#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Splnit předsevzetí týkající se onkologické prevence je jednodušší, než si myslíte

Očkování proti HPV Mgr. et Mgr. Kristýna Poulová 19.2.2024
Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock.com

Tak schválně, kolik předsevzetí ohledně zdraví, která jste si letos stanovili, vám vydrželo doposud? Nebo si už teď říkáte, že jste v tomto roce nevykročili správnou nohou a raději své plány odložíte na neurčito?

Abyste svá předsevzetí opravdu splnili, je potřeba si je nastavit realisticky. A to se týká i těch ohledně onkologické prevence. Nemusíte s nimi začít přímo prvního ledna, vyplatí se to totiž kdykoliv a jejich dodržení je důležité jak pro vás samotné, tak i pro vaše děti a blízké. Doporučíme vám tři tipy na předsevzetí z oblasti onkologické prevence, jejichž splnění může být pro zachování vašeho zdraví naprosto zásadní.

Tři druhy onkologické prevence: Každá vyžaduje jinou míru zapojení a motivace

Rakovina plní roli univerzálního strašáka, a tak se jí snažíme vyhýbat, jak se dá, případně omezit její škody. K tomu slouží nástroje prevence. Tomu, kdo dodržuje preventivní opatření, se dostává klidu na duši, že proti rakovině dělá maximum. Může to totiž bez přehánění znamenat rozdíl mezi životem a smrtí. Zároveň se jedná o široký pojem, existují dokonce tři druhy prevence – primární, sekundární a terciární.

Začneme odzadu, terciární se týká těch, kteří se již s nějakým onkologickým onemocněním léčili a momentálně jsou v jeho bezpříznakovém období (remisi). V tomto případě je péče velmi individuálně nastavena dle diagnózy a její závažnosti.

Další dva druhy prevence se však týkají všech, kteří mají to štěstí, že se ještě s rakovinou ve svém životě nepotkali. Sekundární prevence je zaměřena na záchyt onemocnění v časném, dobře léčitelném stadiu. K tomu jsou určeny pravidelné odborné kontroly našeho zdravotního stavu. Jak si vysvětlíme dále, není to nic skutečně náročného ani složitého a zvládne ji s trochou snahy každý. Co je mnohem horší, je splnit předsevzetí v oblasti primární prevence, tedy udělat vše pro to, aby u nás zhoubný novotvar ani nevznikl…

Rakovina se může objevit i u člověka, který žije zdravým životním stylem, ale ruku na srdce – kdo o sobě může říct, že žije zcela zdravě? Každý bojujeme s nějakým démonem, který kazí náš životní styl a zvyšuje šance na vznik karcinomu. Ať už jde o lásku k tučnému jídlu, soláriu, tabáku, nebo alkoholu, práce na vymýcení nešvaru z našeho života je nekončícím každodenním úsilím. Chvíli boj s ním vyhráváme, chvíli prohráváme. A v tom je také zakopaný pes, proč naše předsevzetí v onkologické prevenci často nedodržíme ani do konce ledna. Jsou totiž příliš náročná na čas a motivaci. Doporučíme vám tři taková, která nestojí tolik úsilí a jejich splnění může mít ve výsledku velký efekt.

1. Samovyšetření spojte s rituály a ani o něm nebudete vědět

Součástí primární prevence je pravidelné samovyšetření. U žen se týká prsou, u mužů varlat, pro všechny platí v případě mateřských znamének. Jakmile si osvojíte způsob, jak na něj, a vše natrénujete, spojte ho s rituály, např. každotýdenní koupelí nebo koncem menstruace. Nebudete tak mít problém samovyšetření zakomponovat do svého života a brzy si ani nevšimnete, že ho pravidelně provádíte.

2. Preventivní prohlídky, screeningy a zákroky jsou záležitostí jen jednou za čas a na chvíli

Úhelným kamenem sekundární prevence jsou kontroly vašeho zdravotního stavu v podobě docházení na preventivní prohlídky, screeningy a zákroky. Mnozí z nás si přitom vybaví otravné čekání v ordinaci svého lékaře a nepříjemná vyšetření, ale pojďme to vzít za lepší konec a naopak si říct, proč dát si předsevzetí v této oblasti je až směšně jednoduché.

Pokud se zamyslíte nad preventivními prohlídkami, nejčastěji je třeba se dostavit k zubaři, jeho návštěvu byste měli absolvovat jednou za půl roku. Podobně nelibě jako usazení do zubařského křesla vnímají některé ženy vyskočení na „kozu“ u svého gynekologa, ale i to se jednou ročně vyplatí vydržet. Při prohlídce totiž probíhá stěr z děložního čípku na případné předrakovinné změny. Každý dospělý člověk by měl také jednou za dva roky absolvovat preventivní prohlídku u svého praktického lékaře, která pomůže zhodnotit, zda netrpíte celou škálou civilizačních onemocnění. 

Kromě těchto vyšetření jsou vám v onkologické prevenci k dispozici ještě screeningové programy zaměřené na skupiny rizikové pro vznik různých typů nádorů. Jejich absolvování se vyplatí v pravidelných intervalech ve středním a vyšším věku.

Sečteno a podtrženo, některé prohlídky není třeba absolvovat ani každý rok, spíše je třeba je vést v patrnosti, vyšetření budete mít rychle za sebou, několika návštěvami za rok si svou povinnost odbudete a nemusíte být ve zbytečném stresu, že jste něco zanedbali. 

3. Očkování proti HPV – nejsnadnější primární onkologická prevence

U dětí probíhají preventivní prohlídky nejintenzivněji první rok a půl jejich života, poté se dostávají do stejné frekvence jako u dospělých. I v intervalech, kdy jich není dítě povinno se účastnit a ze zdravotního hlediska příliš nevyžaduje, např. v době dospívání, se však na prevenci vyplatí myslet. Právě v tomto časovém okně je totiž možné využít jediné očkování vhodné jako prevence rakoviny, a to proti lidskému papilomaviru (HPV). Může totiž stát hned za několika typy karcinomů u žen i mužů.

Od ledna je vakcína proti HPV plně hrazena všem dívkám a chlapcům ve věku 11–14 let (včetně). Doporučuje se ovšem využít ji ještě před zahájením sexuálního života, a proto není dobré s její aplikací zbytečně otálet. Ze strany vás, rodičů těchto dětí, to tedy vyžaduje jen drobnou motivaci v podobě naplánování návštěvy u pediatra. Z hlediska ostatních možností primární onkologické prevence se jedná o drobnost, ovšem s obrovským dopadem. 

Onkologická prevence nemusí být fata morgana. Opřete se do ní ze správné strany

Co tedy můžete pro onkologickou prevenci letos udělat?

  • Věnujte pár minut času nácviku samovyšetření a spojte ho s příjemným rituálem, pak si jeho splnění můžete započítat téměř za nic.
  • Pokud nejste registrováni u jednoho z výše zmíněných lékařů, zaregistrujte se a objednejte se k nim. V součtu strávíte jejich preventivními návštěvami jen několik hodin času za rok a na oplátku se zbavíte hlasu pochybností o svém zdraví.
  • Buďte touto disciplinovaností příkladem svým dětem a udělejte pro ně i něco navíc, postarejte se, aby i ony využily všech možností onkologické prevence. Jejich sexuální život ovlivnit nemůžete, můžete jim jen dát poučení o prevenci sexuálně přenosných onemocnění a nechat je očkovat proti HPV

Doufáme, že jsme vám dokázali, že onkologická prevence nemusí být na seznamu vašich letošních předsevzetí obávanou položkou.

Pokud byste se chtěli dozvědět více o HPV, můžete vyplnit náš krátký průzkum níže.


 

Zdroje:

https://newsinhealth.nih.gov/2010/12/making-your-resolutions-stick

https://www.scripps.org/news_items/6251-how-to-keep-your-healthy-new-year-s-resolutions

https://www.linkos.cz/lekar-a-multidisciplinarni-tym/prevence-a-skrining/onkoprevence-pro-ceskou-republiku-1/

https://www.loono.cz/prevence/samovysetreni

Autor článku: Mgr. et Mgr. Kristýna Poulová
Líbil se vám článek?
+2
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Konec kouření? Začněte až po úspěšně prožitém silvestru

Stejně jako loni si letos opět dáváte předsevzetí, že od Nového roku přestanete...

Novoroční předsevzetí: dejte si jen ta splnitelná

Konec starého roku a hlavně začátek toho nového je často ve znamení slibů, předsevzetí...

Novoroční předsevzetí? Přece péče o křečové žíly!

Zhubnu, přestanu kouřit, naučím se německy – sliby, co ve svém životě zlepšíme,...

Oslavte příchod nového roku bez cigarety!

Milióny kuřáků po celém světě se rozhodují přestat s kouřením právě na Nový...

Splňte si konečně své nejtajnější novoroční předsevzetí. Svěřte se do rukou obezitologa

Máme za sebou Vánoce, svátky klidu a míru. Ale ruku na srdce – taky jídla. Klid...

Předsevzetí do roku 2012: boj s osteoporózou

Nepatříte k těm, kteří by si dávali na Nový rok nějaká předsevzetí? Budiž, ale...

Nový plán pro zdravé srdce – hubnutí a sport

Předsevzetí a plány se dobře píší na papír. Některé z nich ale nevydrží ani...

Onkologické vyšetření

Onkologické vyšetření je soubor lékařských úkonů prováděných za účelem stanovení...

Zjistěte, co vám brání dostát vlastním slibům

Téměř každý člověk si dal alespoň jednou v životě nějaké předsevzetí – že přestane...

Novoroční předsevzetí: jít k očnímu

Ať už na novoroční předsevzetí věříte, nebo ne, nepochybně je lepší dávat si...

Doporučujeme

Čtěte více

Specifická imunoterapie může pomoci i při alergii na jablka

Existují alergeny, které se v takřka nezměněné podobě vyskytují v pylu břízy...

Specifická imunoterapie slaví sto let

Až do první poloviny 19. století byla senná rýma téměř neznámým pojmem, pak...

Specifická imunoterapie u pacientů s nádorovým onemocněním: je bezpečná?

Cílem specifické imunoterapie je léčit alergické onemocnění postupným „navykáním“...

Specifika cukrovky u seniorů

Cukrovka je nejvýznamnějším metabolickým onemocněním spojeným s vyšším věkem....

Spěte v době, kdy spí i vaše dítě

V mnoha filmech je novopečená matka zachycena jako zmatená, uslzená a vágní...

Spí vaše dítě jako princezna na hrášku?

Když se řekne dětská nespavost, snad každý rodič si vzpomene na probdělé noci...

Spirometrické vyšetření

Při spirometrickém vyšetření měří přístroj zvaný spirometr množství ventilovaného...

Spíte dobře jen díky lékům? Pak jste asi závislí

Slabou stránkou nejpředepisovanějších léků na světě – hypnotik – je snadný vznik...

Spíte s otevřenýma očima? Pozor na zdraví

Většina lidí má během spánku víčka semknutá k sobě. Tak je to správně, oční...

Spíte s otevřenýma očima? Pozor na zdraví

Většina lidí má během spánku víčka semknutá k sobě. Tak je to správně, oční...

Splňte si konečně své nejtajnější novoroční předsevzetí. Svěřte se do rukou obezitologa

Máme za sebou Vánoce, svátky klidu a míru. Ale ruku na srdce – taky jídla. Klid...

Spočítejte si budoucí výšku svého dítěte

Rodiče mají často obavu, zda bude jejich dítě dost velké, až vyroste. Sami si...

Spodní prádlo, které ochrání kyčel

Osteoporóza (řídnutí kostí) je onemocnění, které postihuje nejčastěji ženy po...

Spojte se se svým dermatologem a zatočte s lupénkou

Vaším nejsilnějším spojencem v bitvě s onemocněním zvaným psoriáza neboli lupénka...

Spojte si aplikaci očních kapek s určitou denní činností – nebudete pak na lék zapomínat

Víte, jaký je jeden z nejčastějších a zároveň nejbanálnějších důvodů, proč léčba...

Spokojený sexuální život zvyšuje bezpečnost silničního provozu

Spokojený sexuální život má přiznivý vliv na naši psychiku. Vědci zkoumali vliv...

Společně proti závislosti: pochopení a podporu nabízejí svépomocné skupiny

Součástí léčby závislosti je i takzvané doléčování. Jde o aktivity, které závislým...

Společný čas s rodinou? Nejlepší možná investice, kterou si lze dopřát

Odpověď na otázku, proč si pravidelně dopřávat společné rodinné aktivity, není...

Spoléhat na to, že dítě malého vzrůstu se "samo vytáhne", se nemusí vyplatit

Máte pocit, že vaše ratolest roste nějak pomalu a nedosahuje takové výšky, jaké...

Spolehlivě rozpoznat zánět spojivek se vyplatí

Červené a suché oči způsobené dlouhou prací na počítači bychom jako zánět spojivek...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#