Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny v dietě mohou zlepšit plicní funkce u CHOPN

Mastné kyseliny 23.2.2016
CHOPN je celosvětově pátou nejčastější příčinou smrti.
redakce uLékaře

Přidávání omega-3 polynenasycených mastných kyselin (omega-3 poly-unsaturated fatty acids - PUFA) do stravy může zlepšit plicní funkce u pacientů s chronickou obstrukční plicní nemocí. Vyplývá to z výsledků randomizované prospektivní studie publikované v prosincovém vydání odborného časopisu Chest.

Jeden z organizátorů studie - Wataru Matsuyama z university v Japonské Kagoshimě píše: CHOPN je celosvětově pátou nejčastější příčinou smrti. Chronický zánětlivý proces ovšem zatím není vyléčitelný žádnou nám dostupnou látkou. Strava s dostatkem omega-3 PUFA má protizánětlivé účinky.

Studie se účastnilo 64 pacientů s CHOPN, kteří každodenně po dobu dvou let dostávali doplněk stravy s energií 400 kcal/den a byli rozděleni na skupinu s doplňkem obsahujícím omega-3 PUFA a skupinu s doplňkem tyto mastné kyseliny neobsahujícím. V první skupině došlo k výraznému zlepšení výsledků pochodových testů, hodnocení dyspnoe podle Borgovy škály a ke vzestupu saturace arteriální krve kyslíkem měřené metodou pulsní oxymetrie. Navíc u pacientů z první skupiny významně poklesly hodnoty leukotrienu B4, TNF-alfa a IL-8 ve sputu, zatímco ve skupině druhé nedošlo k žádné změně. Vedlejší účinky podávání omega-3 PUFA zpočátku zahrnovaly u šesti pacientů průjem či nevolnost, tyto symptomy se ovšem upravily, jak studie pokračovala.

Přestože byla studie poměrně malá, výzkumníci tvrdí, že jejich zjištění jsou dostatečná k tomu, aby se začala dieta bohatá na omega-3 PUFA doporučovat jako bezpečná a praktická metoda v léčbě CHOPN.

Chest 2005;128:3817-3827.

Líbil se vám článek? +14 ANO NE
Reklama

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související články

Co jsou omega-3 mastné kyseliny a proč jsou důležité?

Omega-3 mastné kyseliny jsou nesmírně důležité tuky, které potřebujeme pravidelně...

Dětský spánek zkvalitní omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny se do našeho těla většinou dostávají hlavně z tučných...

Omega-3 mastné kyseliny dokážou zlepšit váš sportovní výkon

Přestože o příznivém vlivu omega-3 mastných kyselin na zdraví už bylo řečeno...

Na lepší paměť zkuste omega-3 mastné kyseliny

Trápí vás zapomnětlivost nebo jen chcete podpořit zdraví svého mozku? Začněte...

Při eresce nezapomínejte na omega-3 mastné kyseliny

Každý organismus potřebuje řadu živin, které jsou zásadní pro správné fungování...

Bez omega-3 mastných kyselin se tělo neobejde. A víte, kolik je dost?

Omega-3 mastné kyseliny jsou pro organismus nepostradatelné. Jsou klíčové pro...

Podpořte srdce a cévy omega-3 mastnými kyselinami

Onemocnění srdce a cév jsou nejčastějšími příčinami úmrtí v České republice,...

Kondici mozku podpoří omega-3 mastné kyseliny

Jedním z nejdůležitějších stavebních kamenů mozku je DHA omega-3 mastná kyselina....

Sedm důvodů, proč mít dostatek omega-3 mastných kyselin

Přinášejí řadu benefitů celému tělu, někteří odborníci dokonce tvrdí, že jsou...

Tři nejdůležitější typy omega-3 mastných kyselin

Omega-3 mastné kyseliny jsou tuky, které jsou pro lidské zdraví zásadní. Které...

Doporučujeme