Vysazení ha a cysta

Dobrý den, před půl rokem jsem vysadila po osmi letech užívání HA (bez konzultace lékaře). Dnes jsem byla na preventivní prohlídce a byla jsem gynekologem napadena, že jsem udělala obrovskou chybu a že to vůbec není dobře. Bylo mi řečeno, že když nebudu brát HA, budou mi vznikat cysty, které v nejhorším případě bude nutno odstraňovat operativně. Víc mi k tomu nechtěl říct, neustále hrozil operacemi. Dále mi povídal, že HA byla vyvynuta také proto, aby vzniku cyst bylo zabráněno a doslova mi do ruky vnutil recept. Menstruaci od vysazení mám pravidelnou, doposud jsem žádnou cystu neměla (ani před braním HA). K HA se určitě vracet nechci, alespoň v dohledné době. Můžete mi, prosím, poradit, jak to doopravdy je? Jeho chování mě vyděsilo a pobouřilo, připadala jsem si jako školačka, která donesla domů špatnou známku... (musím však napsat, že na internetu o něm kolují zprávy o ,,propagaci" a vnucování HA) Mockrát děkuji, Gábina

Odpověď odborníka:

Dobrý den, antikoncepce byla stvořena pro to, aby bránila nechtěnému otěhotnění. Nicméně má řadu dalších pozitivních účinků, mimo jiné např. redukuje výskyt cyst na vaječníku. To však neznamená, že žena, která antikoncepci neužívá, musí mít cystu. Mnoho cyst po vzniku také spontánně mizí. Pravdou ovšem zůstává, že v některých případech je cysty nutno řešit operativně.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: