#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Jak zvládnout podzimní virózy?

Homeopatie MUDr. Jaroslav Čupera 14.10.2021
Období od podzimu do jara je každoročně spojeno s výskytem viróz a chřipek

Podzim je tu. Čekají nás chladné dny, kdy se ordinace začínají plnit nemocnými, přibývá chřipkových i dalších onemocnění. Existuje i na tyto potíže homeopatická pomoc?

Období od podzimu do jara je každoročně spojeno s výskytem viróz a chřipek. Letos odborníci očekávají, že může dojít k nárůstu nemocných s covidem i návratu chřipkové epidemie. Uvádí se, že existuje asi 200 různých druhů virů, které virózy zimního období způsobují. Bakterie jsou spíše druhotným faktorem – postihují sliznice, které jsou již oslabené předchozí virovou infekcí. Snad jedinou výjimku tvoří klasické angíny s čepy na mandlích. Jejich původcem je streptokok, a proto je nutné antibiotika nasadit hned v počátku. V ostatních případech antibiotika příliš nepomohou. Prevenci prostřednictvím očkování prakticky znemožňuje široká škála původců. Jedinou výjimkou je chřipka. Vzhledem k velké proměnlivosti chřipkového viru však ani tato vakcína nemusí být u všech pacientů 100% účinná.

Rýma, nebo chřipka?

Příznaky těchto onemocnění se často směšují. Ani pro lékaře nemusí být jejich rozlišení vždy jednoduché. V obou případech se ve své podstatě jedná o kapénkové infekce, které se zejména v kolektivech snadno šíří.

  • Rýma, tzv. „běžné nachlazení“, je způsobena celou řadu virových původců. Projevuje se kýcháním, otokem nosní sliznice, posléze i výtokem z nosu. K doprovodným příznakům patří bolesti v krku a oteklé lymfatické uzliny na krku, kašel, únava a většinou jen mírně zvýšená teplota. U malých pacientů se může objevit i horečka, záleží na kvalitě obranyschopnosti dítěte.
  • Chřipka je způsobena viry, které mívají několik typů. Onemocnění se projeví především vysokými horečkami, bolestmi svalů, kloubů a únavou. Bolest v krku či suchý kašel patří spíše mezi doprovodné příznaky.

Homeopatika lze použít k prevenci. Svoje místo mají ale i v situacích, kdy se objeví první příznaky, případně rozvinuté případy zmiňovaných onemocnění.

Prevence je základ

K posílení imunitního systému prostřednictvím homeopatie můžeme využít tyto přípravky: 

  • Influenzinum 9 C − homeopatický lék vyrobený z aktuální protichřipkové vakcíny. Je cílený především na zlepšení obranyschopnosti vůči virům chřipky, ale imunitu zlepšuje i celkově. Pacientům se preventivně podává jednou týdně pět granulí.
  • Oscillococcinum − preventivně se osvědčilo dávkování jednou týdně jedna tuba. Jde o přípravek s prokázaným účinkem na protivirovou imunitu.
  • Echinacea – všeobecně zlepšuje činnost imunitního systému, dá se použít buď přímo jako tinktura, nebo v ředění 5 C. V tomto případě se doporučuje užívat třikrát denně pět granulí.

První příznaky 

Homeopatické přípravky můžeme použít preventivně v situacích, kdy očekáváme, že by se onemocnění mohla projevit, například hned po prochladnutí. Případně když se následně „necítíme ve své kůži“. 

Aconitum napellus 9 C – homeopatický lék užitečný po jakémkoliv silném prochladnutí, například po pádu do studené vody, při nedostatečném obléknutí do mrazivého počasí nebo po profouknutí ledovým větrem. Nemoc pak začíná typicky v noci náhlou vysokou horečkou.

Rhus toxicodendron 9 C – tento přípravek se hodí, když dojde k prochladnutí či promoknutí zpoceného těla, například při sportu, a nastoupí typické bolesti svalů, kašel a vysoká horečka.

Nux vomica 9 C – je to homeopatický lék na onemocnění z průvanu či jiného „ofouknutí“. Nastupující nemoc se projeví pocitem mrazení v zádech, kýcháním, byť ještě bez rýmy, a následně pocitem, že se nemůžeme zahřát. Doprovodnými těžkostmi mohou být i bolesti v zádech.

Ferrum phosphoricum 9 C – přípravek se osvědčil při pocitu vnitřní horkosti, která je předzvěstí nastupující chřipky či virózy. Objevit se může i zarudnutí tváří, ovšem teplota se (zatím) nezvyšuje. 

Uvedené homeopatické přípravky je dobré začít užívat hned poté, co začneme mít dojem prvních příznaků. Zpočátku homeopatika berte v hodinových intervalech v dávce pěti granulí, které později prodlužujte. V naprosté většině případů se žádná nemoc neprojeví nebo jen ve velmi mírné podobě.

Když se objeví viróza 

Pokud choroba již propukla, homeopatika vybíráme podle intenzity horečky. U prudce nastupujícího onemocnění volíme nejčastěji mezi preparáty Aconitum napellus a Belladonna.

Aconitum napellus 9 C – jde o homeopatický lék na rychle se objevující horečky kolem 40 ˚C (typicky nastupují kolem půlnoci). Stav doprovází intenzivní horkost se zarudnutím kůže, ale bez pocení. Dalším příznakem je velká úzkost a obavy nemocného, že trpí některým závažným onemocněním. Dotyčný má také velkou žízeň.

Belladonna 9 C – homeopatický přípravek pomáhá při vysoké horečce, která z nemocného doslova sálá, ten se potí, má zarudlou teplou kůži a lesklé oči. V této situaci se mohou objevit i prudké pulzující bolesti hlavy. Pacient nesnáší hluk a světlo. Dostavuje se i bolest v krku ze suchosti sliznic a silná žízeň.

Ferrum phosphoricum 9 C – již zmíněný homeopatický přípravek se hodí při méně prudkém nástupu nemoci, kdy teploty dosahují maximálně 38 ˚C. Děti start počínající choroby ani nemusí pociťovat. Následně ale mohou zvýšenou teplotu doprovázet bolesti oušek či suchý dráždivý kašel, případně krvácení z nosu.

Bryonia alba 9 C – je homeopatickým lékem na horečky doprovázené bolestmi celého těla. Nemocný se pot a po vypocení se cítí o něco lépe. Bolesti se horší sebemenším pohybem a postižený si může stěžovat i na bolestivý suchý kašel. Volbu tohoto homeopatického přípravku potvrzuje velká žízeň.

Gelsemium sempervirens 9 C – hodí se pro nemocné, kteří jsou při horečkách otupělí, ospalí a stěžují si na třes a slabost končetin. Současně je může trápit i vodnatá a pálivá rýma. Příznakem potvrzujícím nasazení tohoto homeopatka je, když nemocný nemá i přes vysokou horečku téměř žádnou žízeň.

Pomocná opatření

Jak můžeme působení homeopatik doplnit a posílit?

  • Vitamín C prokazatelně zkracuje délku nachlazení. Je to prvek protivirové imunity a silný antioxidant. U dospělých se doporučuje užívat až třikrát denně 1 000 mg.
  • Zinek je velmi důležitý pro funkci imunitního systému a podporuje také hojení tkání. Měl by se užívat v množství 15–25 mg každé dvě hodiny.
  • Extrakt z černého bezu má protivirový a protibakteriální účinek. Ve studiích bylo prokázáno, že významně zkracuje dobu trvání chřipky.
  • Česnek je známý jako přírodní antibiotikum. Má přímý ničivý účinek na viry a bakterie. Do těla navíc přináší síru, která je základní stavební součástí antioxidačních enzymů.
  • Tymiánový extrakt je dalším tradičním prostředkem, který optimalizuje činnost imunitního systému.
  • Propolis podporuje imunitu a má protivirové i antibakteriální účinky. Užívá se podle doporučení výrobce, vždy však maximálně po dobu tří týdnů, pak musí následovat alespoň jeden týden pauza. Vzhledem k častým alergiím na včelí bodnutí je vhodné nejprve otestovat, zda nejste na tento přípravek alergičtí.

Pro celkovou úlevu se při virózách doporučuje také popíjení horké vody s citronem, medem a skořicí. Tento nápoj hydratuje a zklidňuje podrážděné sliznice hrdla i dýchacích cest a podporuje pocení, které přispívá k eliminaci toxinů.

MUDr. Jaroslav Čupera 

Autor článku: MUDr. Jaroslav Čupera Lékař se věnuje intenzivní medícíně a homeopatii.
Je členem Rady Homeopatické lékařské asociace, o.s.
Aktuálně působí v AGNI centru v Rosicích u Brna
Líbil se vám článek?
+7
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Příprava na podzimní alergie začíná už v létě

Každý rok na podzim vám začne téct z nosu, kýcháte a kašlete. Možná to není...

Přepadla vás srpnová vyrážka? Víme, co za tímto postrachem zahrádkářů a chalupářů stojí

Svědivá vyrážka, shluk pupínků připomínajících kopřivku, zarudnutí v typických...

Uvolněte se, prosím!

Příčiny stresu mohou být různé. Některé odstranit nemůžeme. To je také důvod,...

Podzimní trápení jménem alergie

Někteří alergici nemají klid ani na podzim. Rýmu, začervenalé slzící oči, kýchání...

Když má rodič rakovinu aneb Pomozte svým dětem zvládnout obtížnou situaci

Děti vnímají své rodiče jako ostrov bezpečí, a i když se tak především ti v...

S podzimem alergie nekončí

Počasí se mění, teploty postupně klesají. Mnoho alergiků se tak domnívá, že...

Podzimní rýmy a virózy

Krátké dny, tma, častý déšť a samozřejmě nepříjemné nachlazení – to jsou známky...

Podzimní pylová sezona aneb Nahradí babí léto alergikům jaro?

S blížícím se koncem léta si řada alergiků oddechne, protože končí sezona trav....

4 tipy na podzimní výlet

Ať už je podzimní počasí jakékoliv, vyplatí se nesedět jen tak doma. I na podzim...

Podzimní nemoci a homeopatie

Prázdniny jsou pryč, děti chodí opět do školek a škol, dospělí do práce a s...

Doporučujeme

Čtěte více

Jak zvládat lépe každý den s revmatoidní artritidou?

Revmatoidní artritida může mít značný vliv na kvalitu vašeho života. Dokonce...

Jak zvládat onkologickou léčbu nejen v době koronaviru?

Když vstoupíme do prostředí onkologie, ať už jako pacient, nebo jeho příbuzný,...

Jak zvládat stres, úzkosti a obavy v době pandemie

Celosvětové události v souvislosti se šířením nového koronaviru zasahují velmi...

Jak zvládnout dlouhou cestu autobusem… bez cigaret

Čas prázdnin a dovolených je mimochodem výborný čas k tomu, pokusit se o odvykání.

Jak zvládnout domácí aplikaci injekce?

Pokud vám lékař předepíše injekce, které si máte podávat sami, s největší pravděpodobností...

Jak zvládnout léto s chronickou bolestí? Pobytem ve stínu to jen začíná!

Dny, kdy rtuť teploměru letí vzhůru, bývají pro pacienty trpící chronickými...

Jak zvládnout návrat z teplých krajin zpátky do zimy?

Pokud hodláte vyrazit za teplem, vězte, že i vysněná dovolená jednou skončí...

Jak zvládnout návštěvu stomatologa? Vyzkoušejte homeopatika!

Ošetření u stomatologa je pro mnoho lidí velmi nepříjemným zážitkem i při pravidelné...

Jak zvládnout odvykání kouření? A to i když si zapálíte

Je to tady, rozhodli jste se přestat s kouřením. Možná za sebou máte už několik...

Jak zvládnout onkologickou léčbu? Mít se pořád na co těšit

Když na konci května letošního roku oznámili lékaři osmačtyřicetileté Jiřině...

Jak zvládnout povodně: praktický zdravotní průvodce

Historie se opakuje a příroda opět zkouší naši trpělivost, zdraví a nervy. Voda...

Jak zvládnout přelom roku a nezbláznit se

Oslavy silvestra a příchod nového roku jsou jedno z nejvíce zatěžujících období....

Jak zvládnout souběh sezónních infekčních onemocnění v rámci jedné domácnosti

Další vlna pandemie covidu-19 zasahuje do života českých rodin. Únava, suchý...

Jak zvládnout stárnutí s hemofilií

Dříve lékaři hemofilikům předpovídali, že se nedožijí více než třiceti let....

Jak zvládnout únavu při léčbě rakoviny

Schvácenost je jedním z nejčastějších příznaků rakoviny. Bohužel většina typů...

Jak zvládnout život na vozíku? Stanovte si pravidla!

Možná jste to čekali, možná ne, ale je to tak. Jste na vozíku a pravděpodobně...

Jak zvýšit tvorbu růstového hormonu přirozenou cestou?

Růstový hormon je hormon, který přirozeně vyrábí část mozku nazvaná hypofýza.

Jak žijí rodiny se vzácným onemocněním?

Podle České asociace pro vzácná onemocnění se za vzácnou chorobu považuje ta,...

Jak žírné buňky vyvolávají alergické příznaky?

O tom, jak vzniká alergie a jak probíhá celá řada alergických procesů, je...

Jak žít s umělou chlopní

Operovali vám srdce, konkrétně vám byla nahrazena vlastní srdeční chlopeň tou...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#