Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Tři nejdůležitější typy omega-3 mastných kyselin

Mastné kyseliny Hana Horáková 31.5.2018
Omega-3 mastné kyseliny si lidské tělo neumí samo vyrobit.
redakce uLékaře

Omega-3 mastné kyseliny jsou tuky, které jsou pro lidské zdraví zásadní. Které z těchto látek potřebuje člověk nejvíce?

Existuje 11 různých omega-3 mastných kyselin. Z nich nejdůležitější jsou tři:

  • kyselina alfa-linolenová (ALA),
  • kyselina eikosapentaenová (EPA),
  • kyselina dokosahexaenová (DHA).

ALA se nachází převážně v rostlinách, zatímco EPA a DHA se většinou vyskytují v živočišných potravinách, například v tučných rybách. Stejně jako omega-6 mastné kyseliny, tak i omega-3 mastné kyseliny si lidské tělo neumí samo vyrobit. Musí je proto získávat ze stravy.

Neměly by chybět

Omega-3 mastné kyseliny představují zásobárnu energie. Kromě toho ale hrají také důležitou roli v celé řadě tělesných procesů, například v boji proti zánětu. Jejich nedostatek bývá mimo jiné spojen hlavně s:

  • nižší inteligencí,
  • depresí,
  • srdečními chorobami,
  • artritidou,
  • rakovinou.

Kyselina alfa-linolenová (ALA)

Kyselina alfa-linolenová je nejběžnější omega-3 mastnou kyselina ve stravě. ALA se nejčastěji vyskytuje v potravinách rostlinného původu a následně je přeměněna na EPA nebo DHA, aby ji tělo mohlo využít. Proces přeměny však u lidí nefunguje příliš efektivně. ALA se vyskytuje v potravinách, jako je například:

  • špenát,
  • sójové boby,
  • vlašské ořechy
  • semínka (chia, lněná a konopná).

Tuto omega-3 mastnou kyselinu obsahují také některé živočišné tuky.

Kyselina eikosapentaenová (EPA)

Z kyseliny eikosapantaenové vznikají molekuly zvané eikosanoidy, o kterých víme, že snižují zánět v těle. Několik studií ukázalo, že rybí olej bohatý na EPA a DHA mírní příznaky deprese. Jeden z výzkumů také zjistil, že EPA snižuje počet návalů u žen v menopauze. EPA i DHA je možné doplňovat z plodů moře, včetně tučných ryb a řas. EPA získáte např. konzumací:

  • sleďů,
  • lososů,
  • úhořů.

Kyselina dokosahexaenová (DHA)

Kyselina dokosahexaenová je důležitá strukturální složka kůže a sítnice oka. Je naprosto zásadní pro vývoj a funkci mozku v dětství, stejně tak i pro funkci mozku u dospělých. Dlouhodobý nedostatek DHA se později může projevit v podobě následků, jako jsou poruchy učení, ADHD nebo agresivní chování. V pozdějším věku je deficit DHA spojen se vznikem Alzheimerovy choroby. DHA má pozitivní vliv na artritidu, vysoký krevní tlak, cukrovku 2. typu a některé druhy rakoviny. Chrání také srdce. Nachází se ve velkém množství také v plodech moře, hlavně v tučných rybách.

(hah)

Zdroj:

https://www.healthline.com/nutrition/3-types-of-omega-3#section1

Autor článku: Hana Horáková
Líbil se vám článek? +2 ANO NE
Reklama

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související články

Co jsou omega-3 mastné kyseliny a proč jsou důležité?

Omega-3 mastné kyseliny jsou nesmírně důležité tuky, které potřebujeme pravidelně...

Kondici mozku podpoří omega-3 mastné kyseliny

Jedním z nejdůležitějších stavebních kamenů mozku je DHA omega-3 mastná kyselina....

Bez omega-3 mastných kyselin se tělo neobejde. A víte, kolik je dost?

Omega-3 mastné kyseliny jsou pro organismus nepostradatelné. Jsou klíčové pro...

Omega-3 mastné kyseliny – budoucnost léčby diabetu 1. typu?

Diabetes prvního typu je nevyléčitelné onemocnění zatím nejasného původu. V...

Příjem omega-3 mastných kyselin u těhotných snižuje riziko dětského astmatu

Pozitivní vliv omega-3 mastných kyselin na vývoj dítěte a celkový zdravotní...

Deset důvodů, proč tělu pravidelně dodávat omega-3 mastné kyseliny

Pravidelný příjem omega-3 mastných kyselin nepodceňujte. Tělo si tyto látky...

Omega-3 mastné kyseliny a zdravá střeva? Souvislost potvrzena!

O omega-3 nenasycených mastných kyselinách se hodně hovoří v souvislosti s jejich...

Omega-3 mastné kyseliny – prevence i léčba zánětu

Vdechování jemných částeček, hlavně v důsledku znečištění vzduchu, je vědci...

Omega-3 mastné kyseliny dokážou zlepšit váš sportovní výkon

Přestože o příznivém vlivu omega-3 mastných kyselin na zdraví už bylo řečeno...

Srdci po infarktu prospívají omega-3 mastné kyseliny

Choroby srdce a cév patří k nejčastějším příčinám úmrtí ve vyspělých zemích....

Doporučujeme