| Nápověda

Dna

Lidské geny mutují už po jedné cigaretě
Pěkně si tu cigaretku užiju, stejně se ta „škodlivost“ neprojeví dříve než za pár let… Pokud si myslíte totéž a právě si zapalujete, zadržte! Výsledky nedávné studie totiž ukáza...  celý článek
 

DNA

| Dotaz od: Jiri | z mobilní aplikace

Pane doktore pisete ze po vysetreni jsou potrebna medikace.Ale jaka jsou presne ta medikace?Dietu tu chapu a znam,vim co jist a nejist u DNY ale nevim jake pouzivat ty medikace...

Při akutním stavu, záchvatu dny je to nejčastěji lék ze skupiny nesteroidních antirevmatik typu Iblaginu. Při zjištění vyšší hladiny kyseliny močové , léky snážující její...

Dna

| Dotaz od: Jindra

Prosím o radu,kde získat opravdu pravdivý seznam potravin,které nepříznivě ovlivňují nemoc dnu. Setkal jsem se s velmi protichůdnými informacemi. Děkuji.

Seznam i jiné informace naleznete na tomto odkaze: http://www.fzv.cz/web/fzv-radi/diety/dna .Hezký den.


Je dna léčitelná

| Dotaz od: Rumler

Znáte prosím někoho kdo se podrobně zabývá chorobou zvanou DNA? Kam by se můj přitel měl obrátit, aby se mu dostalo odborného a fundovaného vyšetření a následné léčby. Je tato...

Máte-li na myslo dnu (hyperurikemii), dominantními obory je vnitřní lékařství a revmatologie. Dna se dá většinou velmi dobře upravit po správné léčbě a hlavně životosprávě.

DNA v krevních buňkách

| Dotaz od: zuzana



Voda v nohou, dna?

| Dotaz od: david

Mám vodu v nohou, v pravé více než v levé, játra a ledviny mám z krve v pořádku, čím jiným to můze být? Není to třeba dna?

Davide! O dnu se velmi pravděpodobně nejedná. Příčinou otoků dolních končetin mohou být kromě kromě vámi zmíněných onemocnění jater a ledvin, také chronická žilní...

DNA průběh a léčba

| Dotaz od: Martin

Je mi 36 let a před nedávnem jsem prodělal první záchvat DNY (palec u nohy) Dle krevních výsledků byla hladina kyseliny močové na 600. Chtěl bych se zeptat jak nemoc probíhá a...

Vážený pane Martine, základní informace jsou dostupné např. na webové stránce dna-nemoc.cz. K Vašim dotazům: 1) Frekvence akutních záchvatů je individuální. 2) a 3) Kromě...

DNA-dieta

| Dotaz od: Martin

Je mi 36 let a před nedávnem jsem prodělal první záchvat DNY (palec u nohy) Dle krevních výsledků byla hladina kyseliny močové na 600. Bohužel obvodní lékařka mi jen obecně...

Vážený pane Martine, doporučuji Vám informovat se o onemocnění na webové stránce dna-nemoc.cz. Dotazy, na něž nenajdete odpovědi na uvedené stránce, můžete poslat do naší...

Dna v mladém věku??

| Dotaz od: pavlina

Mám dotaz ohledně svého, poměrně vleklého problému. Loni v létě se mi stalo poprvé v životě, že mi bez úrazu a "bezdůvodně" otekl a bolel kloub na palci levé nohy. Ten úplně...

Může se jednat jak o akutní dnavý zánět, tak i o jiné revmaticé onemocnění. Doporučoval bych proto neodkládat návštěvu u lékaře. Každopádně bych ale doporučoval i zhubnout a...

Dna a OMEGA 3

| Dotaz od: Alena

Prosím o odpověď na otázku, zda je možné používat při onemocnění dnou OMEGA 3 ( rybí tuk ), když jsou ryby vesměs zakázané. Děkuji za odpověď. Alena Sázová

Vážená paní Aleno, dna je způsobena vysokou koncentrací kyseliny močové. Omega-3 mastné kyseliny jsou látky naprosto odlišné chemické povahy. Jejich užívání nezhorší obtíže...

Asi dna?

| Dotaz od: Jiří

Redakce uLékaře.cz Váš dotaz: Prosim o radu,jiz tri dny se mi stava,ze vstanu a boli me hrozne levy palec u nohy,ta bolest postupuje pak do celeho chodidla ale vyse ne.Skoro...

Palec je třeba vyšetřit a to nejen pro základní a mezičlánkový kloub, ale zhodnotit i cévní zásobení. Provést rtg snímek palce, zhodnotit hladinu kyseliny močové, provedení...

Dna

| Dotaz od: Jiri | z mobilní aplikace

Jak stoprocentne poznam ze mam dnu?Mel jsem bolesti leveho palce u nohy.V nemocnici mi udelali vsechny testy,sono,rentgen,odebrali krev a moc.Nezjistili nic.Pak sem byl u...

Počínající dna nemusí mít prokázané laboratorní a rtg nález. Základem diagnozy je klinické vyšetření, pokud se jedná o zarudnutí palce nohy, silnou bolest mezičlánkového kloubu...

Dna

| Dotaz od: Jarmila

Chtěla bych se zeptat: čerstvý zelený hrášek se při dně nesmí, protože má moc purinů, platí to i sterilovaném hrášku?

Zelený hrášek obsahuje asi 80 mg purinů (soli kyseliny močové) ve 100 g, hrách pak asi polovinu, běžně se udává 45 mg ve 100 g.

DNA

| Dotaz od: b.

Chtěl bych se zeptat, jestli lze z DNA určité osoby zjistit, zda některý z jeho předků (např. dědeček) přišel na svět v důsledku incestu. Případně jak daleko do historie (do...

Váš dotaz musí být směrován klinickému genetikovi, v Praze se lze obrátit na příslušné oddělení v rámci Fakultní nemocnice 1.lékařské fakulty.

DNA

| Dotaz od: Jiri | z mobilní aplikace

Mam dnu,ktera mi minule udelala zachvat v levem palci u nohy a byla spojena i se zanetem v levem palci u nohy.Nic nepomohlo az teprve kdyz mi dal ortoped obstrik a nimesil na...

Je třeba samozřejmě lékařské vyšetření. Ale již při počátečních příznacích je třeba aplikovat nesteroidní antirevmatikum, nejlépe Iblagin 400 alespoň 2 x 1 tabl. Stav se...

Vyšetření DNA

| Dotaz od: Anna

Lékař mi doporučil vyšetření DNA. Mám podepsat souhlas s následky a riziky, které z vyšetření plynou. Nevím, o jaká rizika může jít.

O tom byste měl být informován právě v tom lejstru, které podepisujete. Víc vám říci nedokážu, nevím, z jakého důvodu takové vyšetření podstupujete a kdo a proč vám jej navrhuje...

DNA---reumav palcích u nohou?

| Dotaz od: Marek

Několik let mám problémy s nohama tedy spíše s palcema u nohou. Z ničeho nic mě začaly bolet palce u nohou pocit jako když bych jepotřeboval protáhnout rozhýbat atd. Bolí samy...

Stav palců i nohou vyžaduje vyšetření a to vyšetření na ortopedii, kde se zjistí klinický stav, provede se rtg snímek. První předběžná diagnoza pomýšlí na dnu, k tomu upřesní...

Dna

| Dotaz od: Jarmila

Vážení, chtěla bych se zeptat, jestli se při dně můžou buráky, oříšky, ořechy apod. slané i neslané. Děkuji za odpověď.

Ořechy jsou při dně povolené (v přiměřeném množství, vhodné jsou např. lískové a vlašské ořechy, slunečnicová a dýňová semínka apod.), dávejte si ale pozor na příliš slané...

Pokles pánevního dna

| Dotaz od: J

Dotaz pro pacientku, které je 83 let a užívá Ovestin-tablety. Zda by z důvodu rizika v tomto věku nebylo vhodnějsi používat mast Ovestin? Ceny jsou přece jen málo rozdílné...

Jistě by záměna byla vhodná a možná, domluvte se na ní s lékařem, který mamince tablety předepsal - domluva s ošetřujícím lékařem je jistě přínosnější - ale jen on je informován...

Dna a otěhotnění

| Dotaz od: Dancula

Mému příteli zjistili nyní dnu,předepsali mu Milurit 100mg tbl.Snažíme se přes půl roku o miminko,zatím bohužel bez úspěchu.Nebude mít užívání tablet Miluritu vliv na děťátko...

Tento lék pouze snižuje kyselinu močovou v krvi a nemá téměř žádné nežádoucí účinky všeobecné, natož na plodnost muže. Budte bez obav, je to jeden z mála léků, které nemají...

Nemoc DNA

| Dotaz od: miran2

Při zvýšené hladině kys. močové se všude obecně nedoporučuje pít čaje. Jelikož jsem ale velký milovník zelených a bílých čajů a nechci se jich vzdát už proto že mají spoustu...

Pravděpodobně by to mohlo fungovat tak, jak popisujete, tzn. první nálev vylít. Ale i tak bych doporučovala u dny střídat čaje i s jinými nápoji a nepít tedy pouze čaj.


Dna , chlamýdie plic a svalů

| Dotaz od: Zdeněk

Mám dnu, chlamýdie plic a svalů ,na chlamýdie jsem přelečen antibiotika Klacid na dnu mam apo-allopurinol , šumí a píska mě v uších mam bolesti kloubu . dočetl jsem se o tomto...

Pane Zdeňku. Dovoluji si vyjádřit pochybnosti o možném účinku daného přípravku. Ovšem doporučuji věc probrat především s Vaším lékařem - i u zvažování užívání potravinových...

Dna

Dna, podagra, pakostnice neboli uratická artritida, je zánětlivé kloubní onemocnění způsobené poruchou metabolismu kyseliny močové a jejím ukládáním v těle. Typicky se projevuje...  celý článek

Dna

| Dotaz od: Jaroslav

Pane doktore, ziji v Kanade a mame spatne zdravotnictvi. Mam uz 6 tydnu zanet kloubu, nejprve to bylo v kolene a ted v palci u nohy, uzivam Alopurinol a Indomethacin a nejsem...

Jaroslave! Pokud se opravdu jedná o dnavý zánět je možné zvážit léčbu kolchicinem (ovšem to musí učinit lékař, nevím, zda u vás není z nějakého důvodu kontraindikován). Vzhledem...

Nemoc dna

| Dotaz od: Č

Chtěla bych se zeptat, jestli se může u dny jíst sója? Děkuji.

Soja by se u dny jíst směla, ale v menším množství.

Nermoc dna

| Dotaz od: Babet

Můj přítel přinesl výsledky z krevního obrazu,který mu MUDr. zaslala do práce,protože to byla pracovní kontrola,výsledky:Urea 52,1,kys.moč. 515,bili 8,4, ALT 2,40,AST 1,01,chol...

Laboratorní výsledky zcela odpovídají způsobu stravování vašeho přítele. Pokud nezačne abstinovat a neomezí konzumaci masa a uzenin, pak se tyto hodnoty budou dále zhoršovat a...

Jsem studentkou čtvrtého ročníku střední zdravotnické školy. Dělám maturitní práci na téma Dna-nemoc nejen králů. Potřebovala bych do své práce menší rozhovor k tomuto téma...

I když váš zájem naši rubriku ctí, server není určen k rozhovorům, ale odpovědím na otázky. Položit jednotlivé otázky, případně opakovaně, jistě můžete.

Dna

| Dotaz od: Martina

Bolel mne kloub u palce na noze. Po návštěvě lékaře, který mi odebral krev, mi sdělit, že hodnota kyseliny močové je 335. A prý nemám dnu jen nějaký zánět. Týden před mne trápil...

Paní Martino, stanovit diagnosu dny jen na základě hodnoty kyseliny močové může být někdy ošidné, v tom s Vámi soulasím. Správným diagnostikem by měl být konsiliář z oboru...

Dna

| Dotaz od: dali

Prosím o radu. Moje 90-letá matka dostala dnu a její stav je dost špatný a bolestivý. Celý noce nespí a je už nešťastná. Chodí k lékaři, kloub ji rozřízli křížem a má tam dren a...

Lioton ani brambory , myslím, nebyly dobrá volba - zavolejte obvodní lékaře nebo lékaři, který má maminku na starost - mají možnost dělat převazy na domácích návštěvách...

Krevní skupiny, DNA

| Dotaz od: Evolet



Dna

| Dotaz od: ludmila

Moc děkuji za vaší odpověď,píšete že mám dále brát injekce a další medikace,to jste myslel ty "metoject"? ty beru každý týden ale jinou medikaci nemám tyto injekce mám od...

Zásafou by mělo být, že se léčíte u svého praktického lékaře a ten vás podle potřeby pošle na vyšetření ke specialistovi. Váš lékař, který vás zná zhodnotí vyšetření a dále vás...

Dna...

| Dotaz od: Linda

V pondělí mi v testech vyšla opět vyšší kyselina močová 395 - už tři roky - prodělala jsem ledvinovou koliku, zánět palce u nohy a celou dobu i bolest kolene, mám podstoupit...

Jestliže vám lékař předepisuje léky na snížení kyseliny močové, tak problém řeší. Dnavý záchvat probíhá velmi specificky, ale vy průběh zánětu nepopisujete, takže se k původu...

Dna?

| Dotaz od: ludmila

Již jsem vám dříve psala,byla jsem u našeho lékaře s tou mojí bolavou nohou posílala jsem vám foto i zprávu,zmínila jsem se o té dně jak jste mi psal lékař to taktéž odsouhlasil...

Léčba dny,jejich kloubních projevů, pokud je potvrzena vyšetřením , rtg snímkem a laboratorním vyšetřením je pomalá, trvá asi 4-5 týdnů. Absolvujte injekce i potřebnou...

Dnavý záchvat?

| Dotaz od: Hana Machalová

Již 4 roky mívám po působení tlaku otoky prstů ( většinou jednoho) na ruce či noze. Stačí krátké působení tlaku - např. držení hrnku čaje ukazováčkem, extenze palce ( a působení...

Tyto příznaky mi ukazují do dvou oblastí - mohla byste se obrátit na cévního lékaře / internista - angiolog /, který by prošetřil stav vašich cév / s podezřením např. na tzv...

Dna

| Dotaz od: pavla

Chtěla bych se zeptat- dnes jsem dostala výsledky odběrů krvi a mám vysokou hladinu kyseliny močové. Pani doktorka si myslí, že by mohlo jít o dnu (trpi ji má sestra), ale ja...

Pavlo. Nejdřív k Vaší vysoké hladině kyseliny močové v krvi: jenom samotný nález vyšší hladiny kyseliny močové v krvi neznamená rovnou diagnózu dny. Dna je postižení kloubů a...

Cvičení pánevního dna

| Dotaz od: Eva

Mám rok a půl po porodu. Dva měsíce jsem po porodu jsem se snažila stahovat pánevní dno, tak 200x za den cca 4x týdně. Chtěla bych se zeptat, jak účinně cvičit pánevní dno, jak...

U vašeho gynekologa je jistě brožurka s cviky na pánevní dno, případně ji získáte ve zdravotnických potřebách,cviky jsou i na netu pokud je pokles poševní stěny tak navrátit ji...

Chtěla bych se zeptat, zda manipulace pánevního dna a kostrče probíhá výhradně přes konečník, nebo zda v určitých případech se může provádět i přes vaginu a jak se v takovém...

Není mi známo, že by tyto manipulace byly prováděny jinak, než přes konečník. Konečník těsně naléhá na kostrč, proto je tento postup nejjednodušší a nejlogičtější. Pro přesnější...

Můj přítel má asi dva roky DNU, zároven však dost závažné jaterní onemocnění.Dna se projevuje i záněty v kotníku pokud poruší dietu. Zároveň má špatné játra, před půl rokem byl...

Ideálním rádcem pro manžela může být jen člověk,který zná co nejpodrobněji jeho zdravotní stav,má k dispozici laboratorní a další vyšetření.Měl by zároveň být informován o všech...

Dna

| Dotaz od: Jitka

Obracím se na vás s problémem svého přítele. Přibližně před šesti týdny mu přes noc otekla noha u kotníku. Protože zrovna tu noc oslavoval, myslel si, že třeba špatně šlápl a...

Jitko! Na dálku Vám s tímto problémem rozhodně neporadím. Ne bez vyšetření pacienta, rozhovoru a znalosti provedených vyšetření. Máte-li pochybnosti o postupu lékařů...

Dna

| Dotaz od: Radim

Rád bych věděl které potraviny při dně nemohu bezpečně užívat se zaměřením na plody a kořeněnou zeleninu, vše v syrovém nijak nespracovaném stavu. V některých článcích se udává...

Ze stravy se doporučuje úplně vyloučit potraviny s obsahem 150-800 mg a více purinových látek (vnitřnosti, ledvinky, játra, slanečci, sardinky, tresčí játra, drobné ryby...

EMG svalů pánevního dna

| Dotaz od: Ivana

Prosím, zajímalo by mě, jak probíhá, když jsem objednána na EMG MP (malá pánev?) a svalů pánevního dna? Zlobí mě ta zadní trubice. Nikde to nemůžu najít a gastroeneterolog to...

EMG svalstva pánevného dna se provádí velmi vyjímečně, největší zkušenosti by měli mít neurologové a gynekologové. Obraťte se na ně s touto otázkou.

Dna - Colchicum-dispert

| Dotaz od: Honza

Prosím o radu! Při dnovém záchvatu mi pomohla léčba Colchicum-dispert, který není k sehnání. Čím se dá nahradit? Děkuji za odpověď!

V lékárně mě informovali, že tento produkt je krátkodobě nedostupný - s důrazem na to krátkodobě. Vydržte a nebo si vyžádejte u lékaře jiný lék s tlumitvým účinkem na projevy...



Tablety Chlorella a dna

| Dotaz od: Jana

Užívám tablety z říční řasy Chlorella 40 denně.Mám dnu,nadměrné ukládání vápníku v krvi,revma.Nyní pozoruji,že mám naběhlé nebo oteklé zespoda nohy.Mohu tyto tablety brát nebo...

Vážená paní Jano, vzhledem k tomu, že tablety s obsahem látek z řasy Chlorella nejsou léčivým přípravkem, neuvádí jejich výrobce standardní informace o všech jejich - tedy i...

DNA

| Dotaz od: František | z mobilní aplikace

Dá se ověřit otcovství na 100%porovnáním Dna,a kde a jakou DNA?,potřeboval bych zjistit jestli je dcera moje,pak ji zápisu do rod.listu jako otec,prozatím je matka vdaná

Pane Františku, podrobnější informaci Vám bude schopen sdělit odborník oddělení klinické genetiky, který bude znát i etické skutečnosti svázané s Vámi řešeným problémem.

Dna?

| Dotaz od: ludmila

Moc děkuji za odpověď na rengenu jsem bylajakýsi malý nález tam je na prstech možná ta altroza nevím nerozuměla jsem tomu abych řekla pravdu,posílám vám alespoň fotografie mé...

Nelze z tézo fotohrafie věrohodně sdělit diagnozu a léčbu. Stav upomíná na dnu. Doporučil bych vám vyšetření na ortopedii. Pokud by se o dnu jednalo nástřik kloubu by mohl...

Vyrazky zo dna na den

| Dotaz od: Milan

Chcel by som poznat Vas odborny bazor. V decembri 2008 sa mi zacali z nicoho nic robit vyrazky, vacsinou sa jednalo o bolestive podkozne vyrazky a to hlavne na bokoch krku...

Podle fotografie a odpovědi na léčbu retinoidy jde o běžnou formu akné, pokud nebude dostatečný efekt lokální terapie ( např. 5-10%benzoylperoxid, ev. v kombinaci s lokálním...

Dna , chlamýdie plic a svalů

| Dotaz od: Zdeněk

Mám dnu, chlamýdie plic a svalů ,na chlamýdie jsem přelečen antibiotika Klacid na dnu mam apo-allopurinol , šumí a píska mě v uších mam bolesti kloubu . dočetl jsem se o tomto...

Osobně nemám Enzycol vyzkoušený u pacientů. I dle výrobce je to však jen doplněk stravy, nejedná se o lék. Větší účinky než apo-allopurionol mít nebude. Jeho užívání by bylo...

Nemoc dna

| Dotaz od: petr

Uz dva roky me boli klouby v celem tele a degradovalo to pred dvema mesici kdy me zacal bolet strasne kloub na zapesti.delali mi testy na revma a dnu a zjistily ze je to dna...

Pokud je vám diagnostikována dna je potřeba kromě Miluritu v nárazových dávkách užívat další léky, ty vám reumatolog nebo ortoped doporučí. Jinak je vhodné léčení na...

Dna, tlak a léky

| Dotaz od: honza



Prosím o radu. 6.9.2012 jsem byla operovaná, operace proběhla bez komplikace. Diagnoza N811, N812, I10. E 39 Byla provedena hysterectomia vag., colpoplastica ant...

Jste skoro půl roku po operaci, můžete postupně zatěžovat.

Pulz behom bežného dňa

| Dotaz od: Jaroslav



Dna - mohu rajčata a okurky?

| Dotaz od: Jarmila

Vážení lékaři, prosím, někde jsem slyšela, že se u dny nesmí rajčata a okurky. Mají ale málo purinů. Jak to je, můžou se nebo ne?

Rajčata a okurky se neřadí k zakázaným potravinám, leda že byste jich chtěla zkonzumovat kilo denně. Naopak se nedoporučuje konzumovat hlavně přemíru masa, zvláště je třeba se...

Diagnóza rakoviny ledvin je pro pacienta vždy nepříjemná a nezáleží v ten okamžik na tom, zda je nemoc odhalena záhy po výskytu, či nikoliv. Bohužel však pravděpodobnost úplného...  celý článek
Britští vědci z bostonské univerzity před nedávnem ohromili veřejnost tvrzením, že konzumace třešní statisticky významně snižuje riziko záchvatů dny.  celý článek
Alzheimerova nemoc a srdeční infarkt jsou poměrně časté nemoci. Ta první jmenovaná patří k nejčastější formě demence ve stáří – ve věku 85 let jí trpí asi pětina žen a 10 %...  celý článek
Dosud se vědci většinou domnívali, že fosilie virů, přesněji genetická informace viru zakonzervovaná v genetické informaci jiného živočicha, se týká především retrovirů. Nedávný...  celý článek
Nastává čas letních dovolených. Ať už budete ležet na pláži nebo u rybníka, mějte na paměti, že slunce je dobrý sluha, ale zlý pán. Nadměrný „příjem“ paprsků však nepřináší...  celý článek

Těhotenství po interupci

| Dotaz od: Stáňa

Chtěla bych se zeptat, kdy může žena znovu otěhotnět po provedené miniinterupci. A ještě by mě zajímalo, zda může být v těhotenství proveden na plodu test otcovství pomocí DNA...

Po miniinterrupci se doporučuje dát tělu regenerační pauzu nejméně 3 měsíce, je pak větší šance na úspěšné dokončení těhotenství. Vyšetření DNA plodu /test otcovství/ se během...

O možných rozdílech ve vzhledu i výšce dvojvaječných dvojčat jistě nikdo z nás nebude pochybovat. Každé z nich má odlišnou DNA a z genetického hlediska si jsou dvojvaječná...  celý článek

Ráda bych věděla, zda léky, které užívám, mohou mít vliv na zvýšení kys. močové v krvi. Léčím se na vys. tlak a cholesterol a užívám Orcal10, Prestarium Combi, Atoris20. V září...

Vaše problémy jsou komplexní, otoky nohou nejsou pravůvodní známkou zvýšené hladiny kyseliny močové, příčiny mohou být velmi různé /od srdečních, ledvinných, žilních po poruchy...

Nečekané bolesti

| Dotaz od: mari

Chtěla bych se zeptat na bolesti palce na noze...před cca 1měsícem, mne v noci probudily velké bolesti palce u nohy, které trvaly 3dny-a potom ustupovaly.Včera večer mne začal z...

Mohlo by se jednat o onemocnění DNOU, nechte se vyšetřit praktickým lékařem. V úvahu připadá i revmatoidní artritida. Ačkoli se může jednat i o jiná onemocnění (nebo to vůbec...

Mezižeberní píchání

| Dotaz od: m

Čas od času mě píchne mezi žebry až z toho mám křeč .Začnu jse kroutit bolestí a nemohu jse pořádně nadýchnout . Jsem kuřák a mám i nadváhu. Známy povídal že jsou to příznaky...

Dna je zánětlivé onemocnění kloubů s ukládáním kyseliny močové do kloubní dutiny. Bolesti při dně jsou doprovázeny zarudnutím postiženého kloubu, případně jeho otokem. Vaše...

Boule na zápěstí+ na palci

| Dotaz od: fizzf

DOBRÝ DEN, OBJEVILA SE MY BOULE NA ZÁPĚSTÍ A NA PALCI.NEVÍTE CO BY TO MOHLO BÝT?NĚKDY SE BOULE ZMENŠÍ.DNA TO MŮŽE BÝT?DĚKUJI:-)

Mohlo by se jednat například o zánět, nebo tzv. ganglion. Doporučoval bych proto konzultaci na chirurgii. Hezký den.

Srážlivost krve

| Dotaz od: Simona

Před 2 lety jsem měla problém se srážlivosti krve. Byl mi aplikován heparin. Nyní po 2 letech jsem byla náhodně na odběru a má hodnota QUICK 76,2%.Mohl byste mi prosím říct zda...

Kyselina močová - ženy: od 15 do 110 let norm. hodnoty 140-340 - vaše hodnoty jsou mírně zvýšené. Mohla byste začít dodržovat dietu na dnu (dna je metabolická nemoc, info zde...

Klesání poševní sliznice

| Dotaz od: Jana

Gynekolog mi doporučil plastiku močového měchýře a zavedení pásky. Kromě stresové inkontinence mám problém, že např. po delším stání nebo chůzi cítím, nahmatám a vidím v...

Ten útvar asi bude stěna pochvy, která tak velmi poklesává. Operace není nijak extrémně zatěžující, je poměrně nenáročná, na podrobnosti se vyptejte lékaře, pokud to zmírní vaše...

Když se řekne test paternity neboli test otcovství, vybaví se mnohým z nás tolik očekávané sdělení pravdy, kdo je otcem našeho dítěte. Je to Karel, nebo Jan?  celý článek

Před několika lety mně byla zjištěna zvýšená hladina kys. močové (hodnoty kolem 560). Bral jsem Apo-allopurinol 100 mg 1x denně, hodnoty se upravily na 390-400. Pak jsem k lékům...

Zkuste to, dieta je naprostý základ, odběry směrodatné by byly až tak za 3-4 měsíce. Dietní podklady naleznete např. zde, i když doufám, že je máte: http://dna-nemoc.cz...

Spojitost urosepse a dny

| Dotaz od: javutajeni

Je mi 34 let, před třemi lety jsem měla urosepsi, CRP 324 a zánět srdečního svalu, od té doby užívám Betaloc 25, ale už i předtím jsem měla lehce zvýšený tlak a rychlejší puls...

Doibrý den, vzájemná spojitost tu žádná není, jde o dvě samostatné jednotky. Pokud bude pacient dodržovat léčebné pokyny svých lékařů - u dny je to především dieta, tak je...

Dieta při dně

| Dotaz od: Milan

Můj dotaz se týká diety při dně. Dočetl jsem se, že se nesmí pít pivo a červené víno. Můžete mi vysvětlit, jakým způsobem negativně působí pití piva? A nemá se pít světlé ani...

Obecně alkohol zvyšuje hladinu purinů v krvi /to jsou ty působky, které dělají při dně bolesti a další komplikace/ - přesný mechanismus nebyl prozkoumán, nejspíše jde o vysokou...

Po hysterektomii

| Dotaz od: eva

V září 2009 jsem prodělala hysterktomii. Při kontrole v nemocnici jsem se ptala jak mohu cvičit a pan doktor mě sdělil že jenom při močení zadržovat moč. Asi v listopadu jsem...

Evo! Měla byste se pokusit zpevnit svaly vašeho pánevního dna, podívejte se na stránky http://www.femina.cz/cviceni/cviceni-panevni-dno/5306/52 http://www.zenskapanev.cz/lecba...

Únik moči je tak nepříjemnou záležitostí, že „majitelé“ tohoto problému dělají možné i nemožné, aby se ho zbavili. Tzv. Kegelovy cviky jsou jedním z účinných prostředků.  celý článek

Chtěl bych se zeptat zda při onemocnění dnou muže bolet i rameno ruky už jsem ji měl několikrat a bolel mně vždy jen palec na levé noze, teď mně bolí ale i rameno na levé ruce a...

- allopurinol Vám bolest nepotlačí - jde o lék, který zásahem do metabolismu purinů předchází vzestupu hladiny močové kyseliny. Je-li již stadium zánětu, je třeba jej tlumit...

Bolesti kloubů

| Dotaz od: Jitka

Již několik let trpím bolestí ruky. Nejprve to byly prsty, silné bolesti hlavně na dotek, pak se zdeformovaly, mám nárůstky na kloubkách. Také mě silně bolí palce u obou rukou...

Jitko, pokroucené ruce může mít na svědomí jak revmatoidní artritida, tak i dnavá artritida (potíže s klouby způsobené dnou). Milurit je rozhodně dobrý na to, aby byla hladina...

Doktor Michael Walter z kanadské University of Alberta se projevil jako dobrý detektiv. Přinejmenším prolomil tajemství genu WDR36, který je již dlouho spojován se vznikem...  celý článek

Bolest palce u nohy po viróze

| Dotaz od: dobromila



Máte strach se pořádně zasmát nebo se obáváte sportovat, protože se vám čas od času stane taková nepříjemnost…? Únik moče je skutečně nemilá záležitost. Dobrou zprávou ale je, ...  celý článek

Vážený pane doktore, obracím se na Vás s prosbou ... Asi před 3 týdny mi nečekaně natekl celý nárt;při došlápnutí mne bolela "prstová část. Žádný sport jsem neprovozovala...

Pokud se nejedná o úraz nebo hnisavou afekci může se jednat o dnavou artritidu, ale i reumatoidní artritis I když otok odejde bylo by na místě lékařské vyšetření při kterém...

Hezký den přeji paní doktorko, včera mi bylo sděleno, že mám vyšší hodnoty kyseliny močové z krve. Poraďte mi, co s tím, prý mi hrozí dna.V poslední době mě bolí kolena, zápěstí...

Je třeba pokud možno vynechat ze stravy zvěřinu a uzeniny, omezit červené maso. Obtíže s návaly a pocením mohou být příznakem zvýšeného množství kyseliny močové v krvi, až...

Vážený pane doktore, obracím se na Vás s dotazem, který mě trápí od 10.5.2012, kdy jsem podstoupila gyn.zákrok-amputaci cervixu v úplné anestezii. Po probuzení jsem měla strašné...

Pokud se jedná o bolesti v oblasti kostrče je třeba stav znovu po stránce ortopedické posoudit. Při celkové anestezii a použití relaxancií, která se používaji vždy opravdu může...

Cévy

| Dotaz od: nataša

Potreboval bych poradit.Asi 3 mesice me hrozne boli velke klouby-ramena,kolena ,kycle obou stran tela,klouby jsou ztuhle a pri vstavani to boli.Vyslo mi ASLO pres 600,ale CRP v...

Míro, dobrý den! Je třeba vyloučit autoimunitní zánět, zejména artritidu. Hodně vysoká kyselina močová (kolik?) je zase poukazem na to, že se může jednat o probíhající dnu...

Zvýšená kyselina močová v krvi

| Dotaz od: Aleš Simandl

Při kontrole krve mi byla zjištěna vyšší hladina kyseliny močové (517mikromol/l). Lékař diagnostikoval tuto odchylku jako onemocnění dnou a předepsal mi APO-Allopurinol (1...

Postup je správný, lépe nasadit lék, když ještě nejsou žádné příznaky. Pokud máte ale pochybnosi o podmínkách stanovení hladiny kyseliny močové, požádejte lékaře o opakování...

Inkontinencí moči je označován stav, při němž člověk není schopen sám vědomě regulovat odchod moči z těla. Samovolný únik moči může postihovat děti, muže i ženy, a to v...  celý článek

Revmatické nemoci postihují pohybový aparát. Někdy mohou postihnout i oči, srdce nebo plíce. Nejznámější jsou revmatoidní artritida, Bechtěrevova nemoc a případně i lupénka nebo dna.


Specialista na dnu

| Dotaz od: R

Ptal jsem se, zda ve středočeském kraji nebo v Praze existuje specialista na chorobu HYPERURERIKEMII ( DNU) kam by se můj přítel mohl obrátit. Děkuji!

Dna se léčí na interních ambulancích. Není to závažné onemocnění, které nadto dobře reaguje na léčbu. Pokud je Váš přítel v obzvláště špatném stavu, internista jej pošle k...

Jiz pul roku mam problem spousti se mi samovolne moc treba jen 2denne a mam pocit,ze mi nekdy vypadne cely spodek jak kdybych rodila.Byla jsem uz na vysetreni na urologii zda...

Moniko! Nevím, zda cysta z nadpisu Vašeho dotazu je domněnka nebo potrvzená diagnoza. Je-li to diagnoza, myslím že by bylo na místě cystu odstranit. Není-li cysta důvodem...

Léčba dny

| Dotaz od: Petra

Manžel již několik let trpí dnou. Má klasické příznaky, bere Milurit a při akutním záchvatu léky proti bolesti. Poslední půlrok má dnu s malými přestávkami neustále, i když drží...

Petro! Vysoká koncentrace kyseliny močové v krvi a s ní související dna může být v některých případech dána geneticky. Její léčba může být svízelná. Nepíšete, jak přesně se u...

Adenom nadledviny

| Dotaz od: Martina

Paní doktorko,jsem týden po adrenalektomii pravé nadledviny pro adenom,který byl hormonálně aktivní.Operace byla provedena retroperitoneoskopicky.Zatím mám ještě bolesti v...

Martino, pravděpodobnost je minimální, řekla bych přímo mizivá. Příčina zpravidla není jasná...je tomu stejně jako i jiných typů nádorů, aŤ už zhoubných nebo nezhoubných...

Prosím o informaci v mých lékařsky nevyjasněných problémů - opakující se urologické problémy bez bakteriologického nálezu - jen leukocyty; trvají bolesti podbříšku, bolí kříže...

Víte, někdy ani nejlepší diagnostikaněkdy neumí odpovědět na lidské stesky a problémy. Jediné, co mě po prostudování nálezů napadá, neměla jste vyšetřenu dolní část páteře s SI...

Hezký den přeji paní doktorko, včera mi bylo sděleno, že mám vyšší hodnoty kyseliny močové z krve. Poraďte mi, co s tím, prý mi hrozí dna.V poslední době mě bolí kolena, zápěstí...

Je třeba pokud možno vynechat ze stravy zvěřinu a uzeniny, omezit červené maso. Obtíže s návaly a pocením mohou být příznakem zvýšeného množství kyseliny močové v krvi, až...

Bolest a zmodrání palce u nohy

| Dotaz od: Veronika

Chtěla jsem se zeptat na problém a pravým palcem u nohy. To, co budu popisovat se mi stalo již po čtvrté a pokaždé to bylo v jiných botech i na boso. Když jdu tak mi jakkdyby...

Rtg snímek jsem viděl, zánětlivé změny s drobným krevním výronkem je patrný. Podrobnější vyšetření bude na místě. První diagnoza, která se vynořuje jsou příznaky počínající...

Boule na zápěstí+ na palci

| Dotaz od: fizzf

DOBRÝ DEN, OBJEVILA SE MY BOULE NA ZÁPĚSTÍ A NA PALCI.NEVÍTE CO BY TO MOHLO BÝT?NĚKDY SE BOULE ZMENŠÍ.DNA TO MŮŽE BÝT?DĚKUJI:-)

Mohlo by se jednat například o zánět, nebo tzv. ganglion. Doporučoval bych proto konzultaci na chirurgii. Hezký den.

Těhotenství po interupci

| Dotaz od: Stáňa

Chtěla bych se zeptat, kdy může žena znovu otěhotnět po provedené miniinterupci. A ještě by mě zajímalo, zda může být v těhotenství proveden na plodu test otcovství pomocí DNA...

Po miniinterrupci se doporučuje dát tělu regenerační pauzu nejméně 3 měsíce, je pak větší šance na úspěšné dokončení těhotenství. Vyšetření DNA plodu /test otcovství/ se během...

Levy palec u nohy

| Dotaz od: Jiří

Prosim o radu,jiz tri dny se mi stava,ze vstanu a boli me hrozne levy palec u nohy,ta bolest postupuje pak do celeho chodidla ale vyse ne.Skoro se na tu nohu nemuzu postavit.Pak...

Pokud je přítomno zarudnutí uákladního nebo mezičlánkového kloubu je první myšlenkou dna. Stav ale vyžaduje vyšetření, zhodnocení stavu, zhodnocení cévního zásobení nohy, je...

Bolest palce u nohy po viróze

| Dotaz od: dobromila



Chtěl bych se zeptat zda při onemocnění dnou muže bolet i rameno ruky už jsem ji měl několikrat a bolel mně vždy jen palec na levé noze, teď mně bolí ale i rameno na levé ruce a...

- allopurinol Vám bolest nepotlačí - jde o lék, který zásahem do metabolismu purinů předchází vzestupu hladiny močové kyseliny. Je-li již stadium zánětu, je třeba jej tlumit...

Mezižeberní píchání

| Dotaz od: m

Čas od času mě píchne mezi žebry až z toho mám křeč .Začnu jse kroutit bolestí a nemohu jse pořádně nadýchnout . Jsem kuřák a mám i nadváhu. Známy povídal že jsou to příznaky...

Dna je zánětlivé onemocnění kloubů s ukládáním kyseliny močové do kloubní dutiny. Bolesti při dně jsou doprovázeny zarudnutím postiženého kloubu, případně jeho otokem. Vaše...

Vážený pane doktore, obracím se na Vás s prosbou ... Asi před 3 týdny mi nečekaně natekl celý nárt;při došlápnutí mne bolela "prstová část. Žádný sport jsem neprovozovala...

Pokud se nejedná o úraz nebo hnisavou afekci může se jednat o dnavou artritidu, ale i reumatoidní artritis I když otok odejde bylo by na místě lékařské vyšetření při kterém...

Nečekané bolesti

| Dotaz od: mari

Chtěla bych se zeptat na bolesti palce na noze...před cca 1měsícem, mne v noci probudily velké bolesti palce u nohy, které trvaly 3dny-a potom ustupovaly.Včera večer mne začal z...

Mohlo by se jednat o onemocnění DNOU, nechte se vyšetřit praktickým lékařem. V úvahu připadá i revmatoidní artritida. Ačkoli se může jednat i o jiná onemocnění (nebo to vůbec...

Léčba dny

| Dotaz od: Petra

Manžel již několik let trpí dnou. Má klasické příznaky, bere Milurit a při akutním záchvatu léky proti bolesti. Poslední půlrok má dnu s malými přestávkami neustále, i když drží...

Petro! Vysoká koncentrace kyseliny močové v krvi a s ní související dna může být v některých případech dána geneticky. Její léčba může být svízelná. Nepíšete, jak přesně se u...

Krvácivé stavy se projevují spontánním krvácením, které je neúměrné stavům nebo podnětům, které je vyvolaly.  celý článek

Potreboval bych poradit.Asi 3 mesice me hrozne boli velke klouby-ramena,kolena ,kycle obou stran tela,klouby jsou ztuhle a pri vstavani to boli.Vyslo mi ASLO pres 600,ale CRP v...

Míro, dobrý den! Je třeba vyloučit autoimunitní zánět, zejména artritidu. Hodně vysoká kyselina močová (kolik?) je zase poukazem na to, že se může jednat o probíhající dnu...


Spojitost urosepse a dny

| Dotaz od: javutajeni

Je mi 34 let, před třemi lety jsem měla urosepsi, CRP 324 a zánět srdečního svalu, od té doby užívám Betaloc 25, ale už i předtím jsem měla lehce zvýšený tlak a rychlejší puls...

Doibrý den, vzájemná spojitost tu žádná není, jde o dvě samostatné jednotky. Pokud bude pacient dodržovat léčebné pokyny svých lékařů - u dny je to především dieta, tak je...

Alergické astma je chronické onemocnění dýchacího ústrojí, které postihuje zhruba 300 milionů lidí po celém světě. Počet takto nemocných se přitom za poslední desetiletí...  celý článek
Zásluhou vědců z Univerzity v Newcastlu ve Velké Británii by se to mohlo stát skutečností. K celému zákroku by mělo stačit vajíčko a spermie nastávajících rodičů a vajíčko dárkyně.  celý článek
Někteří rodiče se před umělým oplodněním rozhodnou užít si letní dovolenou relaxací a pobytem na slunci. Pokud se ale opravdu snažíte otěhotnět, vynechejte v létě opalování a...  celý článek
Lidem jde při sexu málokdy o početí, a většinou naopak o rozkoš, radost, něhu či souznění. Někdy může jít i o tvrdost nebo podřízení se, ale většinou se, sečteno podtrženo...  celý článek
Únava je často jediný příznak, který přivede pacienta s hepatitidou k lékaři. Únava může být ale také často nejvíc obtěžující důsledek nemoci. Je způsobena anémií, kterou mohou...  celý článek
Rotaviry, viry žloutenky B a C, HIV či chřipky. Virus se často skloňuje ve všech pádech, nejvíce v době, kdy vědci objeví nějakou novou očkovací látku.  celý článek
Španělští vědci potvrdili teorii, že kromě získaných rizikových faktorů existují i vrozené vlohy pro vznik osteoporózy. Tým vědců z Barcelonské univerzity objevil souvislost...  celý článek
O prospěšnosti zeleného čaje se ví již dlouho, avšak nedávno si tento zdravý nápoj připsal na své konto další body. Vědecké studie potvrdily, že antioxidační látky obsažené v...  celý článek
S přicházejícím teplým počasím a blížícím se časem dovolených se na každý faldík díváme stále kritičtějším okem. Někteří splnili svá novoroční předsevzetí a zhubli, jiní se se...  celý článek
29letý Sultan Kosen z Turecka, vedený v Guinessově knize rekordů jako nejvyšší muž světa, zřejmě brzy přijde o své prvenství. Lékařům se totiž díky špičkové metodě – terapii L...  celý článek
Patříte k pacientům, kterým byla diagnostikována metastazující rakovina ledvin? Zřejmě netušíte, co se vlastně stalo a proč k tomu došlo. Následující článek se tento proces...  celý článek
Uměle vyráběný růstový hormon není na současném medicínském poli ničím neobvyklým. Lékaři jej předepisují jak u různých poruch růstu, tak i například jako doplňkový lék proti...  celý článek
Pokud si myslíte, že virovou hepatitidu vždy prozradí žluté zbarvení očí či kůže, jste na omylu.  celý článek
Diagnostikovali vám rakovinu plic a jedná se o nemalobuněčný karcinom, podtyp ALK-pozitivní? Pravděpodobně netušíte, co to přesně znamená. Pak si přečtěte následující řádky, a...  celý článek
Pokud se ve vaší rodině vyskytl někdo, kdo trpěl osteoporózou, pak je to klidně možné. Podle odborníků je tato nemoc dědičná a existují geny, které mohou pravděpodobnost vzniku...  celý článek
V rybníku nebo přehradě žije kromě ryb ještě celá řada drobných organismů. Některé jsou vidět pouhým okem, jiné pouze pod mikroskopem. Drobným, volně ve vodě se vznášejícím...  celý článek
Dítě počaté pomocí darovaného vajíčka dostává jednu část svých genů od dárkyně a druhou část od otce. Geny přitom do jisté míry určují, jací jsme. Nezanedbatelný vliv na jedince...  celý článek
Nejčastějšími virovými nemocemi jsou chřipka a virová hepatitida. Hepatitida je odborný název pro zánět jater, který se projevuje různě, nejčastěji žloutenkou. Schopnost viru...  celý článek
Předčasná ejakulace je nejčastějším mužským problémem, většina mužů začíná svůj sexuální život jako „předčasný ejakulant“. Většina mužů však s nabýváním zkušeností získá i vět...  celý článek
Tato a jiná podobná úsloví se objevují velmi často v článcích, které se tváří jako seriózní doporučení. Mnohdy také bývají v různých seriálech či v laických „terapeutických“ ...  celý článek
Poslední zatlačení a za chvíli se ozývá pláč děťátka, nastává úleva, že je to konečně za námi. Jenže… Po dvou hodinách klidu na porodním sále začíná etapa, na kterou mnohdy n...  celý článek
Podle sexuologů se schopnost žen dosáhnout orgasmu během života vyvíjí. Existují však i další důvody, proč mnohé ženy zažívají vrchol sexuality po dosažení čtyřicátého roku...  celý článek
Artritida je odborný název pro zánětlivé onemocnění kloubu, které může být způsobeno celou řadou nemocí. Artróza je naopak nezánětlivé onemocnění kloubu způsobené nadměrným...  celý článek
Vědci z Yale School of Medicine vyvinuli jednoduchý laboratorní test, který s přesností na 99 procent oddělí zdravé funkční spermie od těch méně kvalitních. Vybere tak ty...  celý článek
Rakovina prsu je v České republice nejčastější nádorové onemocnění, které se zdaleka netýká jen starších dam. Jen v České republice je každý rok diagnostikováno přes 60 případů...  celý článek
Gigantismus je stejně jako akromegalie obvykle způsobený nádorovým bujením hypofýzy, tedy žlázy, která mimo jiné produkuje i hormon podporující růst.  celý článek
Pacienti, kteří trpí některým z nádorových onemocnění, mají mnoho možností, jak se nezvaného hosta v těle zbavit. Podle typu nádorů je možná chemoterapie, ozařování a...  celý článek
Zatímco muži se o své zdraví začnou starat až ve chvíli, kdy se objeví problém, ženy se o vlastní organismus zajímají neustále. A mají důvod – specifické zdravotní problémy na n...  celý článek
Když řeknete silnému kuřákovi, že má plíce vyplněné dehtem, možná se vám vysměje. Přitom zábavná tato informace rozhodně není. Výraz dehtové plíce může sice znít ostře, má ale...  celý článek
Znepokojivé výsledky přinesla nová studie kanadských vědců. Ti se zaměřili na pacienty vyléčené z chronické formy žloutenky typu C a zjistili alarmující fakt.  celý článek
Mumie malého chlapce objevená v Koreji přinesla vědcům nečekané překvapení. Obsahovala totiž nejstarší plně rekonstruovatelnou genetickou informaci viru, a to konkrétně...  celý článek
To, že kouření nepříznivě ovlivňuje zdraví plic, srdce a cév, je všeobecně známá skutečnost.  celý článek
Existuje řada různých metod léčby neplodnosti, které obvykle přímo závisí na příčině problému. Lékaři často přistupují k využití hormonálních preparátů, nebo dokonce k...  celý článek
Pokud plánujete stát se rodiči, zamyslete se nad tím, zda nepřestat s kouřením. Tenhle zlozvyk, kromě jiného, totiž velmi vážně poškozuje plodnost nejen budoucích matek, ale i...  celý článek
Je mnoho lidí, kteří denně bojují s nějakým vážným či méně závažným onemocněním. Probíhající nemoc přirozeně snižuje naši sexuální touhu. Jaké to ale je v případě, že se nemoc...  celý článek
Porod dítěte znamená pro ženu velikou změnu ve všech oblastech života, sexuální oblast nevyjímaje. Nejenže porod přímo zasahuje do sexuality tím, že do určité míry a na určitou...  celý článek
Obezita, vysoký krevní tlak a kouření se podílejí na polovině případů rakoviny ledvin. V pozadí zbývající poloviny onemocnění stojí nejspíš geny regulující zánětlivé děje a...  celý článek
Přinejmenším 85 % zhoubných nádorů má na svědomí špatný životní styl. Na 10 % všech nádorů se podílí dědičnost. V průběhu života na nás působí mnoho látek, které poškozují DNA...  celý článek
Ženy dnes již aktivně mluví do toho, kde a jak přivedou svoje dítě na svět. Některým vadí málo srdečný přístup personálu v klasické nemocnici, jiným zase nepřirozený průběh...  celý článek

Petechie

| Dotaz od: jana

Dakujem za odpoved a ak sa este mozem spytat ohladne petechii, na koznom mi povedali ze to ma riesit hematolog,tam mi skontrolovali iba krvne dosticky,tie mam v poriadku a...

Vyšetření by vám měl provést kožní lékař, případně ta imunologická může provést alergolog: doporučuji krevní obraz + diff, CRP, ASLO,IgE, autoprotilátky (ANA, ENA, ANCA, anti ds...

Chlamídie

| Dotaz od: Zuzana

V únoru jsem v 18tt přerušila těhotenství pro VVV holoprosencephalie alobální s kyklopií. Z výsledků genetiky (DNA a další vyšetření) bylo vyloučeno genetická příčina. Byla...

Chlamydie by mohly být příčinou pokud byla vyloučena genetická příčina, v každém případě před dalším těhotenstvím by bylo potřeba podstoupit cílenou léčbu a k dalšímu...

Chronický zánět močových cest

| Dotaz od: Michaela

Trpím záněty močových cest, mívám je třikrát až čtyřikrát do měsíce, trvá to už tři roky, ale poslední rok je to děsné. Léčili mě již dva urologové i gynekolog a neúspěšně. Krev...

Michaelo. Není mi zcela jasné z Vašeho dopisu, zda se u Vás taky objevují příznaky zánětu, tedy: štípání, pálení při močení, časté nutkavé močení, bolesti v podbřišku a pod...

Leidenská mutace

| Dotaz od: Gabriela

V naší rodině je výskyt leidenské mutace, u mě také. V kolika letech můžu nechat vyšetřit svého syna, abych věděla, zda je výskyt také u něho či ne ? Děkuji za odpověď.

Gabrielo! Vyšetření se provádí přímo z DNA a je plně vypovídající již od narození. Konsultujte lékaře-genetika, pro začátek stačí tlf. kontakt, na dalším se domluvíte.

Pokud vám nebo vaší partnerce byla diagnostikována neplodnost, možná si při léčbě můžete připadat téměř zbytečný.  celý článek

Vred na konecniku

| Dotaz od: Peter

Pred dvoma dnami sa mi objavil tvrdy, bolestivy vred/polyp? na konecniku. Mal som naposledy pred 4 mesiacmi nechraneny analny sex. Foto prikladam. Moze to byt prejav nejakej...

Může jít o trombosu /zánět hemorhoidu či zánět vlasového folikulu, Na pohlavní chorobu to nevypadá.

Bolest kolena

| Dotaz od: Juraj

25.3. sa mi stal uraz pri futbale, zrazil som sa s protihracom kolenom na hrane spodneho klbu a jablcka - pocitenie strasnej bolesti a pad na zem, potom som odkryvkal na lavicku...

Vzhledem k přetrvávajiícím potížím a to od 10.3. řadě vyšetření a léčení by bylo na místě dokončit stanovení diagnozy a to především vyšetřením kolena magnetickou rezonancí. I...

Bederní páteř

| Dotaz od: jana

Potřebuji poradit.Pokusila jsem se opsat vyšetření magnet.resonancí a neurologem . MR:Chondrosa L4/5 s minimálním buldingem disku. Chondrosa L5/S1 s pravostrannou...

Degenerativní změny bederní pateře. Artrosní změny meziobratlových kloubů. Porucha statiky pateře.Protlačování meziobratlové ploténky pod 5. bederním obratlem. S malým významem...

Chlamydie??

| Dotaz od: Tomáš

Prosím o info, zda je možné nezjistit z výtěru z močové trubice + z krve přítomnost chlamydií, příp zda je nutné konkrétní chlamydie při testech z krve specifikovat v žádance na...

Tomáši. Přítomnost chlamýdií se stanovuje nepřímo - vyšetřením protilátek v krvi, ale jak uvádíte, ty Vám byly vyšetřeny a jsou negativní. Vaše potíže může taky spůsobovat...

AFTY V USTECH

| Dotaz od: matej

Pani Hermanska pred 4 dnami sa mi vytvorili afty na boku jazyka a rozsirili sa uz aj na spicku mam pocit ze su aj na dasnach pod jazykem okolo zubot a tak :( hrozne to boli...

Krásný večer- tzv. aftosní stomatitida je virové onemocnění, často provázené celkovými příznaky/ horečka, únava, bolesti hlavy, kloubů../.Zánětlivé postižení jazyka a ústní...

Bolesti bederní páteře

| Dotaz od: Zdeňka

Potřebuji vysvětlit MR.Lordosa L páteře je plynulá,páteřní kanál je primárně zúžený v úrovniL5 11mm,v úrovních3/4 a L4/5 13mm v sagitální rovině.Snížení signálu z disku L4/5 v...

Zúžení pateřního kanálu, degenerativní změny v této oblasti pateře. Bez známek výhřezu ploténky nebo tlaku na nervové kořeny v otvotech meziobrtalových. Je třeba zhodnotit...

Nechuť k sexu

| Dotaz od: pavlina

Chtěla jsem se zeptat zda je normální že nemám náladu a chuť na sex, pracuji každý den bez dna volna a když přijdu domů má myšlenka je na spánek a na nic jiného...ani není...

V páru se vždy musí přizpůsobit ten sexuálně aktivnější tomu méně aktivnímu, tzn. partner vám. Naopak to nejde a dlouho byste asi takový vztah neudrželi. To, že na sex nemáte...

Vědci zjistili, že nízkokalorická dieta, zejména u neobézních osob, může vést ke změnám v metabolismu a tyto změny způsobují delší život a lepší zdravotní stav. Tímto způsobem...  celý článek

Poruchy menštruácie

| Dotaz od: Andrea

Milá pani doktorka, od prvého dna poslednej menštruácie je to 40dní...a zatiaľ neprišla. Tehotná niesom. Aká múže byť príčina vynechania mojej menštruácie? Mám 29 rokov, zatiaľ...

Andreo, pokud nejste těhotná, nejčastější příčina nedostavení se pravidelného menstruačního krvácení jsou hormonální poruchy. Nejedná se zde o žádné vážné choroby. Konkrétní...

Zalehlé ucho.

| Dotaz od: Ondřej

Nějak před necelým týdnem mi začalo skoro na začátku ucha nějaký hnis nebo nevím co to bylo ,tak jsem si to vždy seškrábnul ale vždy to bolelo víc a víc.A před 1-2 dnama jse mi...

Určitě jděte k lékaři, pokud z ucha cokoliv vytéká, není to jen tak - prosím, neodkládejte návštěvu u ORL lékaře. Prohlédne vás a nasadí léčbu dle stavu. Hezký den.

Nárok na invalidní důchod

| Dotaz od: Tina

Chci se zeptat, zda bych měla nárok na invalidní důchod, když již 15 let se léčím s cukrovkou(léky),ICHDK,vysoký tlak,diabetická neuropatie a DNA? Děkuji

Požádat si o projednání v komisi může každý člověk.Posuzování je plně v kompetenci lékařů posudkové komise,kteří mají předepsanou kvalifikaci.V současnosti se na základě poklesu...

Chcem sa opytat ci sa materske znamienka mozu vyoperovat aj pocas tehotenstva....pred 2 dnami som si ho poranila a tieklo mi z neho dost krvi...som v 8 tyzdni tehotenstva a...

Lucio! Znamínka se odstraňují jen v místním znecitlivění, těhotenství není na závadu. Určitě znamínko ukažte lékaři a pokud doporučí odstranění, není žádný důvod váhat.

Potrebujem poradit. Moj 5-ročny syn (pravidelne navstevuje skolku a pravidelne si domov odtial nosi skoro vsetky virozy) dostal bezfarebne sopliky a dusivy kasel ktory ma vsak...

CRP je indikátor zánětlivého procesu v těle, při vysokých hladinách CRP jsou nutné opakované kontroly, jestli dochází k poklesu, pokud by k poklesu nedošlo, je nutné pátrat v...

Povislá děloha

| Dotaz od: Katka

Mám povislou dělohu. Dle lékaře mám čípek ca 1 cm nad poševním vchodem. Během čekání na operační řešení jsem potřetí otěhotněla. Teď jsem v devátém týdnu. Mám si dělat starosti...

Na cvičení chodit můžete, zaměřte se na cvičení svalů pánevního dna. V těhotenství se samozřejmě nedá s pokleslou dělohou nic dělat, rozhodně vás budou lékaři pravidelně...

Prosím, zajímalo by mě, zda může nějak ovlivnit( prodělaná a vyléčená tbc manžela ) růst dětí. Manžel se nakazil v r. 1987, tétož roku vyléčen. Děti se narodily 1989, 1992, 1999...

TBC manžela by na růst dětí neměla mít žádný vliv. Hezký den.

Již třetí rok se potýkám s různými zdravotními problémy. Absolvovala jem řadu vyšetření většinou s negativním výsledkem. Stále mě bolí různé klouby a mám pálivý úocit ve svalech...

Váš problém se jeví jako problém imunologický. Měla byste proto dle mého názoru navštívit některé z vysoce specializovaných imunologických pracovišť - např. v IKEMu.

Pukanie v kolene

| Dotaz od: Rado

Chcel by som sa poradit s mojim problémom s kolenom. Zo dna na den mi zacalo pukat v kolene nieje to bolestive ale je to neprijemne. Je to pri uplnom vystreti nohy hlavne pri...

Nález se někdy objevuje u poruchy menisku a to buď jeho degeneratiuvních změnách nebo při existenci diskoidního menisku vrozeně. Pokud by se stav nezlepšil po konservativní...

Prostata je součástí mužského pohlavního ústrojí. Jedná se o hladký, gumově tuhý, svalově žláznatý orgán. Tvarem a velikostí prostata připomíná kaštan. Váží asi 10 gramů. Na...  celý článek

Poševní potíže

| Dotaz od: Míša

Je mi 18 let a mám podobný problém, na který se tu už někdo dotazoval, ale vzhledem k tomu, že to psali ženy, které mají po porodu, tak mě to trochu zneklidnělo. Stává se mi při...

Situace vznikne, pokud jste v poloze, kdy nasajete do pochvy vzduch (např při svíčce). Odpozorujte, při jakých polohách se vám to stává a zkuste je vynechat. Pak je ještě dobré...

Kyselina močová - výkyvy

| Dotaz od: Ivana

Moje sestra (40 let) byla asi před měsícem na vyšetření, byla jí zjištěna vysoká hladiny kyseliny močové (530). Dnes byla opět a výsledek prý byl 212. Obáváme se, že celé rodině...

Ivano. Pokud má Vaše sestra renální insuficienci- tedy sníženou funkci ledvin, tak nález vysoké kyseliny močové v krvi k tomu (snížené ledvinné funkci) patří - protože kyselina...

Rada by som sa s Vami poradila ohľadom problému, ktorý ma už nejakú tú dobu trápi. Už druhý mesiac mám pre mňa nezvyčajné menštruačné oblasti mimo samotnej menštruácie - jedná...

Bolest 12 a 14 den by mohla být ovulační,ale ta je slabá a trvá jeden nebo 2 dny silné bolesti by mohly ukazoval na zánět,bylo by vhodné vyšetření včetně laboratoře a když by...

Revmatické nemoci jsou interními chorobami našeho pohybového ústrojí. Obor, který se zabývá jejích sledováním a léčbou patří do skupiny interních oborů a nazývá se revmatologie...  celý článek

Pane doktore, ...

| Dotaz od: Nikola

Pane doktore, chci se zeptat, mám strašný pocit viny a je mi opravdu hodně zle. Poslední měsíčky jsem měla 30.3.2009, před nimi přesně 18.3. jsem měla nechráněný styk, kde ale...

Nikolo! Bohužel neuvádíte zcela přesně kdy byly pohl.styky s milencem. Dle Vašeho popisu zní VELICE nepravděpodobně, že by dítě mohlo bít jeho. Myslím, že byste si měla přestat...

V poslední době cítím bolest dolních končetin, bolest neumím přesně popsat, bolí mne nohy od kolene dolu jako po únavě. Necítím slabost, nohy neotékají, bez bolestí kloubů...

Souvislost s užíváním Zocoru se skutečně nabízí. Jeho nežádoucím účinkem je postižení kosterního svalstva, což může být za určitých okolností i nebezpečné (riziko postižení...

Neurol vs xanax

| Dotaz od: Karol

Prajem, pani doktorka. je nejaky vyznamny rozdiel medzi neurolom 1mg a xanaxom 1mg? a ktory z tu uvedenych liekov ma vaznejsie kontraindikacie s alkoholom a ake mozu byt...

V obou případech jde o vyšší dávku benzodiazepinu.,který má sedativní a protiúzkostné působení. Kombinace s alkoholem by mohla být skutečně risiková pro sumaci tlumivého...

Test otcovství

| Dotaz od: František

Kdybych podstoupil test otcovství, a otec zkoumaného dítěte by byl například můj bratr nebo bratranec, jaká by vyšla v testu pravděpodobnost, že jsem otcem? Bylo by to 0...

Každý člověk má specificky uspořádanou DNA, na čemž je založeno testování. Pokud je při analýze nalezena kombinace znaků DNA, kterou domnělý otec nemá, otcovství je vyloučeno se...

Otoky kloubů

| Dotaz od: Josef

Již čtvrtý měsíc trpím bolestivými otoky kloubů a stav se postupně zhoršuje. Začalo to chodidly, pak se přidaly kolena a teď drobné klouby (prsty zápěstí,..). Myslel jsem, že...

"nápady" při diagnose moc nepomáhají, stěžejní je vždy podrobné kompletní a velmi specializované vyšetření, které vám poskytne podle mého mínění právě jen ten revmatolog. Můžete...

Měla bych na Vás dotaz. Během posledního půl roku jsem zhubla několik kg bez jakékoliv mnou zaznamenané příčiny. Po tučném jídle mám problémy se zažívaním a po námaze mě občas...

Objednejte se co nejdříve po domluvě s vaší lékařkou, která nechávala odběry udělat - na revmatologii (specialisté na tuto nemoc jsou na Revmatologickém ustavu v Praze na Slupi...


Clostibegyt a cysty

| Dotaz od: Lenka

Po siestich mesiacoch skusania otehotniet som isla ku svojmu gynekologovi ten ma vysetril a nasiel cysty na vaječníkoch. Povedal že teraz sa tým nebudeme zaoberat kedze chcem...

Lenko, máte pravdu, Clostilbegyt se nesmí užívat u žen, které mají cysty na vaječnících (kromě syndromu tzv. polycystických vaječníků). Žádejte vysvětlení od svého gynekologa a...

Trombofilie v těhotenství

| Dotaz od: Ivana

V březnu 2009 jsem prodělala masivní plicní embolii s akutním cor pulmonale, do 12/09 jsem byla na warfarinu,a posléze mi byly udělány odběry,a dle hodnot warfarin vysazen. Z...

Již jsem vám odpověděl,opravdu je nutná konzultace hematologa či internisty,který se touto problematikou zabývá a genetika příjemný den

Chlamydie pneumonie

| Dotaz od: ivana

Taky jsem moc ráda ,že mam výborný vztah se svým lékařem. Já jsem se vás ptala zda se dají vyléčit plicní chlamydie. myslím ,že se dá odpovědět zda ano či ne. Prosím tedy znovu...

V poradně jsem Vám ještě neodpovídala, v minlém dotazu píšete, že Vám bylo podezření na chlamydiovou infekci vysloveno pouze na základě vyšetření hladiny protilátek. Diagnostika...

Hemoroidy

| Dotaz od: Jana

Jsem 8 měsíců po porodu. Asi tak dva měsíce po porodu jsem měla problém se stolicí, nemohla jsem ji jakoby vytlačit a od té doby mám v podstatě problémy při vyprazdňování...

Po porodu mají ženy tyto potíže často. Většinou se stav postupně upravuje současně se zpevňováním hráze, zvláště byla li porodem narušena. Upravování by se mělo napomoci a to...

Bolesti chodila

| Dotaz od: ludmila

Mám dotaz, léčím se u revmatologa který mi zjistil zánět nohou kde jsem m ěla bolesti na nártu po delší léčbě se rozhodl pro injekce do břicha Motoject 50/ml roztok již mám...

Revmatolog velmi dobře je schopen tyto potíže zhodnotit. Velmi důležité je stanovit příčinu těchto potíží. Bolest na plosce nohy se objevuje u řady chorob. Dna, artritis, ale...

Paní doktorko. Před cca 4 lety byla u mne diagnostikována dna. Praktický lékař mi předepsal Milurit, který užívám. Snažím se dodržovat stravovací návyky ač jsem vysílán v rámci...

Dříve byla komplexní lázeňská léčba na dnu poskytována velmi vyjímečně při těžkém kloubním postižení. Obávám se, že podle současného indikačního seznamu vám lázěnská komplexní...

Pozitivni test po Revizi?

| Dotaz od: lenka

Chci se zeptat,jeli mozny aby mi test ukazal falesny vysledek.S pritelem sme podstoupily IVF z jeho strany ma jen 2.procenta dobre spermie...zadarilo se,ale 27.12 sem potratila...

Obvykle se to nestává, zopakujte si test po týdnu a dále podle výsledku, při negativitě můžete být klidná, při positivitě navštivte gynekologa příjemný den

Paní doktorko. Chtěla jsem se optat, minulou sobotu večer kolem 18h jsem dostala menstruaci ale jen asi na pár hodin, cca 2h páč jsem měla jek malinko krev na tamponu a pak den...

Test si samozřejmě udělat můžete, pokud ale silně a dlouho krvácíte, raději bych Vám rovnou doporoučila návštěvu u lékaře.

Ráno,ale pri návrate z práce mám ukrutné bolesti chodidiel.Bolest je intenzívna vo vonkajšej strane chodidla a patach oboch noh.Vystreluje do prstov a smerom ku kotníku.Núti ma...

Bolesti na ploskách nohou není snadné odtranit. Je zde řada chorob, které je způsobují. Ploché nohy, artrosní změny kloubů, možná pochodová zlomenina, potíže s nervy...

Bolest v konečníku

| Dotaz od: radka

Vážený pane doktore, mám už asi dva měsíce pocit tlaku v konečníku. K tomu bolesti zad a kostrče, ale to je dlouhodobější (přisuzuji to nošení malého dítěte). Ten tlak je...

Bolesti v oblasti konečníku mají několikerý původ. První bych se nechal skutečně vyšetřit na chirurgii, zjistit lokálníá nález v konečníku. Nejlépe se vyjádří proktolog. Další...

Už delší dobu se trápím bolestmi a moc bych vás prosila o radu. Dvakrát jsem už psala ,ale asi jsem vše nevyplnila a odpověd zatím nedošla.Moje potíže začaly takhle : Leden...

Z toho co popisujete trpíte bolestni neznámé etiologie. Mohou být způsobeny jak na podkladu nějakého reálného základu, tak i na základě psychogenním. Ze své pozice Vám bohužel...

Slabosť a bolesti nôh

| Dotaz od: Renáta

Zatiaľ nezistili príčinu mojich problémov a primár stále dookola mi opakuje, že som vážne chorá a nemám to podceňovať. Som z toho dosť vystrašená. Bolesti sa mi v priebehu...

Bohužel vás asi zklamu, jste velmi podrobně vyšetřena a sledována u opravdových odborníků - nic nezanedbávají, a přesto se někdy hned příčina obtíží nezjistí. Chodte k nim na...

Už několik let čteme v novinách slovní přestřelky vědců o škodlivosti mobilních telefonů. Olej do ohně přililo vydání práce, která výzkumy o škodlivosti telefonů srovnává...  celý článek

Bušenie v uchu

| Dotaz od: Ivana

Chcela by som sa informovat ohladom bušenia srdca v lavom uchu pocas celeho dna. Je to také prerušované bušenie, raz rýchle raz pomalé. Cez den to velmi nevnimam,ale vecer ked...

Domnívám se, že otok levé dolní končetiny s pocity v uchu nesouvisí. Vzhledem k tomu, že užíváte antikoncepci, bylo by vhodné cévní vyšetření dolní končetiny. Ušní potíže mohou...

Spondyloartritidy jsou skupina zánětlivých onemocnění nejen periferních kloubů, ale i páteře a sakroiliakálního skloubení. Pro tyto nemoci jsou typické podobné příznaky, tedy...  celý článek

Přeskakování srdce

| Dotaz od: 267

Pred vyše rokom som začala pociťovať na hrudi ako keby sa mi občas "zahrkalo srdce", neviem to presne opísať, bola som aj u kardiologičky a nič mi nezistili, po pár týždňoch to...

Z Vašeho popisu nevyplývá, v jaké situaci se problémy objevují, zda jsou vázány na pohyb, zátěžovou situaci nebo není souvislost s jakokoli činností. Zda se jedná trvalý stav po...

Citalec a tetanicky syndrom

| Dotaz od: Martina

Pani doktorka. Chcela by som sa poradit ohladom uzivania lieku Citalec. Trpim tetaniou vyrazneho stupna uz cca 2 roky ( priznaky ako napriklad: typicky tetanicky zachvat raz za...

Martino, bylo ve Vašem případě vhodné zvýšit Citalec na 20mg jednou denně. Myslím si, že nejste dostatečně léčená správnou terapeutickou dávkou. Po dohodě se svým neurologem...

Moc potřebuji poradit. Co mám už dělat, jelikož lékaři nevědí jaká může být příčina mých problémů. Mám dlouhodobě problémy se zvýšenými jaterními testy a to zhruba od roku 2003...

Podle toho, co popisujete, nezdá se,že by došlo k zásadnímu zhoršení od vašeho posledního dotazu v r. 2007. GMT se zvýšilo, ne však dramaticky. Virový zánět jater prokázán nebyl...

Virus HHV6

| Dotaz od: Lucie

Nedávno mi byl zjištěn herpetický vir HHV6 v těle včetně inkorporace genomu viru do mojí DNA (zjištěno z krve i ze slin), což je údajně trvalé. Skutečně se s tím nedá už nic...

Virem HHV 6 se nejčastěji infikujeme v dětství, kdy způsobuje cca 3 denní horečku , kožní projevy. Virus dále zůstává nečinný celý život v centrální nervové soustavě.Problémy...

Je mi 30 let a s manželem se snažíme o miminko cca 5 let. Problém je v tom, že od 15 let mám nepravidelnou menstruaci a to tak, že pokud neberu DUPHASTON tak nedostanu měsíčky...

Paní Petro, nepíšete o vyšetřeních, která byla provedena, o tom, jak probíhala stimulace, apod. Můžete mi, prosím, napsat, jak byla provedena stimulace, jak byla dlouhá, čím...

Vlhký žaluď

| Dotaz od: Lubos

Chcem sa opýtať ...liečil som sa na chlamydie (po výtoku z močovej rúry). bol som na ďalších troch odberoch (výteroch) kontrolných a nezistili mi už prítomné chlamýdie z výteru...

Nejde o klasický příznak pohlavně přenosné infekce včetně chlamýdií. Pravděpodobně jde pouze o vliv činnosti kožních žláz

Jsou všude kolem nás. Jejich spory vdechujeme a jejich jedy občas sníme. Jde o plísně. Aby obstály v konkurenčním boji v přírodě, produkují jedy. Nejnebezpečnější je v tomto...  celý článek

Mala som pohl. styk, chránený kondómom počas plodných dní, asi deň po ovulácií. Nie som si vedomá zlyhania. Styk pred 16 dňami, ovu asi 17dní späť. Menštruácia mala nastať 8.6...

Jano, pokud do několika dnů (cca do 5) nedostanete menses, navštivte Vaši gynekoložku/gynekologa k vyloučení event. gravidity a k nasazení léčby na vyvolání menses. S pozdravem

Chlamydie Sp. + Trachom.

| Dotaz od: Lucie

Přeji :). Před 1,5 měsícem jsem byla na prev.prohlídce u praktic.lékaře, který mi zjistil chlamydie SP. + TR., předepsal mi ATB Azitr.500 - 3 bal. Manžel šel po mém nálezu také...

DNA z moči odhalí pouze aktuální přítomnost prbíhající infekce. Při primoinfekci vznikají nejdříve IgM s IgA a teprve později IgG - musí být léčena. Při vyléčené infekci jsou...

Matka má delší dobu naběhlé,ztuhlé kolena,křeče,naběhlé zápěstí.Krev má CRP 39,sedimentace 59.Revmatologický nález v krvi není.Kortikoidy nepomáhají,Medrol také ne.Asi dna?Které...

Vím,že Vás moc a moc zklamu,ale v případě zdravotního stavu ženy středního věku nelze spoléhat na internetovou poradnu.Je nutná soustavná práce s ošetřujícím praktickým lékařem...

Dotaz

| Dotaz od: Martin

Chtěl jsem se Vás optat, když při psychice zhubnete o 10 kg a vice během pár dnů a to myslím, když nejíte, tak jestli se ochabuje svalstvo a pánevní dno u muže a tím myslím...

Bohužel máte pravdu. Rychlé hubnutí je právě tímto nebezpečné. neztrácí se pouze tuka, ale může se přijít i o svalovinu. Cvičit je třeba pravidelně. pro obnovení svalů kolem...

Konečník

| Dotaz od: Eva

Vůbec nevím jaký mám dat předmět mého dotazu. Mám problém asi takový: Mám jako kdyby ztuhlý konečník, ten otvor, při stolici mi to jde těžko, jako kdyby byl otvor zmenšený. A...

Chápu,že Vaše obtíže jsou značně omezující,myslím,že bez návštěvy chirurga-proktologa se k upřesnění diagnosy a tím správné léčbě nedopracujete.Konečník a svalstvo pánevního dna...

Hypotonie

| Dotaz od: Monika

Ráda bych se zeptala.Mám 4 letého syna.Byla mu zjištěna diagnoza svalová hypotonie.Co to znamená a co se s tím dělá.Říkali,že je vhodné cvičení.Docházela jsem s ním na cvičení...

Hypotonie znamená snížené napětí svalů (snížený "tonus"). Hypotonický sval je oproti normálnímu svalu ochablý. Cvičit je určitě potřeba, i když se to synovi nelíbí (což je...

Vysetrenie u dermatologa

| Dotaz od: Milan

Mam 34 rokov. Pred par dnami som si bol dat prvy krat v zivote vysetrit znamienka u kozneho. Doktor ma prezrel behom mozno troch minut. Pritom mam znamienok niekolko desiatok...

Domnívám se, že zkušený dermatolog je schopen takto rychle znaménko posoudit, zvláště za pomocí dermatoskopu.

Mykóza?

| Dotaz od: Tomáš

Mám 14 rokov a moj problém je, že pred dvoma dňami som si pri kúpaíi na predkožke všimol biely, mierne zapáchajúci povlak, tak som ho umyl. A na druhý deň ráno som si pri močení...

Tomáš. Podľa všetkého máte zápal močových ciest - svedčí preto výtok i pálenie (odborně dysurie). Pridružiť sa možu aj pocity častého nutkania na močenie, bolesti v podbrušku...

Uz od ledna resim problem s mocovym mechyrem. Zacalo to v lednu klasickym zanetem, kdy jsem den pred pouzila sexualni pomucku vetsich rozmeru. Druhy den se objevil zanet, ktery...

Musím se v první řadě zastat kolegy Hnízdila. Není léčitel ale lékař . Vaše potíže zcela jistě mohou souviset s problémem ve svalovině pánevního dna, které jste si použitím...

Mám v srpnu podstoupit operaci plastiku močového měchýře.z pochvy mě vylézá -boule.Říkám tomu jako hlavička při porodu.Paní primařka mi řekla že operace je nutná ,že i tlusté...

Pokud jsou poševní stěny povolené tak, že se do nich vyklenuje močový měchýř a konečník (tj. "cystokéla" a "rektokéla"), sexu to vadit nemusí, ale může to způsobovat čím dál...

Brnení konecku prstu

| Dotaz od: Lukáš

Pani doktorka, chcel by som Vas poprosit o radu. Uz nejaku dobu mi brnia takmer vsetky konecky prstu a to ako na rukach tak i na nohach. Niekedy mam aj mierne strpnute nohy, ale...

Brnění končšetin může být dáno nedostatkem magnesia, pití magnesie je v tomto případě nedostatečné, zkuste magnesium lacticum tbl. 500 mg ,klidně v dávce 2x2 delší dobu, pokud...

Zvýšené anti TG

| Dotaz od: Petr

Bylo mi provedeno imunologické vyšetření s výsledkem: Zvyš: FW 2/4, KO: v normě,mimunolog.:IgG, IgA, IgM norma, IgE norma, C3,C4: v normě, CIK:norma, screening protilátek- ANA...

Zvýšení jen jen velmi malé, ale bylo by asi vhodné zkontrolovat také hormony štítné žlázy, a to alespoň jednou za čas, aby se včas zachytila případná porucha její funkce...

Vážený pane. Na začátku dubna jsem tady napsal dotaz ohledně toho, jak léčit artrózu II. stupně po zánětu - za vaší odpověď vám vřele děkuji, docela jste mě i uklidnil, že to...

Pokládáte řadu otázek, které se nedají odpovědět internetově. Vůbec nevím, jak potíže a jakým způsobem začaly, jak probíhaly, jaké byly první změny, první rtg snímky. Zda se...

Plynatost

| Dotaz od: Jana

Prosím o radu, je mi 69 let, trápí mě plynatost.I když se vyhýbám známým zeleninám a pokrmum, které nadýmají, některí dny mě nadýmá, ale horčí je, že nemohu chodit mezi lidí...

Krásný večer.Vaše obtíže jsou zjevně nesmírně obtěžující.Pravděpodobně trpíte jistou formou funkční střevní poruchy/tzv.dráždivý tračník/.Probiotika jsou jistě moudrá volba...

Máte za sebou vyšetření na klinice pro neplodnost? Chystáte se na umělé oplodnění neboli IVF? Pak vězte, že vám lékař doporučí další testy, a to na genetice.  celý článek

Kyselina močová v těhotenství

| Dotaz od: juler.schacherlova@seznam.cz

Jsem podruhé těhotná,nyní 20tt mám vysoký tk,anemii,v krvi stále strašněmoc vysokou kyselinu močovou? dr. mě stále straší,že mohu vykrvácet atp,chtěla jsem se optat na tu...

V první řadě bych vám doporučila v té nemocnici zůstat. Pokud máte zájem na tom, aby se vám narodilo zdravé , donošené dítě a abyste byla i vy zdravá ( a živá) a mohla se všem...

28,9,2008 som si dala laserom odstrániť na hlave znamienko. Vytvorila sa mi tam chrasta a dávam si na to už od toho dňa zásyp Septonex (doporučila mi ho doktorka). Prvé dva dni...

Doba úplného zhojení a odloučení krusty závisí na tom, jak hluboko byl zákrok proveden. Pokud by se krusta do měsíce po zákrou neodloučila, kontaktujte znovu vaší lékařku. Ten...

Píchnutie injekčnou ihlou

| Dotaz od: fred3

Pichám si každý deň Fraxiparine, keďže mám zlomenú nohu. Asi pred 10 dňami, cca 3. deň čo som si injekcie pichala, som nešikovne odstránila plastový kryt ihly a pichla som sa do...

Nebojte se, žádné riziko infekce Vám nehrozí. Hezký den.

Váček

| Dotaz od: Jana

Zhruba dna týdny se mi u sedmičky opakovaně dělala bulka naplněná hnisem, která vždy praskla a znovu se naplnila. Včera jsem proto zašla ke své zubní lékařce a ta mi indikovala...

Děkuji za Váš dotaz. Zub by se nikdy neměl po ošetření ponechat otevření, protože smyslem vyléčení infekce kořenového kanálku je jeho dezinfekce a pokud se zub neuzavře okamžitě...

Pojmem zácpa označujeme obtížné a bolestivé vyprazdňování tuhé stolice. Někdy může jít až o neschopnost úplného vyprázdnění. Na počtu stolic přitom nezáleží. Počet stolic je...  celý článek
Jinak si totiž nelze vysvětlit, proč by si dobrovolně zapalovali den co den cigaretu za cigaretou. Právě vrásky jsou poznávacím znamením dlouholetého a vášnivého milovníka...  celý článek

Prosim o zasláni co nejvice informaci o prodelané operaci.případně odkazy kde se dají najít obrázky pro přectavu ...cystoswing,korekce zadního kompertmentu volnou paskou...

Pro smíšený typ inkontinence moči (neudržení moči) jste po operaci závěsného aparátu v oblasti pochvy, dělohy a pánevního dna. Obrázky z takové operace lze najít v učebnicích...

Bechtěrevova nemoc znatelně ovlivnila nejen život, ale i celé dílo Karla Čapka. Podle svých slov se Karel Čapek od prvních projevů onemocnění až po svou smrt nezbavil...  celý článek

Neklid, bušeni srdce..

| Dotaz od: libor

Rád bych se podělil o svůj příběh a byl v ideálním případě nasměrován k řešení svých zdravotních problémů. Vše začalo před třemi lety, kdy jsem po studiích zamířil do UK...

Moc díky za důvěru. Myslím, že zasloužíte velký obdiv za to, že jste se dokázal prakticky ze "dna" dostat na úroveň "fungujícího" člověka..Svědčí to o kvalitách, kterými jste...

Po operácii

| Dotaz od: Andrea

Som zhruba 2 mesiace po operácii slepého čreva bolo to laparoskopicky ale nakoľko bol apendix zväčšený a špirálovitý tak musel byť urobený väčší rez. Mala som to opuchnuté čo po...

Hojení jakékoli jizvy trvá až 6 měsíců. Ve Vašem případě může jít například o reakci kolem podkožního stehu, drobnou dutinku vyplněnou tekutinou, ale nelze ani vyloučit...

Trombofilie v těhotenství

| Dotaz od: Ivana

V březnu 2009 jsem prodělala masivní plicní embolii s akutním cor pulmonale, do 12/09 jsem byla na warfarinu,a posléze mi byly udělány odběry,a dle hodnot warfarin vysazen. Z...

To je velice specielní problém,adresujte prosím tento dotaz genetikovi a hematologovi, gynekolog by si jejich stanovisko jistě vyžádal. Příjemný večer

Bolest dělohy

| Dotaz od: Martin

Vážená pani doktorko. Máme s přítelkyní problem. Nebo spíše hlavně ona má. Je jí 34 let. V podstatě od prvního našeho styku si stěžuje na bolest. Dříve to prý moc neměla, ale...

Milý Martine, bolest při styku může mít mnoho příčin. Děloha není uložená u každé ženy stejně= může být různě nakloněná a proto se někdy stane, že při pohlavním styku v určité...

Inkontinence

| Dotaz od: Stanislav

Jsem po RAPE prostaty a trpím inkontinenci,přes veškeré cvičení posilování svalstva pánevního dna se to nelepší.V novinách jsem objevil reklamu na zázračný přístroj BIOCON...

Pokud u Vás cvičení nepomohlo, byl bych ve Vašem případě k účinku tohoto přístroje skeptický. Cena za jednotlivá ošetření se mi zdá dost vysoká. Zkuste se ještě poradit s Vaším...

Mutace MTHFR (C677T)

| Dotaz od: Tereza

Z odběrů krve mi dělali test DNA na vyšetření na přítomnost trombofilních stavů. Na čtyři mutace. Závěr. Pacientka je homozygotní nosičkou mutace v MTHFR genu. Mám to na obou...

Milá Terezo, samotná mutace v MTHFR genu není kontraindikací k užívání hormonální antikoncepce. Máte mutaci, která u vás zvyšuje riziko vytvoření krevních sraženin. Další...

S příchodem léta a koupáním ve volné přírodě se stává aktuálním nebezpečí toxických sinic, někdy podle jejich převážně šedozelené barvy nazývaných také cyanobakterie.  celý článek

EBV

| Dotaz od: Gabina

Dostala jsem od své imunoložky poukaz na vyšetření do Vašeho centra Immunia v Karlíně. Důvodem vyšetření je pozitivní nález EBV a dlouholetá subfebrilie. Na lístečku od paní...

Toto vyšetření prokazuje přítomnost nukleové kyseliny /nositel genetické informace/ ve Vaší krvi, jedná se o přímý průkaz . V naší laboratoři provádíme vyšetření Elisa, kdy se...

Pálení v oblasti pánve

| Dotaz od: František

Již delší dobu cítím takové pálení v oblasti pánve (oblasti pálení jsem zakroužkoval na přiloženém obrázku). Nejde ani tak o bolest jako spíš o nepříjemné pocity, tlak, pálení a...

Dosti často se objevuje potíž, která má souvislst nervovým zásobením oblasti pánevního dna a konečníku. Tato neuralgie může mít souvoslost s procesem vyprazdňování a potížemi...

Zvetčená lymfatická uzlina

| Dotaz od: Robert

V unoru 2013 sa mi na pravej strane krku zvetčila lymfatická uzlina (1,5-2 cm).Před tým už asi pol roka som mal bolesti v pravej časti zahlavia a aj v okolí neskor sa objavenej...

Milý Roberte, pokud by se jednalo o lymfom, pravděpodobně by nedošlo ke zmenšení uzliny a za tu dobu by se jistě dělo něco dalšího. Pokud byste měl nějaký zánět, mělo by se to...

Cca pred 15 dnami ma trapil silny dusivy kasel. U obv lekara som trval na plucnom vysetreni s RTG snimkom pluc. 11.03.2014 PNEUM VYSETRENIE: pac chron fajciar 30c denne, t...

Milý Igore, to je zapeklitá situace! Jak jste správně pochopil nádorové markery opravdu často můžou klamat, nejsou jednoznačně určující diagnozu nádoru. A proto ani není vhodné...

Rakovina prsu

| Dotaz od: Petra

Jsem 6 let po částečné ablaci prsu a extirpaci uzlin.Měla jsem duktální karcinom 2 stupně.Chodila jsem na ozařování, a poté na 24 hodinovou brachioteprapii.Kromě občasných otoků...

Vaše situace je nelehká a bihužel nelze doporučit jednoznačné řešení. Onkologická léčba (zejména cytostatika a ozařování) zvyšuje riziko vzniku nádorového onemocnění v...

Osteogenesis imperfecta je vzácné vrozené onemocnění, které způsobuje nenormální křehkost kostí a z toho plynoucí opakované četné zlomeniny.  celý článek

Děložní čípek

| Dotaz od: Alena

Asi před pěti lety se mi začal uvolňovat děložní čípek, zhruba před 2 měsíci se vše zhoršilo. Myslím, že se uvolnil již celý. Je vidět pouhým okem, zhruba 2x4cm. Cítím neustálý...

Při takto pokročilém nálezu by bylo velmi vhodné navštívit pracoviště gynekologie a poradit se s gynekologem. Nemáte i potíže s močením? Gynekolog by vás měl odeslat na...

Britští lékaři možná přišli na způsob, jak zabránit výskytu zhoubných nemocí, která pro svůj vznik potřebují genetické předpoklady. Šlo o vybrání vhodného embrya, které geny...  celý článek

Nutkavá potřeba k močení

| Dotaz od: Lada2

Paní doktorko. Je mi 47 let a asi 4 roky mám problémy. V úplných začátcích to vypadalo tak, že kdykoliv jsem se blížila k domovu, začala mi nutkavá potřeba. Tenkrát jsem to vždy...

Lado. V první řadě je třeba vyloučit chronickou infekci močových cest - včetně chlamýdiové a ureaplazmatické infekce). V případě pozitivního nálezu je pak přeléčit. Pokud bude...

Při podezření na nádorové onemocnění se prakticky vždy provádí soubor několika vyšetření. Potřebujete se zorientovat ve spleti jejich zkratek, cizích slov a lékařských pojmů...  celý článek

Často se mi stává, že mám po masturbaci nutkání jít močit. Ale víc mě trápí, že někdy to zhorší můj samotný orgasmus (potřeba močení). Nevím jestli to je nějaká dysfunkce a měl...

Adame. Pocity nutkání na močení po sexuálním vyvrcholení jsou dány kontrakcí (stažením) svalstva pánevního dna - svalstvo se stahuje vlivem samotného vzrušení, patří k projevům...

Jako malá cca v 7-8 letech sem spadla v zimě na chodník a zlomila sem si kostrč,ale to jsem nevěděla jelikož táta řekl, že to nic neni a že "simuluju" . Po 5 letech sem šla k...

Je třeba kostrč opravdu vyšetřit, provést rtg snímek, zhodnotit hlavně pohmatově současný stav.Je Je možno aplikovat nástřik mesokainem opakovaně. a provést fyzikální léčbu na...

Tehotna

| Dotaz od: eva

Zidtila jsem ze sem tehotna, problem je v tom ze s pritelem se snazime 8 mesicu, ma pomale sperma a malo jich prezije, uspesnost oplodneni je cca 45-47%. ovu byla kolem 29.3.-3...

To je docela ošemetné, možnosti jsou dvě a obě docela možné.přítel se zdá pravděpodobnější,ale úplnou jistotu budete mít po testech DNA.což ovšem může ohrozit vztah....nevím,jak...

Výtok z penisu

| Dotaz od: Jiří

Již včera jsem vám psal ohledně mého výtoku z penisu. Navrhl jste mi, že by to mohly být kvasinky. Stala se však zajímavá věc. Listoval jsem na amerických stránkách a narazil...

Jiří! Ačkoli osobně jsem se s tím nesetkal, je to dobře myslitelné - mechanický tlak na prostatu skutečně může způsobit odchod prostatického sekretu. A proč se to děje jen...

Chtěla jsme Vás moc poprosit o přeložení lékařské zprávy mého tchána.Všechno bere moc lehkovážně,doktorům se vyhýbá a doma nám nic neřekne.Z jeho lék.zprávy něco chápeme,ale ne...

Takže: 51letý cukrovkář, vysokým krevním tlakem,přijat pro motání hlavy a nevolnost.Dále pocit tlaku v levé noze-hlavně oblast kotníku.Stran motání hlavy-bez příznaků...

Choroba

| Dotaz od: jana

Moja 1,5 rocna dcera zacala pred par dnami pokasliavat a mat nadchu, dnes uz zakasle len 5 x denne ale soplik jej uz netecie ale zhustol,ale moze cez nos dychat ale pocujem ze...

Nejlepší by bylo navštívit jejího pediatra, aby ji vyšetřil a poté doporučil, co by pro ni bylo vhodé. Chápu, že před Štědrým dnem toto asi nebude realizovatelné a proto: Nasivn...

Nucení na močení

| Dotaz od: Michaela

Jsem ve 25tt a poslední dobou mě často trápí močový měchýř, je to mé druhé těhotenství a zdá se mi,že mě miminko hodně tlačí na močák, často chodím na záchod , než jdu ven tak...

Posilování dna pánevního bych Vám příliš nedoporučovala, případně bych doporučovala poradit se s Vaším gynekologem.

Bolest v krku

| Dotaz od: zdeek

Dva dny bolest v krku (hlavne pri polykani takove paleni) dnes uz ne ale spustila se mi ryma. nemam teplotu a citim se jinak normalne. byl sem na vysetreni ORL pred trema dnama...

Může to být cokoli z toho, co naznačujete - angína, zánět nosohltanu, nachlazení, možná i mononukleoza....

Vnutorny ci vonkajsi hemeroid

| Dotaz od: Andrej

Prosim vas pan doktor nie je mi jasno, pred par dnami ma pri dotyku na konecnik zabolelo, nevedel som co to je... no pri prehliadke konecnika je to hemeroid... nie je mi jasne...

Hemorhoidy je třeba vyšetřit na chirurgické ambulanci nebo lépe v proktologické ambulanci, která je při každé chirurgické ambulanci nemocnice. Chirurg vyšetří i konečník...

Kůže některých zvířat obsahuje enzym, který dokáže „opravit“ kůži poškozenou slunečním zářením. Australští a rakouští vědci se snaží porozumět tomu, jak přesně některá zví...  celý článek

Vím že o předčasné ejakulaci toho bylo napsáno již hodně, ale můj problém se odlišuje. Je mi 23 let a sexuálně žiji cca 5 let. Problém s předčasnou ejakulací nemám od začátku...

Mohlo by to mít eventuální souvislost s nervovým onemocněním, spíše ne se samotnými svaly. Ty pocity, co popisujete mi příjdou normální a změna výdrže rovněž. Nedomnívám se, že...

Divertikl močové trubice

| Dotaz od: Martin

Asi před rokem jsem tu popisoval muj problém a dostal jsem uspokojivou odpověd, problem ale přetrvává a asi neni jiné řešení než odstranení vychlípky močové trubice proto se...

Osobně bych doporučil také konzervativní postup. Nemá smysl operovat, pokud nejsou potíže s močením. Jakýkoliv zákrok by byl ve vašem případě spíše na škodu. Řešení divertiklu...

Problém s orgasmem

| Dotaz od: Aneta

Mám problém co se týče orgasmu. Je mi o tom trapné mluvit, ale docela hodně mě to trápí. Se svým přítelem jsme spolu skoro rok a ještě nikdy jsem při sexu nedosáhla orgasmu...

Ženský orgasmus je tématem na tlustou knihu. Hlavní je, jestli sama při masturbaci orgasmu dosáhnete a jestli orgasmus vůbec znáte. Pokud ano, tak víte, o co a jaký způsobem se...

Prohlídka na Urologii

| Dotaz od: Erik

Chtěl bych vědět, jak na urologii probíhá vyšetření na ureaplasma urealyticum? Nepociťuji na sobě sice žádné příznaky..ale bylo mi to doporučeno gynekologem mé přítelkyně, u...

Eriku. Diagnostika ureaplasma urealyticum u mužů spočívá ve speciálním stěru z ústí močové trubice, který se pak odesílá na kultivační vyšetření. Dále lze odebrat krev, moč či...

Cymbalta

| Dotaz od: Jana

Rok užívam cymbaltu, ráno 60 mg a poobede 60 mg, teraz sa mi stav zhoršil, predtým som užívala venlafaxin a presne po roku mi ho lekárka zmenila na cymbalu, pretože sa mi tiež...

Jano, domnívám se , že úprava v užívání Cymbalty již není možná, jelikož užíváte horní hranici účinné látky. Otázkou spíše zůstává, proč se v posledním období zhoršil Váš...

Alergologické hodnoty

| Dotaz od: Janko

Pani doktorka,dnes som si bol pre vysledky u alergologicky a znepokojili ma tieto hodnoty: kreatinin v sere :59,20...Gmt v sere 1,66... IgE v sere 1560 ug/1 .... neutrofily: 76...

Laboratorní výsledky je vždy nutné posuzovat celé ne pouze patologické hodnoty a vždy je nutné znát i klinický stav pacienta. Zvýšená hodnota protilátek IgE je normální nález...

Ejakulace

| Dotaz od: Jakub

Mam takovej problém je mi čerstvě 23 a před 14 dnama sem měl prvnrví sex všechno bylo vpohode ale pak sem měl s tou dívkou 2x znova sex a skrátak sem nemohl udělat a ani...

Nepovím Vám důvod, proč to nejde, ale zcela jistě jde o chvilkovou nedostatečnost, což se brzy zpraví.

Bolesti podbřišku a zad

| Dotaz od: Jiří

Přes 1. rok trpím bolesmi v podbřišku, bolestí varlat,bolestí zad v bederní oblasti,bolestí kloubů a únavou. Byl jsem na urologickém,koloskopickém,endoskopickém...

Vaše obtíže by také mohly souviset s poruchou v oblasti bederní páteře - doporučovala bych vyšetření ortopedem a kvalitní rehabilitaci s uvolněním příslušných svalů beder, kříže...

Pupienky na penise

| Dotaz od: Bla

Súrne potrebujem pomoc...Pred 2 dnami sa mi urobily malé až miikro červené pupienky pod žaludom a zopár menších flakov na predkožke :( a troška mi zčervenal kúsok žaluda s...

Pravděpodobně jde o zánět. Může jít o infekci, ale pravděpodobněji to bude horší stav hygieny. Bez obrázku více nedokážu poradit. Pokud by se stav nezlepšoval, je lepší...

Mobil a rizika

| Dotaz od: Martin

Mám na vás dotaz ohledně používání mobilních telefonů a rizik, která mohou vzniknout častým používáním. Už mnohokrát jsem slyšel a četl, že časté telefonování z mobilu už...

Z pohledu současných vědeckých poznatků Vám nedám jednoznačnou odpověď. Aktuálně je prokázáno, že elektromagnetické záření z mobilních telefonů navozuje řadu změn v různých...

Uštipnuti hmyzom

| Dotaz od: Martina

Pred 3 dňami ma uštipol nejaký hmyz do nohy. V prvý deň som mala miesto len trosku červene a pri dotyku trosku bolelo. Na druhy deň mi to začalo dosť opuchať a svrbieť. Teraz na...

Doporučoval bych pokračovat v ledování + bych přidala Fenistil gel + léky proti alergii antihistaminiky. Pokud by se projevy i nadále zhoršovaly doporučila bych vyšetření u...

Červený flek na břiše

| Dotaz od: Anna

Manželovi se asi před měsícem udělal flek na břiše(červený -1cm), aniž bychom našli klíště.Pak flek zmizel, ale dost krvácel.Od té doby však mažel pociťoval závratě, únavu a...

Zaráží mě informace "pak flek zmizel, ale dost krvácel". Pokud kůže sama od sebe krvácí (???), vždy se jedná o závažný příznak. Krvácet může i rakovinové ložisko (???). Ale...

Pocit cudzieho telesa v krku

| Dotaz od: tatiana

Mam 29 rokov a mam pocit cudzieho telesa v krku uz 4 rok .. prve 3 roky som mala len v obdobi od decembra do marca a teraz uz je to skoro rok co mi to vobec neprechadza...

Domnívám se, že pokud byla provedena všechna vyšetření prakticky s negativním výsledkem a vy pociťujete tlak v krku, uších a nose, bylo by nejvhodnější provést vyšetření dané...

Vyšetření krve

| Dotaz od: Milada

Přeji hezký den, mám dotaz, co znamená ve vyšetření krve údaj MCV 74flapn4,8 /n /, anti ds DNA posit.,anti B2-GP 1 posit. Moc děkuji za odpověď

Paní Milado! První údaj MCV se vztahuje k velikosti červené krvinky. Anti ds DNA a anti B2-GP1 jsou protilátky proti vlastním částem buněk. Stanovení těchto protilátek provázi...

Hepatitida je obecné označení pro zánětlivé onemocnění jater. Často se v hovorové řeči tento termín zaměňuje slovem žloutenka. To podle žlutého zbarvení některých nemocných.  celý článek

Neplodnost odpověď.

| Dotaz od: marta

Tohle jste mi poslal jen at vite: a ted vam dole pod vasim textem odpovim: Myslím,že jste se zmýlila v názvech například DNA sonda je jednořetězcový oligo(deoxy)ribonukleotid...

Ano pokud je to specializovaná ordinace která se zabývá asistovanou reprodukcí tak tam toho opravdu dělají lipidologické vyšetření je vyšetření tuků,ultrazvuk 10 dní po menses...

Zlomena klucna kost

| Dotaz od: janopalo1

Syn, vek 7, si pred tromi dnami (utorok) zlomil klucnu kost. Kost zostala v kontakte, osetrujuci lekar zaznacil mierny posun ad axim, ako fixaciu navrhol stelu a kontrolu o tri...

Sedmiletý hoch u zlomeniny klíčku bude mít zřejmě příznivý průběh i kdyby fragmenty nebyly v kontaktu.. Čím méně ozařování, tím lépe. I při dislokaci zlomeniny do šíře nebo...

Nikdy jsem nebyl nemocný a nebral léky. Před dvěma lety jsem onemocněl neuralgií pánevního dna. Nemohl jsem sedět, a mněl velké bolesti. Gabapentin jsem netoleroval. Nemoc mne...

Zvýšené pocení s neuralgií jistě nesouvisí. Zda je příčina psychická či jiná, z tohoto místa rozhodnout nelze. Před stanovením psychické příčiny je vhodné vždy vyloučit příčinu...

Prepichnutie dutin

| Dotaz od: Andrea

Pred dvomi dňami mi robili punkciu a výplach pr.antra. a teraz mám zasa upchatý nos vlastne len na tej strane kde pichali je možné že by sa to zasa upchalo a muselo pichať? mám...

Je možné, že sliznice ještě nesplaskla nebo znovu otekla, nebo že se dutiny znovu ucpou Bude záležet, jak se budou sliznice hojit, jak se bude zánět léčit. Přeji Vám brzké...

Přetrvávající balanititda

| Dotaz od: Johny80

Pane doktore, Už cca 1 měsíc mám zarudlou zadní část glans penis (byly tam i malé červené tečky, které však po aplikací mastí Imacort - 1 týden a Canesten 3 týdny) zmizely...

Zkuste oplachy v Chamomilla nebo balneum hermal pravidelně 2x denně. Doplňte to mazánim Canestenem třeba i opakovaně.

Varle

| Dotaz od: Franta

Byl s tím u doktora ale pořád mi to nedá. Jsem po operaci pravého varlete ( Torze ). Jsem týden po operaci. Před dvěma dnami jsem se vzbudil a měl jsem trošku mokro ( spermatu...

Mohlo by jít o zánět. byl by vhodný ultrazvuk

Cervene pluzgieriky na tele

| Dotaz od: Viliam

Mam takyto problem asi pred 10 dnami sa mi vytvorili pluzgiere na predlakti, pod pazuchou a dole na chrbte a na pase na bokoch, boli zacervenane, nesvrbeli, neboleli, asi po...

Podle fotografií je obtížné diagnosu určit, ale mohlo by jít i o neštovice.

Zjištění krevní skupiny

| Dotaz od: Karel

Manželka je těhotná a její gynekolog potřebuje znát kromě její krevní skupiny také tu mojí. V žádném lékařském záznamu ani rodném listě to nemám uvedeno, takže nevím, kde toto...

Krevní skupina se zjišťuje z krve. Stačí jí maličko, ale nesmí být sražená nebo seschlá, musí jít o tekutou krev. Z odřeniny apod. se krev k vyšetření nabrat nedá, navíc odření...

Kostrč

| Dotaz od: Monika

Už delší dobu mám problémy s kostrčí. Když sem byla menší, tak jsem upadla a kostrč si narazila. Nebolela pak. Až později. Když jsem byla na masáži, řekli mi, že mám kostrčový...

Pokud jste si popsaným úrazem kostrče opravdu způsobila svalové dysbalance v oblasti dna pánevního - tj. kostrčový syndrom (a to je velmi pravděpodobné), Vaše současné potíže s...



Nadvazujem na moju otázku zo dňa 26.11.11 o 22,33 hod. dnes je 28.11.11 0,35 hod. Mám 58 rokov, vážim 51 kg, trpím na idiopatickú chronickú koprivku. Prvý krát som užívala...

Jak již jsem psala není univerzální postup jakým způsobem léčit pPrednisonem kopřivku. Většinou se začíná dávkou 20-40 mg Prednisonu a psoutpně se snižuje - dle klinických...

Vysvětlení z MRZ

| Dotaz od: Vladimíra Grusová

Prosím o vysvětlení zprávy z vyšetření MRZ pro dlouhodobé bolesti v kříži,vystřelující přes třísla do břicha.Závěr zprávy je nevýznamná protruze L5/S1,počínající artrotické...

Ze zmíněných závěrů vyplývá, že změny na páteři mohou způsobovat bolesti v kříži, ale z popisu není nález tak významný, aby jej nebylo možné řešit tzv. konzervativně, tj...

Mám 5ti měsíčního syna, u kterého se ve třech měsících objevily první potíže - teplota 38,2 v zadečku, krev (dle papírku 3, labor. Ery 5) a leukocyty v moči (198), CRP 30. Moč...

Vážená paní Sylvie, zcela správně cítíte, že zanedbáním či banalizováním Vámi uvedených obtíží se jejich příčina neodstraní, a spíše by mohlo dojít k dalším komplikacím...

V příloze přikládám popis vyšetření CT, od lékaře jsem dostala doporučení na rehabilitační techniky posílení pánevního dna, léky na bolest Aulin tablety a injekčně 2x týdně...

Volba vhodného postupu nezáleží jen na nálezu na CT, ale důležitý je i klinický nález a obtíže pacienta. Rehabilitace je ale vhodná téměř ve všech případech.

Bolesti hlavy....

| Dotaz od: jan

Od februara mam caste pulzujuce bolesti hlavy, najcastejsie v oblasti spankov, ktore dokazu pretrvavat aj pocas celeho dna. CT mozgu i MR mozgu boli bez nalezu. Na EEG som mal...

Pro diagnosu epilepsie musí být přítomny epileptické záchvaty, jinak nemá EEG žádnou vypovídající hodnotu. Maximálně může upozornit na ložiskouvou lézi mozku, ale máte MR mozku...

Je mi 27 let, HA užívám od 15let Diane 35. V posledním roce se u mě objevuje řekla bych, až velmi velká bolest v podbřišku po pohlavním styku pouze po použití misionářské polohy...

Nejedná se o potíže typické pro nějakou chorobu. Doporučoval bych důsledné gynekologické vyšetření, Kegelovy cviky k posílení a zlepšené ovládání svalů pánevního dna. Odpovězte...

Rychlá ejakulace

| Dotaz od: Viktor

Pane Vašinka, nevím už na co či koho se obrátit, přečetl jsem mnoho článků ale žádný mi ještě 100% nepomohl. Než začnu psát přímo k problému, upozorňuji že je mi 18 a sexuálně...

Ohledně technik k prodloužení sexuální výdrže se toho již napsalo spoustu, ale žádná z metod není účinná zcela a ani objektině prokazatelná. Jestli nechcete slyšet, že je to...

Podezření na endometriozu

| Dotaz od: Renata

Prosím Vás o zhodnocení potíží. Je mi 34 let a již přes půl roku mě trápí bolesti zejména během menses a někdy během ovulace. Je to bolestivé vyprazdňování během menses zejména...

Těhotenství možné bude.bolesti při cyklu mají obvykle ženy s překrvenou dělohou a více krvácí.riziko těhotenství z tohoto důvodu nebude.co se týče endometriosy,pokud nemáte za...

Vyrazka na penise

| Dotaz od: Lubomir

Zdravim. cca pred tromi dnami sa mi taketo zrejme vyrazky objavili na penise. neviem co to moze byt kedze sa mi take nieco este nikdy nestalo a nemam s tym absolutne ziadnu...

Mohlo by jít o alergii/atopii, příp.přemnožené kvasinky, doporučuji vynechat veškerá mýdla a sprchové gely, mýt jen čistou vodou, po umytí promazat ( i vícekrát denně) např...

Do čtyřicátého roku probíhalo vše tak ,že jsem to dokonale ovládal a ejekuoval jsem v podstatě na žádost partnerky( ani hodina nebyl problém) , a jako když luskne prsty náhle...

Nepůjde o žádnou vážnou poruchu. Zkuste častěji masturbovat nebo souložit. Využít lze přerušované soulože, techniku zmáčknutí penisu před orgasmem nrbo posilování svalů...

 
 
 
 
Nejčtenější dotazy
Nejnověji hodnocení lékaři
 
Naposledy čtené:
Hledané specializace