#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Ze zkušeností z terénu může být covid-19 u RS rizikovější. Je s ním třeba držet krok

Roztroušená skleróza Dominika Šťastná 11.4.2022
Covid-19 již od začátku pandemie ovlivňuje i péči o pacienty s roztroušenou sklerózou (RS)

Covid-19 již od začátku pandemie ovlivňuje i péči o pacienty s roztroušenou sklerózou (RS) i neuromyelitis optica a poruchami jejího širšího spektra (NMOSD). Jakým způsobem lze proti této infekci účinně bojovat? Jak se odborná veřejnost staví k očkování u této skupiny nemocných? A co by pacienti s RS a NMOSD určitě o této problematice měli vědět? Na to jsme se ptali odborné asistentky MUDr. Petry Nytrové, Ph.D., neuroložky z Centra pro demyelinizační onemocnění 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a členky Sekce klinické neuroimunologie a likvorologie České neurologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

Otázka covidu-19 je bohužel i po více než dvou letech stále aktuální. Jak ovlivňuje péči o pacienty s RS a NMOSD?

Pandemie bohužel do péče o pacienty s RS a NMOSD zasáhla. Infekce je pro pacienty s autoimunitními onemocněními obecně spíše riziková a zpočátku pandemie jsme neměli dostupnou žádná specifickou léčbu. Bylo tedy zásadní pacienty před covidem-19 ochránit. Některé potenciálně rizikové typy léčby jsme odsouvali do doby, kdy byly pandemické vlny na ústupu.

Říkáte „potenciálně rizikové typy léčby“. Potvrdily se tyto předpoklady?

Ano, v rámci registru ReMuS (Pozn.: celostátního registru pacientů s RS a NMOSD) byla již od počátku pandemie sbírána data o pacientech, kteří covid-19 prodělali. Na základě jejich analýzy byli následně vytipováni pacienti, kteří jsou ve větším riziku těžšího průběhu. Ukázalo se, že základní rizikové faktory se neliší od těch známých u běžné populace – vyšší BMI, věk, přidružená onemocnění apod. Jako specifické rizikové faktory se potvrdily některé typy akutní i dlouhodobé léčby RS a NMOSD, navíc i samotná NMOSD. Toto protilátkami zprostředkované autoimunitní onemocnění centrálního nervového systému se projevuje podobně jako známější a častější roztroušená skleróza. Je také léčeno v rámci specializovaných RS center, nicméně jeho léčba má svá specifika.

Proč je určení rizikových skupin pacientů důležité?

Určení rizikových skupin bylo důležité zejména s ohledem na příchod specifické léčby covidu-19. Vytipovaným skupinám pacientů jsme prostřednictvím e-mailu předali informaci o nové možnosti léčby, spočívající v podání rekonvalescentní plazmy, která byla brzy nahrazena monoklonálními protilátkami proti viru SARS-CoV-2. Rizikoví pacienti byli také zařazeni mezi prioritně očkované. Ne všechny pacienty je však možné očkovat kdykoliv. Některé typy léčby si vyžadují přesné načasování a dostatečný odstup od poslední podané dávky léku. Nelze očkovat ani pacienty v atace RS či NMOSD.

Využívají se u pacientů s RS a NMOSD i další možnosti léčby covidu-19? Změnilo se něco s příchodem varianty omikron?

Zpočátku byla dostupná pouze rekonvalescentní plazma, již brzy však přibyla možnost léčit pacienty monoklonálními protilátkami, které se podávaly v okamžiku potvrzené infekce covid-19 nebo v případě rizikového kontaktu. Takto nastavená sekundární prevence přinášela již celkem slibné výsledky. Varianta omikron nám však zkomplikovala situaci. V době jejího příchodu dostupné monoklonální protilátky na novou variantu nefungovaly. Zvýraznila se tak role antivirotik. Ta však musí být opravdu nasazena v prvních dnech infekce, to je zcela rozhodující faktor jejich efektu.

Přinesly tyto nové možnosti kýžený efekt?

Cílem očkování (primární prevence), antivirotik i monoklonálních protilátek (sekundární prevence) je snížit riziko těžkého průběhu covidu-19. Pacienty našeho RS centra, kterým byly podány monoklonální protilátky, jsme následně telefonicky kontaktovali stran vývoje stavu. U nikoho nedošlo ke zhoršení, které by vyžadovalo hospitalizaci.

Jak je to s očkováním proti covidu-19? Je u pacientů s RS a NMOSD doporučované?

Proočkovanost v našem RS centru je přibližně 60–70 %, neliší se tedy od té v běžné populaci. Na druhou stranu je třeba očkovat s rozmyslem. Jsme opatrní zejména u pacientů s vysokou aktivitou choroby. Jak infekce, tak vakcinace jsou totiž stimulem pro imunitní systém a je třeba vždy individuálně vyhodnotit rizika a benefity u konkrétního pacienta. Důležitá je zejména anamnéza, předchozí tolerance jiných očkování, aktivita choroby i typ terapie.

Jak efekt očkování hodnotíte?

Hodnocení efektivity očkování je komplikované, navíc je nutné vztahovat efektivitu k mutacím viru dominujícím v jednotlivých vlnách pandemie. V našem RS centru jsme se zaměřili zejména na sledování postvakcinační odpovědi imunitního systému s ohledem na typ terapie. Nejznámější metodou je stanovení protilátek po očkování. Nejedná se však o jedinou možnost, měříme i lymfocytární produkci tzv. interferonu gamma. Lymfocyty (Pozn.: typ bílých krvinek) pacientů z odebrané krve přidáme do zkumavky se spike proteinem viru SARS-CoV-2. Pokud pacient prodělal covid-19 nebo byl očkován, začne se následně ve zkumavce interferon gamma uvolňovat a my změříme jeho množství. Množství protilátek a produkce interferonu gamma po stimulaci reprezentují jinou část komplexní odpovědi na očkování.

Má dle vašich zjištění odpověď pacientů s RS a NMOSD na očkování nějaká specifika?

Ano, roli hraje hlavně typ léčby, kterou pacient užívá. Zejména u některých typů se může stát, že je odpověď na očkování limitovaná. Pacient může mít například zachovanou produkci interferonu gamma, ale nulovou produkci protilátek. Předpokládáme ale, že i takový pacient by měl být chráněn proti těžké formě covidu-19 vyžadující hospitalizaci.

Jak by měl správně postupovat pacient s RS nebo NMOSD s podezřením na covid-19?

Takový pacient by měl ihned podstoupit test a následně kontaktovat svého praktického lékaře či ošetřujícího lékaře RS centra. Některá RS centra včetně našeho mají systém nastavený tak, že pacienti kontaktují po provedení testu přímo specialistu, který zná specifické rizikové faktory spojené s RS. Lékař RS centra vyhodnotí vhodnost podání antivirotik (dříve i monoklonálních protilátek) a vysvětlí pacientovi následující postup. Tento systém navíc umožní ulevit praktickým lékařům, na které jsou v době pandemie kladeny obzvláště vysoké nároky.

Měl by pacient konzultovat s lékařem i očkování?

Určitě. Jak už jsem říkala, vhodnost očkování u pacientů s RS a NMOSD je třeba vyhodnotit vždy individuálně, a navíc je třeba ho načasovat ve vztahu k podání léčby – zejména pulzních typů. Nevhodné načasování může zásadně ovlivnit účinnost očkování.

Covid-19 a jeho stále nové varianty, zdá se, bohužel jen tak nezmizí. Co nám v boji se SARS-CoV-2 přinese blízká budoucnost?

S koronavirem musíme držet krok. V tomto roce očekáváme i další nová antivirotika a také monoklonální protilátky, které se budou podávat preventivně u pacientů s nedostatečnou odpovědí na očkování. Například u těch, kteří po očkování netvoří protilátky. Měly by chránit pacienta po dobu 3–6 měsíců a jsou efektivní i na variantu omikron.

(dos)

Autor článku: Dominika Šťastná
Líbil se vám článek?
+19
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

RS a očkování proti covidu-19. Jde to dohromady?

Očkování proti covidu-19 je přednostně určeno vyšším věkovým kategoriím a také...

Jaký má covid-19 průběh u pacientů s RS?

Máte se kvůli roztroušené skleróze bát covidu-19? Budete mít kvůli ní horší...

Lidstvo versus covid-19 – 1 : 1 aneb jak jsme se naučili bojovat s covidem při RS

Jaká jsou specifika onemocnění covid-19 u roztroušené sklerózy? Jak se změnila...

Jak se covid-19 projevuje na nemocném srdci?

Poslední rok se vědci a lékaři snaží zjistit, jak nový typ koronaviru působí...

Šest základních faktů o RS a covidu-19

Jaký je průběh covidu-19 u lidí s roztroušenou sklerózou (RS)? A jak zabránit...

6 důvodů, proč se nemusíte obávat očkování proti covid-19

V následujících měsících se očekává akcelerace plošného očkování proti covid-19....

Kvůli covid-19 se ve 32 letech učil znovu chodit. Pravidelně bude sledován plicními odborníky

Jako mnozí jeho vrstevníci i Martin si říkal, že i když se covid-19 nakazí,...

Co potřebujete vědět o očkování proti covid-19

Očkování proti infekci covid-19 představuje naději v návrat k životu, na jaký...

Aplikace v boji proti covid-19 – které má smysl si stáhnout?

Zatímco na jaře nás epidemie covid-19 zaskočila zcela nepřipravené, teď máme...

Testy na covid-19: Antigenní nebo PCR test? Co o nich (ne)víte?

V Evropě se nyní uvažuje o antigenních testech jako o možné prevenci onemocnění...

Doporučujeme

Čtěte více

Zdravotní rizika cestování: nejčastější úrazy na cestách

<p>Dopravní nehody, úrazy ve vodě nebo násilné činy. Na turisty v zahraničí...

Zdravotní tabu, o kterém se nemluví

Mnoho z nás netuší, že jsou mezi námi lidé, kteří kamkoliv jdou, ať do práce,...

Zdravotnictví nesmí způsobovat přenos žloutenky typu C

Od osmdesátých let je všeobecně známo, že se virus HIV a žloutenka typu C mohou...

Zdravý imunitní systém dokáže zneškodnit většinu podezřelých buněk v těle

Každý den probíhají v mnoha buňkách našeho těla změny, které by mohly zapříčinit...

Zdravý jídelníček nejen pro nemocná játra

Virová hepatitida či jakékoliv jiné onemocnění jater znamenají zásadní změnu...

Zdravý podcast uLékaře.cz: Můžeme být zdraví až do smrti?

Všichni chceme být zdraví, a nejlépe až do smrti. Zdraví může mít pro každého...

Zdravý podcast uLékaře.cz: Srdce, vztahy a oxytocin = zdraví

Hosté našeho podcastu, Jordan Haj a MUDr. Karolína Poledníková hovoří o svém...

Zdravý životní styl nemusí zůstat nesplněným předsevzetím

Novoroční předsevzetí – každý rok si je dáváme a většinou je chvíli poté i porušíme....

Zdravým životním stylem proti zelenému zákalu

Vztah mezi způsobem života a některými onemocněními zajímá čím dál víc lidí....

Zdroj nákazy se u žloutenky nemusí vždy podařit vypátrat

Virová hepatitida C patří mezi nejčastější nemoci, které se vyskytují mezi drogově...

Ze života klíštěte

Klíště, které nás ohrožuje v českých lesích, se chová podobně jako lovec na...

Zelené jarní cibulky připravily o život čtyři lidi

Příběh jedné z největších epidemií hepatitidy A v USA se odehrál v pensylvánském...

Zelené potraviny jsou pomocníkem při Crohnově chorobě

Zelené potraviny představují ideál v každodenním jídelníčku dnešní doby. Jejich...

Zelenina není jen rajče. Nebojte se experimentovat

Zdravý životní styl zahrnuje i zdravé stravování a k němu patří dostatek ovoce...

Zelený čaj může pomoci při léčbě poruch spánku

Látky obsažené v zeleném čaji pravděpodobně pomáhají proti neurologickým potížím,...

Zelený čaj pacientům s ereskou pomáhá. Ale nepijte ho moc!

Konvice zeleného čaje znamená pro lidi na celém světě nejen duševní vzpruhu,...

Zelený čaj: 6 blahodárných účinků na srdce

Zelený čaj je od nepaměti považován za zdravý, až zázračný nápoj. Hovoří se...

Zelený zákal – mýty a skutečnost

Tam, kde chybí informace, nastupuje prostor pro nejrůznější mýty a často neodůvodněné...

Zelený zákal a kontaktní čočky: jde to dohromady?

Lidé se zeleným zákalem mají často i další a běžnější poruchy zraku, jako jsou...

Zelený zákal a syndrom suchého oka: Léčba glaukomu má přednost

Zelený zákal a syndrom suchého oka se často objevují společně. Lidé pak trpí...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#