#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Jak člověk k vysokému cholesterolu přišel

Prevence dalšího infarktu MUDr. Ivana Hufová 14.1.2016

Náš dnešní způsob stravování se vyvíjel stejně dlouho jako lidstvo samo. Skladba potravy se postupem času podstatně měnila a spolu s ní i zdravotní rizika.

Náš dnešní způsob stravování se vyvíjel stejně dlouho jako lidstvo samo. Skladba potravy se postupem času podstatně měnila a spolu s ní i zdravotní rizika. 

Jídelníček společných předků se nejspíše dost podobal tomu, kterým se živí dnešní šimpanzi.

  • 95 % potravy bylo rostlinného původu a zbytek zaujímal hmyz, vejce a malá zvířata. Hlavním zdrojem energie byly tedy bílkoviny především rostlinného původu.
  • Místo jednoduchých cukrů, tolik běžných v dnešní stravě, konzumovali prapředci spíše škroby a komplexní cukry.
  • Jejich potrava obsahovala až desetkrát více vlákniny než ta naše.
  • Také jedli více vitamínů, minerálů a látek přítomných v rostlinách, navíc přijímali jen zlomek dnešního množství sodíku a oproti tomu více draslíku.
  • Nasycené a transmastné kyseliny tvořily úplně minimální součást jejich stravy. 
  • Z tuků přijímali spíše polynenasycené mastné kyseliny s krátkým řetězcem s větším podílem omega-3 než omega-6. Těch s dlouhým řetězcem konzumovali minimum. 

Z toho všeho vyplývá, že s cholesterolem ani civilizačními chorobami nejspíše neměli naši předci sebemenší problém.

Změny proporcí 

Přibližně před 2,5 milionu let začali pralidé jíst více zvířat. A právě v tomto období jejich postava obecně zesílila a zmohutněla a došlo k nárůstu velikosti a k rozvoji mozku. V potravě je totiž v té době kompletnější sestava aminokyselin a také polynenasycené mastné kyseliny s dlouhým řetězcem. Ale samozřejmě konzumovali stále i dostatek potravin rostlinného původu. Podle výzkumů byla jejich hladina cholesterolu téměř dvakrát nižší než dnešní normální hodnoty. O ateroskleróze a přidružených chorobách tedy nejspíše neměli ani potuchy.

Rozvoj zemědělství znamenal předěl

S rozvojem zemědělství se začali více využívat obiloviny. Lidé se hodně zaměřili na jejich zpracování a využití. S tím ale došlo k ochuzení pestrosti stravy. Konzumace ovoce a zeleniny poklesla o více než 20 % oproti předchozím obdobím (s tím se samozřejmě snížilo i množství vitamínů, minerálů a látek obsažených v rostlinách). Rovněž došlo (s výjimkou pastýřů) k omezení příjmu masa a tím i k poklesu množství potřebných aminokyselin a polynenasycených mastných kyselin s dlouhým řetězcem. Přísun vlákniny ve stravě se v tomto období nejspíše podstatně neměnil. S rozvojem zemědělství se ale postupně objevují i dnešní „metly lidstva“, mezi které řadíme alkoholické nápoje, sůl a cukrová třtina. V tomto období tedy můžeme pozorovat změny ve výživě, které napomohly rozvoji dnešních civilizačních chorob.

Éra civilizačních chorob

S rozmachem mletí mouky došlo k poklesu množství vlákniny v potravě. Lisování za studena usnadnilo získávání rostlinných olejů, čímž se ale poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin obrátil více ve prospěch omega-6. Dobytek na porážku se začal vykrmovat, čímž se maso stalo neskutečně tučným a bohatým na nasycené tuky. Ty v těle mají význam například jako zásobárna energie, ale zvedají i hladiny LDL cholesterolu v krvi a snižují hladiny HDL. Spolu s ostatními rizikovými faktory dnešní doby tedy máme na civilizační choroby velice dobře zaděláno.

Vývoj našeho stravování přinesl aspekty dobré (vyšší délka dožití nebo rozvoj postavy a mozku), ale i ty špatné (civilizační choroby). My máme alespoň jednu výhodu – můžeme se z toho všeho poučit.

Zdroj:

EATON, S. Boyd a EATON, Stanley B. III. Evolution, Diet and Health. Dostupné z: http://cast.uark.edu/local/icaes/conferences/wburg/posters/sboydeaton/eaton.htm. Departments of Anthropology and Radiology, Emory University, Atlanta, Georgia USA.

Autor článku: MUDr. Ivana Hufová
Líbil se vám článek?
+2
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Setkání s nadměrným cholesterolem: oddalujte ho, jak nejdéle můžete

Prevence vysokého cholesterolu není nic složitého. Navíc je ověřeno, že je lepší...

Cholesterol: nenápadný zloděj zdraví

Vysoký cholesterol navenek nebolí, nesvědí, neškodí. Ovšem ve skrytu našeho...

Překvapivé zdroje cholesterolu

Bůček, slanina, uzené maso, vajíčka, škvarky, … Asi tak si většina z nás představuje...

Zkroťte cholesterol, srdce vám bude vděčné

Nesprávné stravování, nedostatek pohybu a obezita přispívají ke zvýšenému cholesterolu...

Dopřávali jste si o dovolené? Pozor na cholesterol!

Zdrojem cholesterolu jsou pro člověka tučné živočišné produkty. Tedy maso, mléčné...

Boj s cholesterolem začíná na nákupu. Co všechno dát do košíku?

O významu potravin, které pomáhají snižovat vysoký cholesterol, se hovoří a...

Vysoký cholesterol

O ohni se říkává, že je to dobrý sluha a zlý pán. Totéž by se dalo říct o cholesterolu...

Víte, jak stres ovlivňuje hladinu cholesterolu?

Není třeba připomínat, že s vysokou hladinou cholesterolu je spojeno také riziko...

Na cholesterol platí důslednost a vytrvalost

Je-li v krvi příliš mnoho cholesterolu, je to problém. Pokud chcete srazit jeho...

Za vysokým cholesterolem může být i stres

Nekouříte, jíte zdravě, jste štíhlí, a přesto máte vysoký cholesterol? Viníkem...

Doporučujeme

Čtěte více

Jak bojovat s periferními neuropatiemi? Všemi dostupnými prostředky!

Periferní neuropatie neboli postižení periferních nervů může být způsobeno poměrně...

Jak bojovat s revmatoidní artritidou? Účinná léčba je klíč k úspěchu

Revmatoidní artritida patří mezi nemoci, které stále není možné zcela vyléčit,...

Jak bojovat s únavou a špatnou náladou v pokročilém věku?

Únava je v současnosti ve slovníku nás, moderních lidí jedno z frekventovaných...

Jak být fit i ve starším věku: pravidla výživy

Dobrá a kvalitní strava je důležitá v každém věku, organismus staršího člověka...

Jak cestovat s potravinovou alergií

Prázdniny a dovolené jsou spojeny i s cestování do zahraničí. Co všechno bychom...

Jak cvičit s hemofilií? Vibrujte!

Pohyb potřebuje každý. Hemofilici však mají výběr sportovních aktivit výrazně...

Jak častá je chronická neuropatická bolest?

Chronická neuropatická bolest může doprovázet celou řadu onemocnění. Jak vysoká...

Jak často mám navštěvovat očního lékaře?

Správná péče o zrak vás může ochránit před rozvojem nemocí, které mnohdy končí...

Jak často se milovat, když se miminko nedaří

Také kolem sebe často slýcháte, komu všemu se podařilo dítě počít prakticky...

Jak čelit náročnému období s klidem – odpovídá prof. MUDr. RNDr. V. Šimánek, DrSc.

„U většiny lidí dojde ke zlepšení nálady po vypití sklenice mléka s medem,“...

Jak dál po léčbě rakoviny – také máte spoustu otázek?

Léčba rakoviny je u konce. Co teď? Jak se vrátit k normálnímu životu? Co se...

Jak dát s roztroušenou sklerózou životu konečně hlavní roli? Inspirujte se na specializovaném webu

Život s roztroušenou sklerózou (RS) přináší mnoho specifik pro pacienty i jejich...

Jak dětem usnadnit návrat do školy?

Po prázdninách, které přišly po dlouhých měsících lockdownu v uplynulém školním...

Jak dlouho je třeba nechat působit znecitlivující krém?

Možná byste při lékařském zákroku nebo při podání injekce rádi použili znecitlivující...

Jak dlouho působí imunoterapie

Jednou z možností jak léčit alergii je subkutánní imunoterapie, kdy jsou pacientovi...

Jak dlouho se člověk obejde bez spánku? Zeptejte se rekordmana!

Londýnské Times vydaly zprávu, že Tony Wright z Cornwallu zůstal vzhůru 266...

Jak dlouho trvá cesta k miminku

Pokud se chystáte na umělé oplodnění, jistě máte spoustu otázek. Jednou z nich...

Jak dlouho trvá účinek lokálních steroidů v léčbě příznaků alergické rýmy?

I tak může vypadat střetnutí ideálního světa s tím reálným: zatímco lékaři jsou...

Jak dostat léky opravdu tam, kde mají působit? Přece pomocí magnetu!

Léky mohou nejlépe a s minimálním množstvím nežádoucích účinků v těle působit,...

Jak držet klíšťata na uzdě

Jaro je opět tady, a s ním i nová klíšťová sezona. Pochopitelně je nejvyšší...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#