Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Dopřejte svým střevům jarní osvěžení!

Trávení s lehkostí MUDr. Tereza Kopecká 17.3.2017
redakce uLékaře

S příchodem jara mnoho lidí obrací svou pozornost více na své zdraví. Na pořadu dne začnou být různé čisticí kúry nebo odlehčená strava. Jednou ze základních věcí, na které bychom měli myslet především, jsou naše střeva. Co vlastně potřebují?

Řekněme si to na rovinu: Střeva jsou pro zdraví člověka zásadní. Jejich funkce nespočívá jen v trávení, ale je to také největší imunitní orgán našeho těla. Správné bakteriální osídlení střev nás chrání před infekcí a je i důležitým zdrojem některých vitamínů. Ale jak je to vlastně s těmi bakteriemi?

Bakterie – dobré, nebo špatné?

Každý živočich má přirozené bakteriální osídlení neboli mikroflóru, a to i tehdy, když je zcela zdravý. Bakterie najdeme na kůži a na některých sliznicích, vně i uvnitř našeho těla. Ve střevní mikroflóře žijí různé druhy bakterií, a to i takové, které by samy o sobě mohly být nebezpečné. Pokud jsou ale v rovnováze a zdravě si konkurují s jinými druhy, vůbec člověku neškodí. A právě rovnováha je velmi důležitá.

Jak udržet mikroflóru v rovnováze?

Bakteriální flóra člověka se stále vyvíjí a proměňuje a velký vliv na ni má zejména naše strava. Prakticky každá potravina přináší s sebou do trávicího traktu nějaké bakterie a některé z nich podporují jejich množení nebo mu brání. Každému druhu se daří v jiném prostředí, proto bychom měli dbát na vyváženou stravu a dát prostor i složkám, které k rovnováze v našich střevech přispívají. Jedná se o kysané mléčné výrobky – živé jogurty, zákysy, kefíry apod. Pro ty, kdo trpí alergií na mléko, jsou pak vhodné farmaceutické probiotické přípravky.

Zkuste prebiotika!

Bakterie mléčného kvašení pomáhají nastolit a udržet rovnováhu mezi obyvateli našich střev. Chceme-li, aby se jim u nás dařilo, musíme je krmit, a to látkami, které se nazývají prebiotika. Jedním ze základních prebiotik je laktulóza. Je to cukr, který my využívat neumíme, proto ho bakteriím „nesníme“. Ve vyšších dávkách má šetrný projímavý účinek a je registrovaným léčebným přípravkem.

Laktulózu ale můžete užívat i v nižších dávkách pro podporu zdravého střevního osídlení nebo pro změkčení stolice.

Pokud jste se tedy rozhodli dopřát na jaře svým střevům nadstandardní péči, zkuste probiotickou kúru a laktulózu. Budete se divit, jak to funguje!

(pez)

Zdroj:
http://www.gutmicrobiotaforhealth.com

Tabatabaie F., Mortazavi A. Influence of Lactulose on the Survival of Probiotic Strains in Yoghurt. World Applied Sciences Journal, 2008, 3 (1): 88–90.

 

Autor článku: MUDr. Tereza Kopecká
Líbil se vám článek? +1 ANO NE
Reklama

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související články

Vyzrajte na jarní alergii

S příchodem jarních měsíců se blíží i doba prvních jarních alergií. S nimi ruku...

Jarní úklid zvládnou i lidé s artritidou

S nadcházejícím jarem se blíží i období velkého úklidu. Ten může ale pro některé...

Alergická sezóna útočí, braňte se!

Alergie se v posledních letech stává nepřítelem již téměř každého z nás. Jaro...

Šest tipů, jak zatočit s podzimní únavou

Stejně jako na jaře i na podzim nás sužuje únava, která ale umí leckdy potrápit...

Déšť i bezvětří hrají ve prospěch alergiků

Jarní měsíce přináší hezké počasí, ale také potíže alergikům, zejména těm pylovým.

Jarní pylová sezóna se blíží. Připravte se!

S přicházejícím jarem přichází i první noční můra alergiků – jarní pylová sezóna....

Na jarní únavu pomůže homeopatie!

Starší ročníky si možná ještě vzpomenou, že kdysi se jarní prázdniny spadající...

Zatočte s jarní únavou

S nastupujícím jarem přichází na tělo i jarní únava. Naštěstí ale existuje...

Přes hory a doly… V dobrých botách

Jarní a letní počasí přímo láká vyrazit z města ven do přírody. Dopřejte proto...

Jarní únavu zkrotí homeopatika!

Mnoho lidí se na přelomu zimy a jara potýká s různě intenzivním poklesem energie....

Doporučujeme