#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Prohřešky proti zdraví, kterých se dopouštějí i zdraví lidé

Mgr. et Mgr. Kristýna Poulová Redakční článek 24.12.2021

Jste přesvědčeni, že patříte mezi ty, kteří si svého zdraví cení a věnují mu dostatečnou péči. Máte ale pod kontrolou úplně vše, co můžete? Netýká se vás náhodou jeden z patnácti nejčastějších prohřešků proti zdraví, kterých se běžně dopouštějí i zdraví lidé?

zdraví
Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock.com

Trpíte nedostatkem spánku

Nenaspali jste dnes tolik, abyste se cítili svěže, špatně se soustředíte nebo jste dokonce nepozorní?

Nejde jen o to, jaký vliv bude mít nedospalost na váš dnešní pracovní výkon nebo třeba vaši pozornost za volantem – dlouhodobý nedostatek spánku je prokazatelně spojen s řadou civilizačních neduhů, např. s demencí, onemocněními srdce, cukrovkou nebo obezitou.

Nevyspalost si může vybrat svůj dluh také na vaší imunitě, projevit se depresí či úzkostí, případně vám dlouhodobě komplikovat život v podobě chronické bolesti. Myslete tedy na to, že dospělý člověk potřebuje 7–9 hodin spánku. Děti a teenageři ještě více…

Pokud máte dlouhodobé problémy s nespavostí (insomnií), svěřte se svému praktickému lékaři a on vám poradí vhodné řešení. Může jít jen o drobnou úpravu vašeho životního stylu, užívání léků, psychoterapii nebo kombinaci vícera přístupů. Rozhodně však na řešení své nespavosti nerezignujte, pomoc je na dosah.

Málo pijete

Když jsme hladoví nebo žízniví, vysílá naše tělo signály. Je ovšem snadné si oba typy signálů splést. Pokud budete přehlížet ty, které upozorňují na žízeň, můžete si koledovat o bolest hlavy, cítit se unaveně a může se vám točit hlava.

Až budete mít příště chuť na svačinku, zkuste se nejprve napít vody. Mezi další běžné projevy toho, že vaše tělo potřebuje více tekutin, patří suché oči a kůže, sucho v ústech, tmavá moč a nepříliš časté močení.

Příliš času trávíte sezením

Pokud máte sedavé zaměstnání a sedíte nejméně 6 hodin denně, můžete si snadno vysedět řadu závažných onemocnění. A nemáme na mysli jen chronické bolesti zad, kterými trpí velká část naší civilizace, ale např. i nemoc srdce nebo rakovinu. Lidské tělo prostě není na celodenní sezení stavěné.

Dobrou zprávou je, že vaše rizika můžete ovlivnit malými změnami – např. procházkou po místnosti o délce 1–2 minuty po každé půlhodině sezení. Existují také vědecké důkazy, že negativní účinky dlouhého sezení na zdraví může vynahradit alespoň hodina fyzické aktivity denně. Někomu pomáhá také pravidelná změna pozic, jiným lidem třeba polohovací stůl.

Čistíte si zuby příliš brzy po jídle nebo pití

Máte zuby jako perličky a na svou zubní rutinu si potrpíte? Pak je docela možné, že se dopouštíte něčeho, čím jim více škodíte, než prospíváte – čistíte si zuby příliš brzo po jídle nebo pití. Některá jídla nebo nápoje, např. džus nebo ovoce, totiž obsahují kyseliny. Čištěním je začnete roztírat po zubech, čímž můžete narušit zubní sklovinu ochraňující povrch vašich zubů a bakterie způsobující kaz mohou snadněji narušit vaše zuby. Před čištěním zubů si tedy raději vždy nejprve vypláchněte ústa vodou nebo si dejte žvýkačku bez cukru.

K čištění uší používáte šťourátka

Šťourátka se v poslední době stávají trnem v oku nejen v očích ekologů (často jsou tvořeny plasty znečišťujícími oceány), ale i otorinolaryngologů neboli odborníků v oblasti ušní-nosní-krční. Ty je rozhodně k čištění zvukovodu od přebytečného mazu nedoporučují. Proč? Protože místo abyste si jím přebytečný maz z ucha odstraňovali (ani to ovšem ve větší frekvenci není žádoucí, protože maz zvukovod chrání), zasouváte ho ještě dále do ušního kanálu, kde tvrdne a usazuje se v mazovou zátku. Manipulací se šťourátkem si můžete ucho také poranit, což může vést ke vzniku bolestivého zánětu.

Ucho je konstruováno tak, že se průběžně samo čistí, odstraňovat je tedy třeba jen maz, který se uvolní až do ušního boltce. To zvládnete pomocí cípu obyčejného ručníku například po koupeli nebo sprše. Pokud máte problémy s tvorbou přebytečného mazu a nevíte, jak se ho bezpečně zbavit, poraďte se se svým praktickým lékařem.

Jestliže jste zaznamenali, že v poslední době hůře slyšíte, možná potřebujete odstranit mazovou zátku. Nezkoušejte to sami, svěřte se raději do rukou specialisty. Ten to provede šetrně a efektivně.

Drobné rány omýváte dezinfekcí

Vypadá jako dobrý nápad ponořit menší ránu nebo drobný škrábanec do silného antiseptika, abyste je zbavili nežádoucích bakterií. Paradoxně to však může narušit jejich hojící schopnosti. Nejlepší způsob, jak se zbavit nečistot z menší rány nebo drobného škrábance, je omýt je jemným mýdlem pod tekoucí vodou. Poté na ně naneste čistýma rukama trochu hydratačního krému, abyste podpořili rychlé hojení rány.

Nechráníte se před slunečními paprsky celoročně

Na dovolenou u moře nezapomene opalovací krém a sluneční brýle nikdo, ale ruku na srdce, jak často tyto dvě věci používáte po zbytek roku? Přitom paprskům ultrafialového světla, které jsou hlavní příčinou vzniku rakoviny kůže, se nevyhnete celoročně, a to ani v našich zeměpisných šířkách.

U těch z nás, kteří mají světlou kůži, trvá pouze 10–15 minut, aby jim slunce poškodilo nechráněnou pokožku. Bez ohledu na to, jaký odstín má vaše kůže, není od věci dát si na ochranu před UV zářením pozor pokaždé, když jste venku. A to i když je pod mrakem.

Obzvlášť opatrní bystě měli být v blízkosti sněhu, písku a vody, protože tyto povrchy odrážejí sluneční paprsky. Používejte opalovací krémy s ochranným faktorem 30 a více. Zakrývejte nebo mažte všechna místa vystavená slunci, včetně rtů a uší. Noste sluneční brýle.

Vyhýbáte se očkováním

Nejde jen o očkování proti covid-19, které je v posledních měsících tématem číslo jedna. Očkování patří obecně k nejlepším způsobům, jak se chránit před řadou nemocí. Ale vaše zdraví není jediné, co je bez nich v ohrožení. Jedná se také o způsob, jak zabránit šíření nemocí na ostatní lidi. To je důležité, protože některé skupiny obyvatel jsou náchylnější k tomu, že onemocní, například malé děti, chronicky nemocní, lidé s oslabenou imunitou nebo senioři. Myslete tedy nejen na sebe, ale i na ně a nechte se očkovat. Rizika očkování jsou proti jeho přínosům minimální.

Prohlížíte si před usnutím mobilní telefon

Bez mobilních telefonů už nedáme ani ránu. Řada z nás je k jejich obrazovkám přikovaná doslova od rána do večera. Ačkoliv přes den může být mobil dobrým odreagováním, před spaním byste ho měli odložit a raději sáhnout po knížce. Proč? Protože jejich obrazovky produkují modré světlo, které brání v uvolňování hormonů potřebných pro hladké usnutí, bude vám tak déle trvat než usnete a může to narušit i kvalitu vašeho spánku.

Neberete v potaz vzájemném ovlivnění mezi léky, které užíváte

Když vám lékař předepisuje nové léky, upozorňuje vás na některá rizika jejich užívání. Účinnost léků může ovlivňovat řada faktorů – od jídla, doplňků stravy až po jiné léky. Právě tzv. interakce mezi léky možná dlouhodobě unikají vaší pozornosti. To může být ovšem velmi nebezpečné. K lepšímu přehledu vašeho lékaře, vás i lékárníka o vámi užívaných lécích může pomoci sdílený lékový záznam. I tak je však třeba podrobně studovat příbalový leták a co možná nejúplněji informovat lékaře a lékárníka o užívaných lécích. Oba vás na nebezpečné interakce včas upozorní.

Nečistíte si svou lahev na vodu

Trendem posledních let je pořídit si znovu použitelnou lahev na vodu. To je z hlediska ekologie jistě chvályhodné, nesmíte při tom však zapomínat na základní zásady hygieny. Dlouhodobě nedůkladně nemytá lahev může být bohatým zdrojem bakterií. Zůstávají na ní totiž zbytky jídla a nápoj se ovlivňuje s materiálem, z něhož je lahev vyrobena. Měli byste ji mýt po každém dni, kdy jste ji použili. Nejlépe pokud ji dáte do myčky na nádobí, která ji sterilizuje. Nezapomeňte ji nechat na vzduchu také důkladně vyschnout.

Pijete nápoje slazené umělými sladidly

Dietní označení u nápojů sice znamená, že jsou chudší na kalorie, ale není zárukou, že jsou zdravější. Výživoví specialisté varují před pravidelnou konzumací uměle slazených nápojů. Výzkum umělých sladidel nadále probíhá a zatím není jasné, co všechno umělá sladidla užívaná pravidelně a ve větším množství ovlivňují, ale zdá se, že ukrývají mnoho úskalí. Místo dietní koly zkuste obyčejnou vodu nebo ji ozvláštněte kouskem ovoce. Pokud se bez příchutí u pití neobejdete, připravte si domácí ledový čaj.

Podceňujete své duševní zdraví

Každý se občas cítí zavalen, ale pokud jste dlouhodobě vystaveni stresu, může vám to způsobit mnoho zdravotních problémů – oslabit vaši imunitu a zvýšit pravděpodobnost, že kromě vaší duše onemocní závažným způsobem i vaše tělo. Workoholismus rozhodně není v módě, najděte si raději způsob relaxace, který vám bude vyhovovat.

Ať už jste fanoušky cvičení, meditace nebo posilování rodinných vztahů, pro své duševní zdraví můžete udělat mnoho. A pokud pociťujete příznaky dlouhodobého duševního strádání, raději se obraťte na odborníky. Rozhodně se nenechte odradit mýtem, že navštěvovat „cvokaře“ je ostuda.

Používáte elektronickou cigaretu

Je sice pravda, že ze zdravotního hlediska nejsou e-cigarety tak škodlivé jako cigarety klasické, ale je třeba dodat, že také nejsou neškodné. Kouřením elektronických cigaret totiž mimo jiné vystavujete své tělo nikotinu, návykové látce, která způsobuje řadu příznaků závislosti. Nikotin také zvyšuje šanci, že vás ochromí infarkt. Ačkoliv výzkum stále probíhá, už teď je jasné, že s kouřením elektronických cigaret je spojeno astma nebo chronické onemocnění plic. Než sáhnete po elektronické cigaretě, raději požádejte o pomoc s odvykáním. Pomoc najdete v některém z center pro závislé na tabáku.

Neříkáte svému lékaři o svém zdraví pravdu

Divili byste se, kolik lidí neříká svému lékaři pravdu o svém zdraví. Proč je třeba, abyste to nedělali? Když nejste upřímní ke svému lékaři, pravděpodobně nejste ani k sobě a přiznání si problému, za který se třeba stydíte, je prvním krokem k jeho řešení. Lékař vás nebude soudit. Lidí hřešících proti svému zdraví má pravděpodobně celou čekárnu. Na druhou stranu vám může hodně pomoci stav věcí napravit.

Pokud máte strach z osobní konfrontace, využijte naši online poradnu a udělejte první krok k řešení svých zdravotních obtíží.

Zdroj:

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/ss/slideshow-mistakes-even-healthy-people-make

Doporučujeme

Čtěte více

Prodělali jste infarkt? Nepodceňujte prevenci dalšího!

Na nemoci srdce a cév u nás každoročně zemře přibližně 50 tisíc lidí. Po prodělaném...

Produkce růstového hormonu může způsobovat bolesti kostí nejen u dětí

Bolesti kostí související s růstem a produkcí růstového hormonu mohou mít různý...

Produkci růstového hormonu brzdí přebytečná kila

Růstový hormon je důležitý nejen pro děti a jejich růst. I v dospělosti zastává...

Prof. Rosolová: Cholesterol je nejvýznamnějším rizikovým faktorem pro vznik infarktu a mrtvice

Vysokou hladinu cholesterolu v krvi dlouho neprovázejí žádné příznaky. Projevit...

Prof. Svačina: Případů srdečního selhání přibývá, cukrovkářům hrozí více

Většina z nás tuší, co je srdeční infarkt a jaké má příznaky. Pokud jste se...

Profesionální dentální hygiena krok po kroku

Dentální hygiena v posledních letech zažívá boom. Někteří klienti jsou toho...

Profesionální přístup od diagnózy po umělé oplodnění nabízí nová online poradna

Nedaří se vám založit rodinu? Potíže s plodnosti trápí podle odhadů 13–14 %...

Profylaktická léčba hemofilie je důležitá

S myšlenkou preventivního dodávání srážecích faktorů už od raného dětství přišli...

Program Výměna jehel snižuje výskyt žloutenky u narkomanů

Virovou hepatitidou se člověk může nejčastěji nakazit při nechráněném pohlavním...

Progresivní svalová relaxace: 10 kroků k fyzické úlevě

Tato metoda byla vyvinuta psychologem Edmundem Jacobsonem před necelým stoletím....

Projekt 35: Chraňte svá prsa

Projekt 35“ je speciálním programem, jenž připravila skupina odborníků Onkologické...

Projekt Noc v suchu i Světový den nočního pomočování pomáhají při boji s enurézou

Problematika nočního pomočování se týká značného množství dětí a jejich rodičů....

Projekt VZP dlouhodobě pomáhá s prevencí dětských úrazů

V rámci dlouhodobé péče o zdraví dětí nabízí Všeobecná zdravotní pojišťovna...

Projevy osteoporózy pomohou zmírnit bylinky i vitamíny

V našich končinách není příliš obvyklá, ale v jiných částech světa by na ni...

Projevy uštknutí zmijí a zásady první pomoci

Každoročně se v ČR objeví několik desítek případů uštknutí hadem. Občas se vyskytne...

Projevy vyčerpání z horka a zásady první pomoci

Vyčerpání z horka je stav, který nastává, pokud je jedinec dlouho vystaven vysokým...

Prolaktin - naděje pro nemocné s roztroušenou sklerózou?

Ženám s roztroušenou sklerózou, které otěhotní, se během gravidity neobjevují...

Prolaktin diktuje ženám, kdy mohou mít děti

Vysoké hladiny hormonu prolaktinu v období kojení dokážou již tisíce let chránit...

Prolaktin jako ochránce i zabiják

Prolaktin je hormon, který se za normálních okolností nejvíce uplatňuje u žen...

Prolaktin může pomoci kvalitnímu sexuálnímu životu mužů

Dávná touha mužského pokolení po nevídaných sexuálních výkonech možná dojde...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#