Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Čtyři nejčastější škodliviny v naší potravě

Detoxikace MUDr. Tereza Kopecká 5.9.2016
redakce uLékaře

Dáváte při nákupu do košíku vše, co se vám líbí nebo chutná a nedíváte se na složení? Děláte velkou chybu. Jen od pohledu kvalitní produkty vždy nepoznáte. Připomeneme, na co si dávat pozor především a co se nejčastěji označuje jako tzv. „škodlivá aditiva“.

1. Umělá barviva

Proč se vlastně potraviny barví? Je nutné dělat to u kvalitních jogurtů, pečiva s pravými vejci nebo marmelády ze skutečného ovoce? Ne. Barvené jsou hlavně produkty, které neobsahují to, co by měly. Když už tedy výrobci chtějí, aby se nám jejich výrobky vizuálně líbily, měli by alespoň používat přírodní barviva. Ta mají často dokonce prospěšné účinky, např. šťáva z červené řepy nebo aronie (černého jeřábu). To se ale neděje moc často, neboť je to dražší, i když jen o několik haléřů. Dávejte proto přednost značkám, které nešetří a používají kvalitní přírodní suroviny. A která barviva konkrétně vyvolávají pochybnosti ohledně bezpečnosti? Jsou to například:

  • E 133 – brilantní modř FCF,
  • E 132 – indigotin,
  • E 143 – fast green FCF,
  • E 129 – červeň allura AC,
  • E 127 – erythrosin,
  • E 102 – tartrazin,
  • E 110 – žluť SY.

Celou škálu těchto složek běžně obsahují „roksová“ lízátka a bonbóny. Proto pokud chcete dětem dopřát nějaké mlsání, dejte jim spíše prověřené výrobky kvalitních značek. I u nich si však přečtěte etiketu, drahý neznamená automaticky nejlepší.

2. Aspartam

Jde o umělé sladidlo užívané například k výrobě nealkoholických nápojů, cukrovinek, nakládané zeleniny a vitamínových doplňků. Výsledky jeho zkoumání jsou kontroverzní, ale faktem je, že bývá zbytečné ho konzumovat. Mnozí z nás stejně považují chuť aspartamu za ne zcela příjemnou a dávají přednost cukru nebo si dotyčný produkt raději odpustí.

3. Glutamát sodný

Glutamát sodný (E 621) je v posledních letech přímo démonizován. Přitom je v mnoha potravinách přítomen přirozeně. Jeho jediným problémem je, že některým lidem způsobuje nevolnost, pravděpodobně na podkladě alergie. Ta je ale poměrně vzácná. Není tedy třeba se mu doslova vyhýbat, pokud touto přecitlivělostí netrpíte. Selský rozum ale jasně napovídá: je nutné při použití kvalitních surovin dodávat zvýrazňovač chuti? Odpověď je nasnadě.

4. Benzoan sodný

Jedná se o konzervant, který se běžně vyskytuje v nejrůznějších potravinách. Je podezříván z toho, že stejně jako některá syntetická barviva zhoršuje hyperaktivitu dětí. Navíc reaguje s vitamínem C za vzniku benzenu, což je karcinogenní látka – může tedy mít podíl na vzniku rakoviny žaludku. Na etiketách najdete benzoan sodný pod označením E 211.

Všeho s mírou

O „éčkách“ se diskutuje stále. Někteří lidé je považují za ztělesněné zlo, ale tak tomu není. Výzkumy, které jim přisuzují velký dopad na naše zdraví, jsou kontroverzní a často silně emocionálně zabarvené. Berme proto jejich přítomnost v potravinách s rozumem. Chcete-li však vliv chemických látek na své zdraví co nejvíce minimalizovat, stačí zmenšit množství průmyslově vyráběných potravin ve stravě. Přírodní produkty jsou v tomto ohledu nejvýhodnější.

Zdroj: http://www.webmd.com

Autor článku: MUDr. Tereza Kopecká
Líbil se vám článek? +2 ANO NE
Reklama

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související články

I znečištěné ovzduší může mít vliv na úspěšnost umělého oplodnění

Podle amerických vědců závisí úspěšnost umělého oplodnění nejen na kvalitě vajíček...

I pracovní prostředí může být pro alergika nebezpečné

Ke vzniku alergie přispívá několik zásadních faktorů. Je to dědičná vloha, ale...

Přestaňte kouřit. Zachráníte své srdeční buňky a tělo bude volně dýchat

Podrážděné sliznice – Jakmile vdechnete kouř ze zapálené cigarety, jedovatý...

Vyčistěte si játra s pomocí detoxikační kúry

Cílem detoxikace jater je zbavit je chemických látek, které mohou potencionálně...

Tři nejčastější mýty o ženském srdci

Kardiovaskulární choroby – nejběžnější příčina smrti nejen mužů, ale i žen. O nemocech oběhové...

Orální imunoterapie by si v budoucnu mohla poradit s potravinovými alergiemi

Potravinová alergie je právem postrachem mnoha dětí i jejich rodičů. Jen ve...

Jen vitamin D a vápník k prevenci osteoporózy nestačí

V mléce je jak vápník, tak látka potřebná k tvorbě vitaminu D, který vzniká...

I pouhých několik cigaret způsobuje tzv. dehtové plíce

Když řeknete silnému kuřákovi, že má plíce vyplněné dehtem, možná se vám vysměje....

Smrtelný nádor mozku má pravděpodobně mnoho podob

Nejčastější typ rakoviny mozku u dospělých, takzvaný multiformní glioblastom,...

Víte, co kouříte? aneb Chemická továrna stále po ruce

Cigaretový kouř je značně škodlivý pro všechny, kteří ho vdechují. Skoro každý...

Doporučujeme