a znamená dušená husí nebo kachní prsa, která jsou ponechána v páru včetně spojující hrudní kosti a kůže. Podává se se šťouchanými brambory a červeným zelím.

Co potřebujete (pro 2 osoby):

  • husí (případně kachní) prsa
  • 1 velkou cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • zázvor (1/2 lžičky mletého zázvoru nebo cca 2 cm dlouhý čerstvý zázvor)
  • 1/2 lžičky soli
  • vývar (ideálně husí nebo drůbeží)

Z husích prsou stáhněte kůži, kterou orestujte spolu s nadrobno nasekanou cibulí a jedním stroužkem česneku. Směs restujte na středním ohni cca 5 minut, dokud kůže nepustí tuk. Poté ještě přidejte půlku připraveného zázvoru a restujte dalších přibližně 5 minut. Kůži pak vyhoďte.

Zbývající dva stroužky česneku rozlisujte spolu se zbytkem zázvoru a soli a směsí potřete prsa. Přidejte je k orestované cibuli a zprudka opečte ze všech stran. Poté celou směs zalijte vývarem zhruba do poloviny výšky prsou a dejte do trouby předehřáté na 200 °C. Po deseti minutách snižte teplotu na 180 °C a nechte husí prsa prohřívat dalších přibližně 40–50 minut. Pokud chcete získat vzhled „do zlatova“, odkryjte po hodině poklici a ještě ponechte 10 minut péct.

Chutná obměna červeného zelí

Pokud chcete zůstat u klasiky, vyzkoušejte k masu, ať už k pečené huse, nebo dušenému bejlíku, červenou řepu. Kromě toho, že je zdravá, dokáže krásně doplnit chuť a obarvit klasické kysané zelí. Vaši spolustolovníci ani nepoznají, že servírované červené zelí v sobě skrývá pro někoho stále neznámou potravinu, jakou je právě červená řepa.

Stačí použít cibulku, nahrubo nastrouhanou syrovou řepu, trošku kmínu a soli. Tuhle směs podusíte do změknutí řepné dužniny a přidáte v poměru 1 : 1 kysané zelí. To už nevařte, jen ho chvíli prohřejte, ať v něm zachováte obsažené vitamíny a další prospěšné látky. Takové červené řepové zelí krásně vyváží i vyšší množství tuku, které se spolu s křehounkou husou dostane na váš talíř.

A pokud vaříte bez lepku, namísto klasických knedlíků si dejte chlupaté z brambor. Připravují se ze syrových a vařených brambor v poměru jedna ku jedné.

Je vám po husích hodech těžko? Pálí vás žáha?

Vypijte si sklenku vlažné vody ochucené kapkou citronu. Pokud vás žáha nepřestává pálit, napijte se trochy kefíru nebo důkladně rozkousejte a snězte neloupané (hnědé) mandle. Na celkově těžké zažívání pak pomůže rozvařená rýže.

Dobrou chuť a zdravé svatomartinské hodování!

 

Autorka je výživová poradkyně,
terapeutka celostního poradenství pro zdravotní prevenci a výživu.

http://veronikahanzlikova.cz/

         

Poslat e-mailem
Líbila se vám odpověď? 0 ANO NE
Inzerce

Související články

Žaludek

Žaludek je vakovitý orgán, sloužící jakožto rezervoár potravy, k rozmělnění...

I s nemocnými střevy si můžete užít dobré jídlo

Dodržovat dietu, která je šetrná k vašemu tělu, je těžké. Při různých slavnostních...

Žaludek na vodě? Volba stravy je zásadní

Nevolnosti a zvracení nejsou při onemocnění rakovinou ničím výjimečným. Mohou...

Může migréna opravdu snížit riziko vzniku rakoviny prsu?

Hlava vám třeští, žaludek je jako na moři. Migréna. Ale i tato nemoc má světlou...

Přiškrťte žaludek, snížíte riziko infarktu na polovinu

Chirurgické operace u extrémně obézních lidí snižují jejich šance na onemocnění...

Je vám špatně po chemoterapii? Sedm metod, jak uklidnit žaludek

Proti nevolnosti a zvracení po chemoterapii užívají pacienti speciální léky...

Na průjmy a nevolnost platí i homeopatika

Zkažený žaludek, nevolnost, průjem. Zdravotní potíže, které dokážou zkomplikovat...

Zvracení po chemoterapii stopne zázvor!

Na zázvor nedá spousta lidí dopustit. Používají ho v různých formách k léčbě...

Pepřovník zvedne náladu – nebo také žaludek

Víte, co mají společného pepřovník, iboga a durman? Patří do kategorie drog....

Nevolnost a zvracení – v čem tkví nebezpečí?

Máte žaludek naruby po každém jídle a těžko v sobě cokoli udržíte? V případě...

Doporučujeme

Čtěte více

Sval

Sval představuje orgán, díky kterému se živočichové nebo jejich části mohou...

Svalová biopsie

Svalová biopsie je řídce používané vyšetření, při němž se chirurgicky odejme...

Svaly kuřáků se unaví rychleji

Svaly se kuřákům unaví mnohem rychleji bez ohledu na to, kolik cigaret denně...

Svaly na nohou můžete posilovat mnoha způsoby

Našim nohám pohyb svědčí a kvůli pohybu nás jimi také příroda obdařila. Pokud...

Sváteční dny naplňte úsměvem – i kvůli svému srdci!

Vánoce jsou pro většinu lidí obdobím zábavy a setkávání se s přáteli a rodinou....

Sváteční klid dopřejte i svým játrům

Vánoce jsou zkouškou pevné vůle snad pro všechny něčím nemocné, zvláště pak...

Sváteční sklenka pro alergika aneb Víte, čím si připít?

Je vám špatně pokaždé, když pijete alkohol, a přitom nejde o kocovinu, nýbrž...

Svátky jako z hororu? Myslete dopředu, a krev nepoteče!

Ke klidu a pohodě mívají Vánoce v dnešním pojetí často hodně daleko. S napětím...

Svátky srdce

Vy sami se možná na vánoční svátky těšíte. Pro vaše srdce však bývají dny shonu,...

Svatojakubská cesta: po stopách dávných poutníků

Španělsko je pro většinu lidí synonymem prosluněných pláží a horkých letních...

Svazují vás rozličné strachy? Bez otálení vyhledejte pomoc!

Pocit sevření, zvýšené pocení, sucho v ústech. S úzkostí má zkušenost každý...

Svědění - aktuální téma nadcházející letní sezóny

Snad každý z nás už netrpělivě vyhlíží příchod léta – období, které přímo vybízí...

Svědění není jen prázdninová záležitost

Znáte ten pocit, když vás něco svědí na místě, kde se nejde okamžitě poškrábat,...

Svědění po pásovém oparu? Hlavně neškrábat!

Komplikace pásového oparu nejsou ničím vzácným. Neustálé bolesti, potíže se...

Svědí vás po snědení ovoce ústa? Možná trpíte orálním alergických syndromem!

Někteří pacienti pozorují zhoršování sezonních alergických příznaků během pylové...

Svědivá vyrážka jako daň za koupání v přírodě?

Letní dny jsou skvělou příležitostí pro různé vodní radovánky. Počasí často...

Svět v pohybu: Nenastal čas přehodnotit očkovací kalendář?

Tato otázka se vynořuje sice opatrně, ale stále častěji. Obavy o zdraví našich...

Svět, ve kterém nebudeme muset spát, je zase o krůček blíž

Když zůstáváme vzhůru příliš dlouho, náš mozek postupně ochabuje a ve spánkové...

Svět: každý dvanáctý je nakažen hepatitidou B nebo C

Na 19. května 2008 připadl Světový den hepatitid. Tato iniciativa si klade...

Světlo, které dokáže léčit

Není žádných pochyb, že světlo potřebujeme k životu. Je totiž základní podmínkou...

Poslat e-mailem