#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Hyperfunkce štítné žlázy - když je hormonů víc, než je třeba

8.11.2018

Hyperfunkce štítné žlázy, hypertyreóza, je soubor příznaků, které se projeví v případě, že se ve žláze tvoří mnohem víc hormonů, než tělo potřebuje. Mezi typické příznaky patří hubnutí, jemný třes rukou a nesnášenlivost tepla.

tablety
Po odstranění štítné žlázy musí pacient celoživotně užívat tablety s uměle připravenými hormony štítné žlázy.

Hypertyreóza vzniká při zvýšeném uvolňování hormonů štítné žlázy do Vaší krve a zvýšené reakci tkání na tyto hormony. Její příčinou je nejčastěji autoimunitní zánět nebo vzácněji hyperfunkční uzel (adenom). Při hyperfunkci pracuje vaše tělo jakoby na „plné obrátky“, i když to vůbec není potřeba. Typicky se to projeví zvětšením štítné žlázy (strumou) a zrychlenou srdeční činností.

Co jste možná netušili...

První zmínky o léčbě nemocí štítné žlázy pocházejí už ze 17. století před naším letopočtem. Lékaři ve starověké Číně tehdy léčili strumu pomocí popelu ze spálených mořských hub a řas. V roce 15 našeho letopočtu popsal římský lékař Aulus Cornelius Celsus „nádor krku“ způsobený zvětšenou štítnou žlázou. Ze stejného období pochází i zmínka o epidemii strumy v zemích pod Alpami. Postupem času se objevovaly nové metody léčby strumy, včetně pokusů o její chirurgické odstranění. Úspěšnou techniku operace strumy rozpracoval až v roce 1878 švýcarský chirurg Emil Theodor Kocher.

O významu štítné žlázy lékaři dlouhá staletí pochybovali. Galén se domníval, že slouží ke zvlhčení dýchací trubice. První anatomický popis štítné žlázy pochází z druhé poloviny 15. století z Číny. Své dnešní jméno však dostala až v roce 1656. Anglickému anatomovi Thomasu Whartonovi tehdy její tvar připomínal čtverhranný starořecký štít - thyreos. První, kdo zjistil význam žlázy, byl Kocher. Právem je považován za jednoho ze zakladatelů endokrinologie.

Důležitým objevem bylo zjištění souvislost mezi funkcí žlázy a jódem. V roce 1811 vědci přišli na to, že spálené mořské řasy používané až do té doby k léčbě strumy, obsahují velké množství tohoto prvku. Postupně se do léčby začaly zavádět přípravky s jódem. Dnes běžné jódování soli zahájili ve Švýcarsku v roce 1920.

Jak vzniká...

Hypertyreóza vzniká při zvýšeném uvolňování hormonů štítné žlázy do Vaší krve a zvýšené reakci tkání na tyto hormony. Její příčinou je nejčastěji autoimunitní zánět nebo vzácněji hyperfunkční uzel (adenom). Autoimunitní zánět štítné žlázy s nadprodukcí hormonů (Graves-Basedowova choroba) způsobují abnormální protilátky, které si Vaše tělo samo tvoří. Vážou se na receptory ve žláze a podněcují ji k tvorbě hormonů. Důvod, proč se tyto protilátky tvoří, zatím neznáme. Pravděpodobně za to můžou geny a porucha v imunitním systému. Vyvolávajícím okamžikem je často stres, nepříjemný citový zážitek nebo virové onemocnění.

Adenom vzniká v případě, že se některé buňky štítné žlázy vymknou kontrole. Začnou se nekontrolovaně množit a produkovat hormony v množství, které vaše tělo nepotřebuje. Adenomy jsou vzácnější a trápí většinou starší lidi.

Jak se projevuje...

Hormony štítné žlázy řídí pochody v celém Vašem těle. Proto jsou příznaky jejich nadprodukce velmi rozsáhlé. Při hyperfunkci pracuje Vaše tělo jakoby na „plné obrátky“, i když to vůbec není potřeba. Typicky se to projeví zvětšením štítné žlázy (strumou) a zrychlenou srdeční činností. Jste předráždění a trpíte nespavostí. Díky zrychlenému metabolismu se Vaše tělo více zahřívá a Vy nesnesete teplo. Potíte se. Vaše domácnost se vyznačuje tím, že máte okna otevřená i v té největší zimě.

Účinkem hormonů hubnete, ačkoliv máte dobrou chuť k jídlu a dokonce toho víc sníte. Jemně se vám třesou ruce. Vaše oči jsou lesklé a mohou být i vystouplé. Máte teplou opocenou kůži, vypadávají vám vlasy a třepí se nehty. Později se přidá i svalová slabost nebo psychické poruchy.

Jak se potvrdí...

Lékař si v ordinaci všímá změn Vaší srdeční činnosti, svalové síly, stavu kůže a očních bulbů. Nechá si popsat, jak Vaše obtíže začaly a jaký byl jejich vývoj. Pohmatem vyšetří Váš krk. Ve většině případů odhalí zvětšení Vaší štítné žlázy nebo hmatné uzly v její struktuře.

Diagnózu hyperfunkce štítné žlázy stanovuje na základě výsledku laboratorního vyšetření vaší krve. Obvykle zjistí zvýšenou hladinu hormonů štítné žlázy (T4 - tyroxinu a T3 - tyroninu) při nízkých hladinách regulačního hormonu štítné žlázy (TSH). V případě autoimunitního onemocnění stanoví přítomnost protilátek proti receptorům.

Velikost a strukturu Vaší štítné žlázy ozřejmí ultrazvukové vyšetření. Přítomnost adenomu spolehlivě zobrazí scintigrafie. V případě potřeby se může lékař rozhodnout i pro další vyšetření (CT, punkce).

Jak se léčí hyperfunkce štítné žlázy

Základem léčby hyperfunkce štítné žlázy je její „zklidnění“. Lékař Vám předepíše tzv. tyreostatika. Jsou to léky, které tlumí činnost štítné žlázy. K nim může přidat léky ovlivňující Vaše srdce a krevní systém. Po zahájení léčby bude Vašemu tělu chvíli trvat, než se s novou situací vypořádá. Budete potřebovat naprostý psychický klid. K jeho dosažení Vám může lékař v nutných případech předepsat léky na uklidnění a na spaní. Počítejte s několikatýdenní pracovní neschopností.

Může se však stát, že Vám léčba tyreostatiky nevyhovuje nebo na Vaše obtíže neúčinkuje. Potom je nutné přistoupit k operaci. Po úvodním medikamentózním zklidnění Vám chirurg operačně odstraní štítnou žlázu. V případě adenomu je to jediný způsob, jak se obtíží jednou pro vždy zbavit.

Co dál...

Léčba tyreostatiky je dlouhodobá. Trvá několik měsíců a někdy dokonce i let. V případě autoimunitního původu hyperfunkce štítné žlázy dokáže Vaše obtíže trvale odstranit. V opačném případě nebo při adenomu je štítnou žlázu nutné odstranit. Potom však musíme její funkci uměle nahradit. Čeká vás tzv. substituční terapie. Celoživotně budete na základě doporučení lékaře užívat tablety s uměle připravenými hormony štítné žlázy.

Hyperfunkci štítné žlázy neberte na lehkou váhu. V nejtěžších případech může dokonce ohrozit Váš život. Při vystupňování obtíží bude Váš organismus dehydrovaný a Vy můžete ztratit vědomí. Vaše vybičované srdce hrozí náhlým selháním. Všímejte si průvodních příznaků hyperfunkce štítné žlázy. Při podezření na onemocnění vyhledejte svého lékaře.

Jak se tomu všemu vyhnout...

K prevenci onemocnění štítné žlázy může přispět dostatečný přísun jódu. Ten se hojně vyskytuje například v produktech z mořských živočichů. V případě potřeby je možné využít i jódem obohacené potraviny nebo potravinové doplňky.

Při onemocnění štítné žlázy byste se měli snažit dodržovat zásady zdravé životosprávy. Prospěje Vám dostatek pohybu, dieta s omezením tuků, dostatek vlákniny a udržování přiměřené hmotnosti. Měli byste omezit nadměrnou zátěž a udržovat se v psychické pohodě. Úspěšnost léčby je závislá na vaší úplné spolupráci a disciplíně.

Doporučujeme

Čtěte více

Hubneme do plavek – správně a s rozumem

Přípravy na letní sezónu jsou v plném proudu. Hlavně dámy dělají vše pro to,...

Hudba může vašemu srdci prospět, ale i uškodit

Zdraví srdce a srdečních cév je ovlivněno nejen stravou a kouřením, ale například...

Hudba srdci prospívá

Ne nadarmo se říká, že muzika umí léčit. Její poslech může prospět také pacientům,...

Hudba umí ovlivnit tep i činnost srdce

Pro mnohé představuje hudba neoddělitelnou součást života. To, co posloucháme,...

Hurá na hory! I s křečovými žilami?

S klesající teplotou a přibývajícím sněhem přibývá u lidí i touha vyrazit pryč...

Hůř vám to myslí? Možná jen potřebujete nové brýle

Jestliže ve vyšším věku ignorujete svůj slábnoucí zrak a nevěnujete dostatečnou...

Hýbejte se i v zimě. Ulevíte bolavým kloubům

„Bude mrznout, cítím to v kostech.“ Možná jste i vy slyšeli tyto předpovědi...

Hydrogel pomáhá hojit těžké popáleniny – bez jizev

Na americké Johns Hopkins University se podařilo vyvinout materiál připomínající...

Hyperaktivitu u dětí způsobuje tabák i jedovaté olovo

Počet dětí, u kterých byla diagnostikována hyperaktivita s poruchou pozornosti,...

Hyperaktivní mohou být nejen vaše děti, ale i váš močový měchýř

Jsou choulostivá témata, která člověk nerad rozebírá i se svým blízkým okolím....

Hyperprolaktinemie

Hyperprolaktinemie je zvýšená hladina prolaktinu v krvi. Prolaktin je tvořen...

Hyperprolaktinemie

Prolaktin je hormon předního laloku hypofýzy (podvěsku mozkového). Jeho úkolem...

Hyperprolaktinemie aneb Co jste možná netušili

Hyperprolaktinemie je zvýšená hladina hormonu prolaktinu v krvi. Může být způsobena...

Hypertenze od A do Z: Co jste možná nevěděli

Hypertenze je označení pro vysoký krevní tlak. Jeho počáteční stádia probíhají...

Hypertenze? Příčinu nehledejte, soustřeďte se na léčbu!

Vysoký krevní tlak je nebezpečný, protože srdce musí vynaložit vyšší práci na...

Hypofunkce štítné žlázy - příznaky a léčba

Hypofunkce štítné žlázy, hypotyreóza, je soubor příznaků, které se projeví v...

Hypotenze

Hypotenze je označení pro nízký krevní tlak. Typicky se projevuje příznaky z nedostatečného...

Hysteroskopie

Hysteroskopie je endoskopická vyšetřovací metoda, díky níž je možno prohlédnout...

Chcete během únorových plískanic zůstat zdraví? Vsaďte na Engystol!

Poslední věc, kterou byste teď chtěli, je být nemocní. Rýma, kašel, bolest v...

Chcete být člověku s artritidou užiteční? Zjistěte, s čím doopravdy potřebuje pomoci

Lidé trpící artritidou mají v závislosti na typu a závažnosti svého postižení...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#