Jeden z organizátorů studie - Wataru Matsuyama z university v Japonské Kagoshimě píše: CHOPN je celosvětově pátou nejčastější příčinou smrti. Chronický zánětlivý proces ovšem zatím není vyléčitelný žádnou nám dostupnou látkou. Strava s dostatkem omega-3 PUFA má protizánětlivé účinky.
Studie se účastnilo 64 pacientů s CHOPN, kteří každodenně po dobu dvou let dostávali doplněk stravy s energií 400 kcal/den a byli rozděleni na skupinu s doplňkem obsahujícím omega-3 PUFA a skupinu s doplňkem tyto mastné kyseliny neobsahujícím. V první skupině došlo k výraznému zlepšení výsledků pochodových testů, hodnocení dyspnoe podle Borgovy škály a ke vzestupu saturace arteriální krve kyslíkem měřené metodou pulsní oxymetrie. Navíc u pacientů z první skupiny významně poklesly hodnoty leukotrienu B4, TNF-alfa a IL-8 ve sputu, zatímco ve skupině druhé nedošlo k žádné změně. Vedlejší účinky podávání omega-3 PUFA zpočátku zahrnovaly u šesti pacientů průjem či nevolnost, tyto symptomy se ovšem upravily, jak studie pokračovala.
Přestože byla studie poměrně malá, výzkumníci tvrdí, že jejich zjištění jsou dostatečná k tomu, aby se začala dieta bohatá na omega-3 PUFA doporučovat jako bezpečná a praktická metoda v léčbě CHOPN.
Chest 2005;128:3817-3827.