#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Jak zvládat stres, úzkosti a obavy v době pandemie

Homeopatie MUDr. Jaroslav Čupera 21.4.2020
Současná pandemie a její mediální obraz je každodenním stresujícím momentem nás všech

Celosvětové události v souvislosti se šířením nového koronaviru zasahují velmi hluboce životy všech občanů. Vypořádat se se stresem a psychickou nepohodou může být pro řadu z nás velmi obtížné. Možnou pomoc nabízí i homeopatie.

Současná pandemie a její mediální obraz je každodenním stresujícím momentem nás všech. Stále se k nám dostávají informace o záhadném viru, který se šíří už téměř nekontrolovatelně, a proto se bojíme, že se můžeme nakazit od kdokoliv, s kým se potkáme na ulici, v supermarketu či v MHD. Dennodenně nás média informují o dalších a dalších nakažených, mrtvých, o hrůzném průběhu nemoci. Strach z nemoci, nákazy, smrti, strach o blízké, ale i mnoho dalších obav spojených s dalším vývojem, zaměstnáním a v neposlední řadě i nucený pobyt doma, omezení sociálních kontaktů, starost o děti doma a učení s nimi. To vše je jen část z výčtu stresujících momentů, kterým jsme dnes a denně vystaveni.

Krátkodobý stres může být v určitých momentech i prospěšný, ale ten dlouhodobý může vyvolat celou řadu tělesných onemocnění a psychických problémů. Projevy stresu mohou být velmi různé. U řady tělesných i psychických problémů se zpočátku ani nemusí přijít na to, že jejich hlavní příčinou je právě velký a dlouhodobý stres. Ten se může projevit některým z příznaků či jejich kombinací, mezi něž patří:

  • úzkost,
  • deprese,
  • únava,
  • vztek
  • nespavost,
  • ztuhlý krk, bolesti zad,
  • potíže s dechem,
  • bolesti hlavy,
  • problémy s trávením (průjmy, zácpa),
  • vysoký tlak a mnohé další potíže.

Jak se tedy vypořádat s negativními emocemi a obavami? Pomozte si relaxací, podpořte imunitu a zmírněte stres homeopatiky. 

Homeopatika na zmírnění stresu

Aconitum napellus 15 C – jde o přípravek nejen na vysokou horečku bez pocení, ale v psychické rovině také o homeopatický lék na stav bezprostředního pocitu ohrožení vlastního života. Jeho klíčovým slovem je šok. Může to být jeden z prvních přípravků, které bude dobré použít poté, co se dozvíte, že onemocněl či má pozitivní test někdo blízký, kolega nebo soused. Vhodný je při pocitech neklidu, velké úzkosti a strachu ze smrti, které doprovází vysoký tlak, bušení srdce a případně i krvácení z nosu. Vezměte si 5 granulí v intervalu 15 minut a užívejte je opakovaně až do zlepšení. To by se mělo dostavit nejpozději po 6 dávkách, pokud ne, zkuste jiný lék.

Arsenicum album 15 C – je homeopatikum tlumící obrovský strach z infekcí, nemoci a smrti, který doprovází taktéž veliká úzkost a neklid. Neustále se snažíte bojovat, dezinfikovat vše možné i nemožné, stále pozorujete sebe i své blízké, u jakéhokoliv zakašlání se bojíte nástupu nemoci. Také si neustále měříte teplotu a sebemenší odchylku chcete řešit s lékařem. Je to lék pro lidi, kteří neustále sledují vývoj, statistiky, doporučená opatření a postupy a ty pečlivě dodržují.

Argentum nitricum 15 C – přípravek na strach charakterizovaný především chaotickým neklidem. Chcete udělat jednu věc, ale současně začnete s něčím jiným a ve výsledku nedokončíte nic. Jedna myšlenka zběsile střídá druhou, co platilo před chvilkou, už je jinak. Takový stav může doprovázet i strach z uzavřených prostor, výtahů či výšek. V tělesné rovině takové problémy doprovází pálení žáhy či průjem z úzkosti. Zvláštním znamením je velká chuť na sladké (jeho konzumace současně vede ke zlepšení potíží).

Gelsemium sempervirens 15 C – homeopatický lék, který tlumí paralýzu strachem. V důsledku přísunu všech katastrofických zpráv a scénářů nejste schopni kloudně myslet a máte pocit, že mozek nedovede vyplodit a udržet nějakou myšlenku. Vnitřně (a někdy i navenek) se třesete, můžete mít pocity závratě a nejistotu při chůzi. V tělesné rovině může být neustálá potřeba močit.

Ignatia amara 15 C – přípravek vhodný na regulaci kolísání nálad od naprosté deprese a zoufalství až k (nepatřičnému) veselí a snahám říkat, že je vše v pořádku a zvládne se levou zadní. Občas můžete propadnout až hysterickým výlevům. Sledování zpráv, internetu a vůbec myšlenky na vnější svět, karanténu a nemocné vše jen a jen zhoršuje, úlevu přinese nějaká činnost nebo odpoutání pozornosti. V tělesné rovině tyto emoce doprovází pocit knedlíku v krku, stažený žaludek, dušení či pocit bušení srdce.

Pulsatilla 15 Chomeopatikum vhodné pro jedince, u nichž neblahé zprávy, strach z nemoci a smrti vyvolávají spíš plačtivost a potřebu opory, sympatií a někoho blízkého. Uzavřené a vydýchané prostory jim nedělají dobře, naopak zlepšení tělesných i duševních problémů přichází nejlépe při procházce na čerstvém vzduchu.

Nux vomica 15 C – homeopatický lék pro osoby, které vlivem sledování médií, nuceného pobytu doma a třeba každodenního stresu z domácího učení s dětmi propadají nekontrolovatelným výbuchům vzteku. Jsou neustále v napětí, nesnesou odmítnutí, jiný názor či průvan a pak vybuchnou. Problémy mají tendenci řešit alkoholem, cigaretou, nebo aspoň kávou.

Jeden (v některých případech i dva) z výše uvedených homeopatických léků můžete brát 3–4× denně po 5 granulích. Podle toho, jak se budete cítit, můžete případně snížit frekvenci dávkování.

Režimová opatření

Na snížení stresu pomohou i další opatření:

  • Cvičení – snižuje hladinu stresového hormonu kortizolu, zlepšuje spánek a také sebedůvěru. Vhodná jsou aerobní cvičení, jako je chůze či běh, anebo je například dobré cvičit jógu.
  • Vynechte alkohol a kofein, a to i stimulanty ve formě čaje, čokolády či energy drinků – vše jen zhoršuje úzkost.
  • Dopřejte si dostatek spánku – je to potřebné na regeneraci těla.
  • Relaxujte – pusťte si relaxační hudbu, přidejte aromatické oleje (levanduli, růži, vetiver, bergamot či santal) a dopřejte si dechová cvičení.

Důležitý je také celkový přístup k problémům, stresu a dennímu režimu: 

  • Odnaučte se prokrastinaci – zlepší vám to sebevědomí i náladu.
  • Přijměte fakt, že nemůžete mít pod kontrolou vše.
  • Dělejte vše co nejlépe a buďte hrdí na to, co uděláte, i když to není perfektní.
  • Kontrolujte svoje myšlenky a nahrazujte ty negativní pozitivními.
  • Pokud trpíte úzkostmi, zjistěte, jaká situace je spouští, a zkuste se jí vyhnout, co to jde.
  • Smějte se – ztlumíte tím stresovou reakci a uvolníte si svaly.

Podpořte imunitu

  • Oscillococcinum je osvědčený přípravek na posílení protivirové imunity. V současné době lze užívat jednu tubu 3× v týdnu.
  • Vitamin C prokazatelně zkracuje délku nachlazení, je to významný prvek protivirové imunity a silný antioxidant. Doporučuje se u dospělých užívat až 3× denně 1 000 mg.
  • Zinek je snad nejdůležitější stopový prvek pro dobrou funkci imunitního systému a pro hojení tkání.
  • Probiotika jsou také důležitá – téměř 80 % buněk lidské imunity se nachází ve stěně střeva. Proto je přínosné v rámci podpory obranyschopnosti podávat i probiotika. Nejlépe samozřejmě v přírodní formě. Výborné jsou jogurty, kefír anebo kysané zelí.
  • Extrakt z černého bezu má velký protivirový a protibakteriální účinek. Ve studiích bylo prokázáno, že významně zkracuje dobu trvání chřipky.
  • Česnek patří ke známým přírodním antibiotikům. Má přímý ničivý účinek na viry a bakterie. Do těla navíc přináší dostatek síry, která je základní stavební součástí antioxidačních enzymů. V preparátech se doporučuje užívat 300–500 mg 2–3× denně.

MUDr. Jaroslav Čupera

Autor článku: MUDr. Jaroslav Čupera Lékař se věnuje intenzivní medícíně a homeopatii.
Je členem Rady Homeopatické lékařské asociace, o.s.
Aktuálně působí v AGNI centru v Rosicích u Brna
Líbil se vám článek?
+5
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Astmatici, v době pandemie pečlivě dodržujte předepsanou léčbu

Koronavirovou pandemii rozhodně není dobré brát na lehkou váhu. Je nezbytně...

Diagnostikovali mi RS během pandemie

Zjištění, že máte roztroušenou sklerózu, není nikdy snadné. Jaké je ale být...

Zpráva ECDC o připravenosti EU na pandemii chřipky

Dne 22. února 2007 publikovalo Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí...

O krůček blíže k pandemii chřipky?

Podtyp viru chřipky s označením H5N1 neboli virus ptačí chřipky je již několik...

Ústenky jsou jen chabou útěchou v případě pandemie

Ústenky mají jen malý účinek v ochraně před infekcí během chřipkové pandemie,...

Jak ovlivnily změny životního stylu během pandemie naše zdraví?

Pandemie covidu-19 bezesporu změnila v různé míře životní styl lidí po celém...

Cigareta pomáhá zvládat stres. Zdraví ale škodí stále stejně

Tabák je jednou z nejnebezpečnějších drog s největším počtem obětí. Přesto existují...

Jaký očekáváte vývoj pandemie covid-19 a jak se z ní lidstvo poučí? Ptali jsme se odborníků

Aktuálně jsme v České republice v poměrně optimistické situaci. Pandemie covid-19...

Jak pandemie covidu-19 ovlivnila osoby trpící řídnutím kostí?

Kvůli koronavirové situaci byla mnohdy odkládána péče o chronicky nemocné pacienty....

Chřipka a těhotenství - poučení z historie

Pandemie španělské chřipky v letech 1918-1919 měla celosvětovou morbiditu více...

Doporučujeme

Čtěte více

Jak zmírnit bolest zubů i strach ze zubaře? Pomocí homeopatik!

Bolesti zubů jsou pro mnoho lidí spojeny s děsivým utrpením a ošetření na zubní...

Jak zmírnit bolesti zad za pomoci cvičení

Dnešní životní styl se poněkud liší od toho, kterým žili a na který byli zvyklí...

Jak zmírnit PMS a bolestivou menstruaci

Menstruace a období před ní nebývají pro ženy zrovna příjemné. Emoce mohou být...

Jak zmírnit poškození nervů a jejich bolest při cukrovce

Poškození nervů ve formě diabetické neuropatie patří mezi nejčastější komplikaci...

Jak zmírnit stres rodičů na začátku školního roku?

Začátek letošního školního roku představuje pro mnohé rodiče snad ještě větší...

Jak zmírnit únavu při RS? Myslete hlavně na sebe a nestresujte se

Kdo nepoznal únavu provázející chronické onemocnění, těžko si bude umět míru...

Jak zvládat bolest s hemofilií? Řekněte si o pomoc!

Dlouhodobá bolest ovlivňuje všechny oblasti života. Hemofilici – zvláště ti...

Jak zvládat injekce během IVF

Asi nikdo nebude nadšený z představy injekční jehly zabodávající se do svalu....

Jak zvládat lépe každý den s revmatoidní artritidou?

Revmatoidní artritida může mít značný vliv na kvalitu vašeho života. Dokonce...

Jak zvládat onkologickou léčbu nejen v době koronaviru?

Když vstoupíme do prostředí onkologie, ať už jako pacient, nebo jeho příbuzný,...

Jak zvládnout dlouhou cestu autobusem… bez cigaret

Čas prázdnin a dovolených je mimochodem výborný čas k tomu, pokusit se o odvykání.

Jak zvládnout domácí aplikaci injekce?

Pokud vám lékař předepíše injekce, které si máte podávat sami, s největší pravděpodobností...

Jak zvládnout léto s chronickou bolestí? Pobytem ve stínu to jen začíná!

Dny, kdy rtuť teploměru letí vzhůru, bývají pro pacienty trpící chronickými...

Jak zvládnout návrat z teplých krajin zpátky do zimy?

Pokud hodláte vyrazit za teplem, vězte, že i vysněná dovolená jednou skončí...

Jak zvládnout návštěvu stomatologa? Vyzkoušejte homeopatika!

Ošetření u stomatologa je pro mnoho lidí velmi nepříjemným zážitkem i při pravidelné...

Jak zvládnout odvykání kouření? A to i když si zapálíte

Je to tady, rozhodli jste se přestat s kouřením. Možná za sebou máte už několik...

Jak zvládnout onkologickou léčbu? Mít se pořád na co těšit

Když na konci května letošního roku oznámili lékaři osmačtyřicetileté Jiřině...

Jak zvládnout podzimní virózy?

Podzim je tu. Čekají nás chladné dny, kdy se ordinace začínají plnit nemocnými,...

Jak zvládnout povodně: praktický zdravotní průvodce

Historie se opakuje a příroda opět zkouší naši trpělivost, zdraví a nervy. Voda...

Jak zvládnout přelom roku a nezbláznit se

Oslavy silvestra a příchod nového roku jsou jedno z nejvíce zatěžujících období....

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#